Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τις ανατιμήσεις αγαθών μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο αναμένεται όμως να βρεθούν και τα θέματα που αφορούν τον Covid 19

Δύο ζητήματα που «καίνε» για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η ακρίβεια αλλά και η πανδημία θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Βουλή, με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και το βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, είναι βέβαιο ότι στις τοποθετήσεις του οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναφερθούν και στο θέμα της πανδημίας. Ιδιως από την στιγμή που οι δείκτες παραμένουν υψηλοί και το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί «στο κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ένα δείγμα των διαθέσεων ήδη διαφάνηκε από την προηγούμενη Πέμπτη όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει με δημόσια δήλωση στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία. Μια κίνηση που για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται συμβολική της μηδενικς ανοχής στις πρακτικές επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας. Στις τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να αναφερθούν και στα συνεχή σενάρια για νέα μέτρα που θα εστιάζουν κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Έντονες αντιπαραθέσεις και πολώσεις όμως θα έχουμε και για την ακρίβεια. Ένα μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την σκληρή κριτική ολόκλήρης της αντιπολίτευσης, με αιχμή την ανεπάρκεια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Στην σημερινή συζήτηση με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής αφού θα εκπροσωπηθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη.

Συγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα σήμερα στην Βουλή για ακρίβεια και πανδημία
EUROKINISSI

Τι θα πούν Μητσοτάκης – Τσίπρας

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει την τοποθέτηση του σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ήδη από την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, είτε σε μετέπειτα δημόσιες δηλώσεις του. Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το κύμα ακρίβειας δεν συνιστά ελληνικό φαινόμενο, «δεμένο» με την κυβερνητική πολιτική αλλά παγκόσμιο ζήτημα που σχετίζεται με την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι οι άξονες που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πώς θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική είναι η εξής: Ύπαρξη «στοχευμένων μέτρων» με την θέσπιση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη μαζικής κατανάλωσης. Προσπάθεια χαλιναγώγησης των τιμών μέσω του αυστηρού ελέγχου του ανταγωνισμού προκειμένου το διεθνές κύμα ακρίβειας να μην αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στήριξη με κρατικούς πόρους σε περιπτώσεις ανατιμήσεων, όπως π.χ στο ρεύμα.

Ειδικά για το ζήτημα αυτό στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίξει πως «η κυβέρνηση δαπάνησε ήδη παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ρεύματος» τονίζοντας πως αν δεν το είχε κάνει, «οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν 10 φορές παραπάνω». Δήλωσε παράλληλα ότι «έχω δώσει εντολή να επεξεργαστούν σχέδιο επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για συνεργατικά σχήματα και νέους αγρότες». Σήμερα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επανέλθει και στο ζήτημα της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, ενώ ήδη από την 1 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς θα υπάρξει αύξηση 2%.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό για έλλειψη πολιτικής βούλησης να παρέμβει ουσιαστικά στα ζητήματα της ακρίβειας. Ιδίως μάλιστα για τα θέματα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση για την επιλογή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που σήμερα στερεί την δυνατότητα από το δημόσιο να επέμβει στην αγορά υπέρ του συμφέροντος των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως ως βασικό πολιτικό πλεονέκτημα θεωρούν τις προτάσεις για την ακρίβεια που έχει διατυπώσει η αξιωματική αντιπολίτευση και η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει. Ακριβώς γιατί αντιβαίνουν στην πολιτική επιλογή της να μην λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε από τις 2 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρα, ενώ αναλυτικά τις θέσεις του έχει αναλύσει και στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές περιλαμβάνονται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα η προσωρινά κοστολογημένου αποτελέσματος που είναι ανεκτά με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώραας Οι πιο βασικές είναι οι εξής:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος,
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως €40.000,
  • Εκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης,
  • Επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες,
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις