Η Κομισιόν σχεδιάζει επέκταση της ρήτρας διαφυγής. Τι αλλάζει για εισφορά αλληλεγγύης, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ

«Φρένο» στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση μιας σειράς από φοροελαφρύνσεις απειλεί να βάλει η επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023, την οποία αναμένεται να εισηγηθεί η Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα στο Eurogroup και το Ecofin. Κι αυτό γιατί η ρήτρα διαφυγής δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων, αλλά μόνο έκτακτες παρεμβάσεις, όπως άλλωστε έχει συμβεί λόγω της πανδημίας για τη μείωση των εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έως και φέτος δεν αποτελούν μόνιμα μέτρα, αλλά έκτακτα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να ανανεώνεται η ισχύς τους κάθε χρόνο. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτή η εξέλιξη δεν συνεπάγεται ακύρωση των μέτρων ή ότι δεν θα επεκταθούν ως έκτακτες παρεμβάσεις και το 2023. Σε περίπτωση παράτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το ερχόμενο έτος δεν θα μπορούν να εγγραφούν στον Προϋπολογισμό ως μόνιμα μέτρα.

Αυτό σημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξευρεθούν τα 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη συνέχιση των δύο αυτών φοροελαφρύνσεων. Συγκεκριμένα, για το 2023 το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μόνιμη μείωση:

– της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τον ιδιωτικό τομέα (για τον οποίο το μέτρο ισχύει εκτάκτως) όσο και για τον δημόσιο και τους συνταξιούχους, οι οποίοι πληρώνουν εισφορά για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το όφελος για όσους δεν πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από 22 ευρώ ετησίως και ξεπερνά τα 650 ευρώ για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

– των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο υπολογίζεται στα 800.000.000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως ο σχεδιασμός δεν αλλάζει σε κάθε περίπτωση για τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές. Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, θα πρέπει να επεκταθεί στο τέλος Ιουνίου έως το τέλος Δεκεμβρίου, με το κόστος να ανέρχεται
στα 250.000.000 ευρώ, κονδύλια τα οποία έχουν ήδη βρεθεί.

Ακόμα και αν ισχύσει και το 2023 η ρήτρα διαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να μονιμοποιήσει τη συγκεκριμένη φοροελάφρυνση, καθώς το κόστος δεν ξεπερνά το όριο του 0,2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για έναν «κόφτη» που έχει επιβάλει η Κομισιόν για τη ρήτρα διαφυγής, ώστε τα κράτη- μέλη να εφαρμόζουν μόνιμα μέτρα με μικρό δημοσιονομικό κόστος.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις