Τα δύο κόμματα, η ΝΔ και το εθνικιστικό VMRO, τα οποία συνυπάρχουν στον ίδιο ευρωπαϊκό συνασπισμό Δεξιών κομμάτων, αναμασούν το ίδιο αφήγημα: «Ημασταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά επειδή πρόκειται για διεθνή δέσμευση – συμφωνία, θα την τηρήσουμε». Και την ίδια στιγμή δεν την τηρούν. Επικίνδυνες βαλκανικές κουτοπονηριές.
Τη στιγμή που στα Βαλκάνια τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, στο Κόσσοβο και κυρίως στη Βοσνία, οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Μιτσκόσκι, προκειμένου να χαϊδέψουν τα αυτιά του εσωκομματικού ακροατηρίου τους, άλλα και να μην δυσαρεστήσουν κάθε λογής Ελληνες και Σκοπιανούς … Σαμαράδες, φροντίζουν να κρατάνε ανοικτό ένα ακόμα βαλκανικό μέτωπο: Το ονομαζόμενο «Μακεδονικό».
Απεμπολεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο
Κι’ αυτό, ενώ η Ελλάδα, ως χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, θα έπρεπε να έχει ήδη «πάρει» τα Σκόπια, να εκπαιδεύει διπλωμάτες και στρατιωτικούς της βόρειας γείτονος, να έχει αναλάβει την «αναδόμηση» του Δημόσιου τομέα της χώρας, και βέβαια να έχει την «αστυνόμευση» -και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.
Αντί αυτού, η Αθήνα, το ένα αφήνει στους Ιταλούς, το άλλο το αφήνει στους Τούρκους, κ.ο.κ. Κι’ αυτό, επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να ψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια.
Αντί, δηλαδή, η Αθήνα να επιβάλλει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία υποτίθεται δηλώνει ότι κόπτεται, επιτρέπει τις συνήθεις βαλκανικές κουτοπονηριές, στις οποίες ήδη από τη δεκαετία του ’90 διαπρέπει η πλευρά των Σκοπίων. Οπως και πάμπολλοι «υπερπατριωτικοί» κύκλοι στην Ελλάδα. Κάτι που έκαναν ανενόχλητοι οι εκπρόσωποι της Βόρειας Μακεδονίας, για μια ακόμα φορά -με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να κάνουν τα στραβά μάτια- στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον. «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανέβαζε τη χώρα ο πρωθυπουργός της, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, «Μακεδονία» νέτο – σκέτο την κατέβαζε.
Και τι έκανε η ελληνική πλευρά, δια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που παραβρισκόταν στη Σύνοδο; Μούτρα, και διαρροές προτού φύγει για τις ΗΠΑ ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, με την κυβέρνηση των Σκοπίων να ονομάζει τη χώρα «Μακεδονία», συνάντηση με τον Μιτσκόσκι δεν θα γίνει. Αντί να τρίξει τα δόντια ενώπιον των «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ και πει ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πέφτει το ένα βέτο κατόπιν του άλλου στα ΝΑΤΟϊκά προγράμματα για τη Βόρειο Μακεδονία, αρκέστηκε στις γκλαμουράτες εμφανίσεις στον Λευκό Οίκο και τις φωτογραφήσεις με την σύζυγό του.
Και αλβανο-ελληνικές κουτοπονηριές
Τα ίδια, δηλαδή, που συμβαίνουν και με την Αλβανία. Λεκτικά, η Αθήνα εμφανίζεται σκληρή απέναντι στα Τίρανα, αλλά επιτρέπει στον Ράμα να κάνει προκλητικές εμφανίσεις μέσα στην Αθήνα, σε πολυπληθές αλβανικό ακροατήριο.
Τώρα, μάλιστα, εάν τελικώς δοθεί η δυνατότητα στον φυλακισμένο Δήμαρχο της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, να πάει στο Ευρωκοινοβούλιο και να ορκιστεί, ως φημολογείται, θα το εμφανίσει ο Κ. Μητσοτάκης ως μείζονα επιτυχία ότι τον απελευθέρωσε, βάζοντάς τον υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιο.
Στο μεταξύ, στη Χειμάρρα ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για νέο Δήμαρχο. Ετσι, όμορφα, θα βολευτεί ο Κ.Μητσοτάκης και θα απαλλαγεί από τον Μπελέρη ο Εντι Ράμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ θα μείνει ορθάνοικτη.
Κοντός ψαλμός, αλληλούια, αν και τα Τίρανα, με την ευγενή χορηγία της Αγκυρας, επανειλημμένως έχουν αποδειχτεί απρόβλεπτα. Δίχως ελληνική πίεση, εξάλλου, είναι φυσικό να το γυρίζουν στο … τσάμικο!
Τσιμουδιά οι Δυτικοί
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πολλοστή φορά, ασχολείτο με το να ποζάρει με φόντο τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου, ο Χ. Μίτσκοσκι εμφανίστηκε και πάλι ως βαλκανικό «κουτσαβάκι», δίχως να παίρνει τις πρέπουσες απαντήσεις.
Οσον αφορά τους Δυτικούς, ουδόλως του τράβηξαν το αυτί, διότι γι’ αυτούς προέχει η μάχη κατά της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Εξάλλου, αν και θεωρητικά φιλορώσοι το VMRO, τώρα έχουν κάνει κωλοτούμπα υπέρ του ΝΑΤΟ. Οπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε.
Ο Χ. Μίτσκοσκι, λοιπόν, αφού εξήρε τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως «της μεγαλύτερης αμυντικής συμμαχίας στην παγκόσμια ιστορία», είπε ότι «κι’ εμείς, η Μακεδονία, και η μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελεύθερο πνεύμα των Μακεδόνων πολιτών» (!).
ΝΔ – VMRO, το ίδιο παραμύθι
Αυτός, όμως, που έδωσε το στίγμα της τακτικής των Σκοπίων, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου, Τίμτσο Μουσούνσκι (Timcho Mucunski), ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξή του, στην ιστοσελίδα, «Voice of America», όταν του επισημάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι θα χρησιμοποιεί άλλο όνομα στο εξωτερικό (Βόρεια Μακεδονία) και άλλο στο εσωτερικό («Μακεδονία»), και ότι αυτό αντιβαίνει στη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε:
«Ως πολιτικός χώρος, VMRO-DPMNE, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από πολιτική άποψη, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου. Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις.
»Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να την σεβαστούμε. Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την τηρήσουμε. Το ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι τον όρο «Μακεδονία» θα τον χρησιμοποιεί σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας».
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χ. Μιτσκόσκι
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της βόρειας γείτονος ξεπερνούν τα όρια της κοροϊδίας και της γελειότητας. Κι’ αυτό διότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι γι’ αυτό, εκτός των άλλων, άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας. Για να υπάρχει μια ονομασία και μέσα και έξω (erga omnes).
Πέραν αυτού, όμως, το παραπάνω αφήγημα ότι «εμείς δεν την θέλουμε τη Συμφωνία, αλλά -τι να κάνουμε;- είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε», επειδή μέσα από αυτήν περνάει η παρουσία της χώρας στο ΝΑΤΟ και η ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, τι σας θυμίζει; Είναι ακριβώς το ίδιο αφήγημα της ΝΔ. Και αυτό το έχουν ξεσηκώσει οι εθνικιστές στα Σκόπια.
«Για τις Πρέσπες», είχε αναφέρει από βήματος της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης, «θα σας πω -ακόμα μία φορά- ότι πάρα πολλές φορές από το βήμα της Βουλής είχα πει ξεκάθαρα ότι εμείς διαφωνούμε με αυτή τη συμφωνία αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Ήμασταν απολύτως συνεπείς με αυτά τα οποία είπαμε και αυτά κάνουμε αυτή τη στιγμή».
Κοινοί στόχοι: Το ένα χέρι νίβει το άλλο
Με την τακτική τόσο της Αθήνας όσο και των Σκοπίων, τα δύο δεξιά κόμματα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, ουσιαστικά σαμποτάρουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και στη χώρα μας, αλλά και στη βόρειο γείτονα, εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν την κατάργησή της. Κάτι, πάντως, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.
Μάλιστα, ο Χ. Μιτσκόσκι, από την Ουάσιγκτον, υπερέβη εαυτόν ακόμα και ως εθνικιστή προβοκάτορα. Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, έκανε λόγο για «τέλος της εποχής των λυγισμένων σπονδυλικών στηλών (σ.σ. οσφυοκαμψίας)». Αναλυτικότερα, ο ίδιος, αναφερόμενος στην παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε:
«Εστειλα αρκετά μηνύματα. Το σημαντικότερο είναι ότι η περιοχή (σ.σ. Βαλκάνια) και η Μακεδονία ήταν επί μακρόν όμηροι του παρελθόντος. Πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον. Να ξανακάνουμε υπερήφανη τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια.
»Το δεύτερο μήνυμα που έστειλα είναι ότι πέρασε η εποχή των λυγισμένων σπονδυλικών στηλών, η εποχή των διεφθαρμένων πολιτικών από τη Μακεδονία και των πολιτικών που είναι έτοιμοι, στο όνομα της προστασίας της διαφθοράς και του εγκλήματος τους, να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Να υπογράψουν τα πάντα, να αποδεχτούν κάθε τι ταπεινωτικό που θα τους προσφερθεί στο τραπέζι μόνο και μόνο για να προστατέψουν το έγκλημά τους.
»Αυτή η εποχή αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας και είναι παρελθόν. Θα πρέπει να μιλάμε ως πραγματικοί εταίροι, να μιλάμε ως γείτονες, γιατί η εταιρική σχέση και η καλή γειτονία είναι αμφίδρομος πορεία και θέλουμε αυτό να το καλλιεργήσουμε».
Μας δουλεύουν κι’ από πάνω τα δεξιά (και ακροδεξιά) «αδερφάκια» της ΝΔ.
Πίνγκ πόνγκ ευθυνών
Τα ίδια ισχυρίστηκε ο Χ. Μιτσκόσκι, εσχάτως, και σε συνέντευξή του στο «Al Jazeera». Υποστήριξε ότι δήθεν σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά έριξε στην Ελλάδα το μπαλάκι των ευθυνών. «Η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η τήρηση συνιστά αμφίδρομη πορεία. Εμείς έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από αυτό που αποτελεί υποχρέωσή μας, όχι μόνον όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όσον αφορά στο action plan για την υλοποίησή της».
Οταν ερωτήθη εάν η μη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει συνέπειες ως προς τη στήριξη της Βόρειας Μακεδονίας εκ μέρους της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ισχυρίστηκε τα εξής: «Εγώ, πέραν της στήριξης με δηλώσεις προθέσεων, δεν έχω δει ουσιαστική στήριξη, ενώ οι πολίτες της χώρας δεν έχουν αισθανθεί κάτι τέτοιο -και δεν θα αναφερθώ στην προσβλητική ρητορική, όπως Σκοπιανός, Σκόπια. Ενδεικτική είναι η μη υιοθέτηση των μνημονίων από την (σ.σ. ελληνική) Βουλή τα προηγούμενα 5 χρόνια.
»Η προσβλητική συμπεριφορά εκ μέρους μεγάλου μέρους των γειτόνων μας προς τη Μακεδονία, προς το μακεδονικό λαό δεν έφερε τίποτα καλό. (…) Περίμενα κάτι περισσότερο εκ μέρους του νότιου γείτονά μας. Μου έλεγε στο παρελθόν, το 2018 – 2019, μεγάλος αριθμός διπλωματών ότι τα επόμενα 4-5 χρόνια θα καταστείτε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όχι μόνο δεν είμαστε μέλος της, αλλά είμαστε ακόμη στην αίθουσα αναμονής, δεν είμαστε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αγωγός αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση Μιτσκόσκι, όταν ερωτήθη εάν ως κυβέρνηση θα στηρίξει το σχέδιο του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα. Κάτι που, όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του Al Jazeera, σημαίνει ενεργειακή διαφοροποίηση (από το ρωσικό αέριο) και διασύνδεση με την Αλεξανδρούπολη. Ο Μιτσκόσκι, ναι μεν δήλωσε ότι είναι υπέρ του αμερικανικού σχεδίου μέσω της Αλεξανδρούπολης, αλλά είπε ότι θα στηρίξει τα σχέδια Σερβίας και Τουρκίας για προώθηση ρωσικού φυσικού αερίου.
«Σίγουρα θα προσφέρω στήριξη» στον διασυνδετήριο Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, είπε. Ωστόσο, ανέφερε πως αυτό είναι το «ξένο συμφέρον» και πως «το δικό μας είναι να καταστούμε μια χώρα, μέσω της οποίας θα διέρχεται φυσικό αέριο προς τις χώρες της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή, ρωσικό, μέσω του λεγόμενου νοτίου διαδρόμου ή «τουρκικού διαδρόμου», που, μέσω της γειτονικής Σερβίας, καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη, απ’ όπου διακλαδώνεται προς χώρες Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης».
Και πρόσθεσε: «Δεν στηρίζω μόνον αυτόν τον διασυνδετήριο αγωγό (σ.σ. Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας), αλλά και τον διασυνδετήριο με την Σερβία, διότι έτσι εμείς καθιστάμεθα σταυροδρόμι και πολύ σημαντική από γεωστρατηγικής άποψης χώρα. Ετσι θα προωθείται φυσικό αέριο που προέρχεται από τρίτες χώρες, όπως Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, το υγροποιημένο αμερικανικό αέριο, αλλά και μια ακόμη επιλογή, το ρωσικό αέριο που φθάνει, μέσω του τουρκικού – νοτίου διαδρόμου».
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις