Στο σχήμα, υπό την ηγεσία της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, με στόχο να εξοπλίζουν την Ουκρανία τώρα αλλά και σε βάθος ετών με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, φέρεται να μετέχει και η Ελλάδα. Εως τώρα, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος επί του θέματος.

Το neostrategy.gr ήδη, σε δημοσίευμά του, με τίτλο «Ελληνική βοήθεια στην Ουκρανία: Απογυμνώνονται αμυντικά ελληνικά νησιά – Εβρος», είχε παραθέσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, το Κίεβο ζητάει μια ιλαρχία εξυγχρονισμένων αρμάτων μάχης Leopard-1 A5+, που διαθέτουν νέο σύστημα πυρός και επιπλέον κεραμική θωράκιση, καθώς και δέκα (10) ειδικά διασκευασμένα Leopard 1A3 με συσκευή διάσπασης ναρκοπεδίου.

Ο «Συνασπισμός των τανκς» είναι ο δεύτερος «Συνασπισμός» που μετέχει η Ελλάδα. Εκτός των οπλικών συστημάτων που έχει ήδη απευθείας στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία, ως γνωστόν, μετέχει και στον «Συνασπισμό για πυρομαχικά», τον συντονιστικό ρόλο του οποίου έχει η Τσεχία. Η χώρα μας προσφέρει οβίδες που τυπικώς τις αγοράζουν οι ΗΠΑ και η Τσεχία. Η γενναία χρηματοδότηση γίνεται από την ΕΕ.

Ελλάδα και Τουρκία

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti, χτές ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Βλαντισλάβ Κόσινιακ Καμούζ (Władysław Kosiniak-Kamysz), και ενώ διεξαγόταν στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού, Νίκου Δένδια, δήλωσε ότι 13 χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να μεταφέρουν άρματα μάχης στο Κίεβο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «Συνασπισμό των τάνκς», ο οποίος ως βασικό στόχο του έχει να συνενώσει τις προσπάθειες των χωρών του ΝΑΤΟ για την προμήθεια τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

«Δεκατρείς χώρες έχουν υπογράψει αυτόν τον Συνασπισμό. Η Πολωνία, η Γερμανία και την Ιταλία έχουν ηγετικό ρόλο. Στον Συνασπισμό μετέχουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Βρετανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Τουρκία», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο «Συνασπισμός» έχει κιόλας εξοπλίσει την Ουκρανία με αρκετές δεκάδες τανκς. «Ηδη, υπάρχουν αποτελέσματα», είπε.

Η ύπαρξη του «Συνασπισμού» είχε ανακοινωθεί φέτος στις 18 Μαρτίου από τον Πολωνό υπουργό Αμυνας, μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Μπορίς Πιστόριους, στην Πολωνία. Τότε, είχε αναφέρει ότι και άλλες δυτικές χώρες, όπως η Βρετανία και η Σουηδία είχαν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία.

Από τη μεριά του, ο Πιστόριους είχε επισημάνει πως η υποστήριξη προς τον ουκρανικό στρατό δεν αφορά μόνο την προμήθεια πυρομαχικών, αλλά και από κοινού προμήθειες πυραύλων και όπλων. Το κάνουμε ήδη τώρα, αλλά ταυτόχρονα αυτό είναι μέρος των προσπαθειών μας για να δημιουργήσουμε μια νέα δομή (σ.σ. ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων) για το μέλλον, για την περίοδο που έχει μπροστά της η Ουκρανία τα επόμενα χρόνια».

Αρματα από νησιά – Εβρο

Οι νέες δηλώσεις του Πολωνού υπουργού Αμυνας, έρχονται να ενισχύσουν τις έντονες υποψίες που υπήρχαν, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται η Ελλάδα να στείλει, εκτός των άλλων, και τανκς στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πέρυσι είχε ρωτηθεί εάν σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard, είχε πει σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα, «Nikkei Asia, πως «έχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία όπως π.χ. με μεταγωγικά, αλλά δεν θα δώσουμε Leopard-2 για τον απλό λόγο ότι μας είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας στρατηγική».

Αναφερόταν, δηλαδή, στα νεώτερου τύπου Leopard-2. Ωστόσο, απέφευγε να αναφερθεί στα παλαιότερου τύπου, Leopard-1, που όπως φαίνεται ζητάνε οι Ουκρανοί. Ως γνωστόν, η ουκρανική πλευρά ζητάει και παλαιότερους και νεώτερους τύπους. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα παλαιότερα Leopard, με διάφορες τροποποιήσεις και χρήσεις, είναι αναπτυγμένα στα νησιά και στον Εβρο.

Νέες βάσεις του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις τους Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό, Kossuth, της χώρας του, το ΝΑΤΟ σκοπεύει να δημιουργήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για τον συντονισμό των αποστολών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

«Το ΝΑΤΟ θα συντονίζει τη μεταφορά των όπλων που στελνονται στην Ουκρανία. Θα δημιουργήσουν τρεις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις όπου θα μεταφέρονται όπλα», είπε.

Προηγουμένως, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει ότι ο Οργανισμός και η Ουκρανία ενέκριναν έναν οδικό χάρτη για στρατιωτική – τεχνική συνεργασία.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις