Οι στρατιωτικοί ιατροί μελέτησαν το νομοσχέδιο περί υγειονομικών θεμάτων των ΕΔ, καταθέτουν τις παραητρήσεις τους,αλλά «στου κουφού την πόρτα ,όσο θέλεις βρόντα»! Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με την πλήρη στήριξη του Α/ΓΕΕΘΑ δεν νομίζουμε ότι θα λάβουν υπ΄ όψιν καμία από τις παρατηρήσεις.
Παρόλα αυτά δημοσιεύουμε το κείμενο που έφθασε στο militaire.gr με μερικές ακόμη παρατηρήσεις, για να μην λένε οι κύριοι Δένδιας και Χούπης ότι δεν τους τα είχε επισημάνει κανείς.
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία ήδη εργάζονται 24/7.
Τα επείγοντα λειτουργούν συνέχεια. Συχνά γίνεται κατάχρηση.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να μειώσει τις αναμονές τακτικών αναγκών.
Συχνα αυτο μπορει να επιτευχθει με καλύτερες συνήθειες των ασφαλισμένων.
Δεν χρειάζεται να διανυκτερεύουν τα φαρμακεία. Στην πραγματικότητα η διανυκτέρευση έχει μεγάλο κόστος και για το υλικό αλλά κυρίως για το προσωπικό όπου η νυχτερινή εργασία είναι πολύ ακριβή.
Οι νόμιμες προσαυξήσεις δεν δίνονται στους στρατιωτικούς όπως προβλέπεται ενω θα έπρεπε κάτι που ισχύει για όλους του έλληνες πολίτες. Στην πράξη αρκεί να γίνει ευκολότερη η αγορά φαρμάκων και η αποζημίωση του στρατιωτικού ασφαλισμένου και να εξυπηρετείται απο τα διανυκτερεύοντα πολιτικά φαρμακεία.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η ανάγκη αφορά μικρό αριθμό περιστατικών. Κατ’οικον ακριβα φάρμακα μπορεί να συζητηθεί με χαμηλό κόστος σε συνεργασία με εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Άρθρο 4
Συχνά οι αναμονές στα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι πολύ ικανοποιητικές. Γνωρίζω ιατρείο όπου ασφαλισμένοι κλείνουν ραντεβού ακόμα και την ίδια ημέρα. Είναι εύλογο να δίνεται η δυνατότητα ραντεβού και τις απογευματινές ώρες, αλλά η πρακτική στα πολιτικά νοσοκομεία δείχνει οτι η εμπλοκή των επαγγελματιών υγείας προϋποθέτει την ελεύθερη συμμετοχή τους και την ικανοποιητική ανταμοιβή οικονομική και ηθική. Διαφορετικά η παροχή υπηρεσιών είναι πολύ φτωχή.
Οι αμοιβές θα πρέπει να είναι ικανοποιητικές ιδιαίτερα για το παραϊατρικό προσωπικό όταν γίνονται επεμβάσεις ή αλλες ιατρικές πράξεις εκτός ωραρίου. Τα κόστη μπορεί να είναι σημαντικά
Άρθρο 5,6,7,
Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία θα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς. Ειναι νοσοκομεία και το κόστος υγείας είναι πάντα μεγάλο. Όποτε εχει επιχειρηθεί να διοικηθούν Νοσοκομεία ως επιχειρήσεις το αποτέλεσμα ειναι φτωχότερες υπηρεσίες υγείας ή και προβλήματα ισολογισμού. Άρθρο 8 Η στελέχωση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Κυριοι παράγοντες είναι η μειωμένη παραγωγή στελεχών από τις σχολές στα χρόνια του μνημονίου και η διασπορά του προσωπικού. Για πολλά χρόνια η προσπάθεια αξιοποίησης του προσωπικού στα νοσοκομεία προσκρούει στην απροθυμία πολλών και στην δυνατότητα τους να εναντιώνονται στους σχεδιασμούς της διοικησης μεσω πολιτικών διαύλων. Η στελέχωση με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας θα συναντήσει προβλήματα ιεραρχίας και αφομοίωσης. Η κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ σχεδόν ποτέ δεν αφορά έκτακτες ανάγκες. Τα μέτρα αυτα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό στο πρόβλημα της στελέχωσης.
Άρθρο 9
Δεν γνωρίζω τέτοιες υπηρεσίες αξιολόγησης. Η αξιολόγηση ειναι καλή. Δεν βλέπουμε όμως τον λόγο να παραχωρηθεί εξουσία σε φορείς (πιθανολογώ πανεπιστημιακούς) που ήδη λυμαίνονται την υγεία.
Αρθρο 10
Σημαντική πρωτοβουλία σε αυτό το κομμάτι όπου υπάρχουν ανάγκες.
Κίνητρα Άρθρο 11.
Σημαντική ειδικότητα, θα πρέπει να είναι υπξκός και να υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης.
Κίνητρα Άρθρο 16
Με το άρθρο αυτό ο ΣΞ προσπαθει να επιλύσει το πρόβλημα στελέχωσης που οφείλεται σε μεγάλη διασπορά των δυνάμεων του, στην απαξίωση των θέσεων και το ιατρών με αποτέλεσμα την απροθυμια του προσωπικού να στελεχώσει και την αδυναμία της ηγεσίας να υλοποιήσει μεταθέσεις.
Διακλαδική στελέχωση μόνο για αυστηρα εκτακτες ανάγκες.
Οι διακλαδικές μεταθέσεις δημιουργούν σοβαρά νομικά προβλήματα. Οι επετηρίδες ειναι διαφορετικές και οι αρχαιότητες ασαφείς. Η διαδικασία των μεταθέσεων αν και συχνα δυσλειτουργική προβλέπει αυστηρα κριτήρια με μόρια. Η εισαγωγή νέων εργαλείων δημιουργεί προϋποθέσεις αδικίας. Οι έκτακτες ανάγκες είναι ή θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Το στράτευμα δεν προσλαμβάνει από την ελεύθερη αγορά αλλα κάνει σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και καλύπτει τις ανάγκες απο τις σχολές. Για να έχει κάποιος κλάδος ανάγκες και κάποιος άλλος πλεόνασμα σημαίνει οτι κάτι δεν έγινε σωστα στον διαχρονικό σχεδιασμό.
Στην πραγματικότητα κάποιες θέσεις δεν καλύπτονται ειτε επειδή υπήρξαν αστοχίες στον σχεδιασμό του προσωπικού ειτε δεν μπορούν να υλοποιηθούν μεταθέσεις για άλλο λόγο.
Όσοι κλάδοι καλύπτουν τις αναγκες του το κάνουν με το προσωπικό ήδη εξουθενωμένο. Αν γίνουν διακλαδικές μεταθέσεις το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και στις 2 θέσεις. Ισως θα ήταν καλή σκέψη να γίνει εξορθολογιμός εντός των κλάδων και σε 2η φάση να γίνει διακλαδικός χειρισμός. Δεν υπάρχει λογος το ΠΝ και ΣΞ να έχουν πολλαπλά νοσοκομείο στη Αττική ή ακόμα και στην επικράτεια. Επίσης μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπτυχθούν οι Μονάδες.
Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι στην Αθήνα, θα μπορούσε η κατάταξη των νεοσυλλέκτων να γίνεται αποκλειστικα στην Αθήνα.
Σε σχέση με την θητεία των Διευθυντών.
Η εκπαίδευσης ενός ιατρού ειναι κοστοβόρα και απαιτεί μεγάλη εμπειρία.
Γενικά οι γιατροι εχουν μακροβιότερες καριέρες και εργάζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Προφανώς το παλαιότερο σύστημα με μακροχρόνια παραμονή δντων 10 ή 15 έτη δημιουργεί προβλήματα εξέλιξης και διαφθοράς. Όμως ενας διευθυντής χρειάζεται χρόνο να οργανώσει τις μεταρρυθμίσεις. 3+3 έτη ειναι καλύτερο όριο. Άρθρο 17. Να υπάρχουν τρόποι τα επιμέρους επιτελεία να προστατεύονται
Άρθρο 18 Το θέμα τις υποχρέωσης των ιατρών έχει συζητηθεί εκτενώς και έχουν υπάρξει παρεμβάσεις της ΕΕ επί του θέματος. Η ειδικότητα για τους στρατιωτικούς ιατρούς είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και η μη λήψη της τιμωρείται με στέρηση βαθμού και άλλες ποινές
Οι ειδικότητες προκηρύσσονται συμφωνα με τις ανάγκες τις υπηρεσίας και συχνα οι ιατροί εξαναγκάζονται σε επιλογή είτε έμμεσα (πρέπει να ζήσουν) είτε άμεσα.
Στον ΣΞ υποχρεούνται να λάβουν ειδικότητα που διατάσσονται μετα την ολοκλήρωση 2 εξετάσεων για λήψη ειδικότητας. Κακώς αναγκάζονται οι ιατροί να υποβάλλουν αίτηση έγκρισης έναρξης ειδικότητας.
Τεχνητα δημιουργείται η νομική εντύπωση οτι η ειδικότητα εγκρίνεται. Καμια μέριμνα της υπηρεσιας δεν υπάρχει για το θέμα αυτό. Οι στρατιωτικοί αναζητούν τις θέσεις, κάνουν τις απαραίτητες γραφειοκρατικές ενέργειες και συνεννοούνται με το Υπουργείο Υγείας, ανεξάρτητα και χωρίς βοήθεια από την υπηρεσία. Λαμβάνουν πρωτοβουλίες για επιπλέον εκπαίδευση και δράσεις ιδιωτικά, συχνα με δικό τους κόστος και συγκεντρώνουν δεξιότητες που προσφέρουν στην Υπηρεσία.
Με αυτές τις σκέψεις καμία υποχρέωση επιπλεόν παραμονής δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Στο υπάρχον πλαίσιο η παραμονή προβλέπονταν στα 22 ετη από την αποφοίτηση από την σχολή, με τα έτη της ειδικότητας να προσμετρώνται αφού οι στρατιωτικοί παρέχουν υπηρεσίες κανονικά. Ετσι στην πράξη η υποχρέωση είναι περίπου στα 17 έτη. Στην πραγματικότητα η υποχρέωση δύναται να ειναι περιορισμένη στα πλαίσια αυστηρής σύμβασης επειδη από την Ευρωπαϊκη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η δέσμευση (δουλεια) ενός ατόμου για τόσα έτη.
Η όποια υποχρέωση δεν μπορεί να προκύπτει από την φαντασία οτι οι στρατιωτικοι έλαβαν δωρεάν εκπαίδευση στην ιατρική αφού αυτό ισχύει για όλους του έλληνες πολίτες που φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Επιπλέον η αναγκαστικότητα δεν λύνει το πρόβλημα της παραίτησης των αξιωματικών και μόνο δυσαρέσκεια, φτωχές υπηρεσίες και δικαστικές διαμάχες θα φέρει. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες που ειναι η απαξίωση, η εξουθένωση και η απογοήτευση των αξιωματικών από την κατάρρευση των αξιών που ήθελαν να υπηρετήσουν.
Επιπλέον οι ιατροί αδικούνται με έναν ακόμα τρόπο. Όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί αρκεί 4 ετη για να λάβουν την εκπαίδευση του αξιωματικού ως αν να μην ειναι οι ιατροί από τους πιο άριστους τουλάχιστον στις πανελλήνιες. Ετσι χάνουν 2 έτη μισθών. Είναι κατανοητό οτι η ορκωμοσία στα 4 ετη θα εφερνε κάποια προβλήματα. Δεν μπορεί όμως να μην αναφερθει το παράδειγμα των Ιπταμένων (ισως ισχυει και για το ναυτικό) που ενω στη σχολή κάνουν απλά μια πτήση solo και αρα σε καμία περίπτωση δεν εχουν τα προσόντα να χρησιμοποιηθούν ως πιλότοι με την έννοια που θέλει η υπηρεσία, στη συνέχεια και ενώ αμείβονται κανονικά (και ορθώς) εκπαιδεύονται επιπλέον 2 έτη στην Καλαμάτα και επιπλέον 6 μήνες στον τύπο. Αν αυτό ίσχυε για τους ιατρούς ( και γιατί όχι) θα λάμβαναν αμοιβές 2 ετων για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους και η υποχρέωση τους θα ήταν 8 έτη.
Άρθρο 23
Να εξασφαλίζεται η δυνατότητα κάθε κλάδου να προγραμματίζει για τις δικές του ανάγκες. Άρθρο 26 Συχνα γίνεται κατάχρηση του μέτρου και διαταράσσεται η ιεραρχία. Θυμίζω οτι για να γίνει κάποιος στρατιωτικός ιατρός πρέπει να εχει φοιτήσει στην ΣΣΑΣ όχι απλά να εχει πτυχίο. Η μετάταξη συνήθως αποφοίτων ΣΑΝ που απλά πήραν ενα πτυχίο δημιουργεί προβλήματα. Με την ιδια λογική ενα ιατρός που πήρε πτυχίο πιλότου δύναται να αιτηθεί μετάταξης και μετα εκπαίδευσης στο ΣΜΕΤ.
Άρθρο
Γενικά σε σχέση με το Υγειονομικό
Ο λόγος ύπαρξης υγειονομικού από σχολή είναι οτι το υγειονομικό σε καιρό πολέμου διενεργεί επιχειρήσεις υγειονομικές. Αναπτύσσει σχηματισμούς, μετακινείται μαζί με του εμπόλεμους και διατηρεί γραμμές μετακίνησης από και πρός το μέτωπο. Αυτά χρειάζονται ικανότητες ηγεσίας δηλαδή αξιωματικού και όχι απλά ιατρού πχ γνώσεις πολεμικού τραύματος. Για αυτό ενώ μπορούμε να έχουμε νομικούς ή οικονομοτεχνικούς από πολίτες δεν μπορούμε να έχουμε υγειονομικούς που δεν έχουν εκπαιδευτεί σε στρατιωτική σχολή. Επιπλέον ο κάθε κλάδος διενεργεί τις δικές του επιχειρήσεις και για αυτό το λόγο χρειάζεται το δικό του υγειονομικό. Σε σχέση με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καλύπτουν ικανοποιητικούς πλυθησμούς για το μέγεθος τους. Φυσικά σκοπός δεν είναι τα στρατιωτικά νοσοκομεία να βλέπουν όσο γίνεται περισσότερους όπως γίνεται με τα πολιτικά όπου ένα ΓΝΑ που σχεδιάστηκε για να καλύπτει έναν πληθυσμό 500χιλ καλύπτει 2 εκ στην εφημερια της Αττικής. Η οποια συγχώνευση επομένως θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγεία προς τον πληθυσμό. Αυτό όμως δεν είναι εξοικονόμηση. Εξοικονόμηση είναι να γίνονται τα απαραίτητα με το μικρότερο δυνατό κόστος χωρίς σπατάλες. Στην πραγματικότητα ο ΣΞ έχει αναπτυχθεί υπερβολικά στην επικράτεια σε περιοχές που δεν χρειάζεται πχ Πελοπόννησος ίσως ακόμα και Αττική και αν εξορθολογιστεί μπορούν εκεί να εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά χωρις να μειωθούν οι απαραίτητες παροχές υγείας στα νοσοκομεία ή το αξιόμαχο. Επίσης ο ΣΞ δεν χρειάζεται να διατηρει τόσα νοσοκομεία, μπορούν να συμπτυχθούν όλα σε ένα πχ στην θεσσαλονίκη όπως κάνουν και οι άλλοι κλάδοι (ακόμα και το ναυτικό διατηρεί υποτυπώδη νοσοκομεία σε Πειραιά, Πόρο, Κρήτη χωρίς ιδιάιτερο λόγο
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις