Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στη διαμάχη Ισραήλ – Ιράν, το θέμα των ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς, την επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότο της Γάζας, που πιθανώς θα ανοίξει τον δρόμο για μαζική εκδίωξη Παλαιστινίων προσφύγων, ωστόσο στο παρασκήνιο σημειώνονται σημαντικές διεργασίες για την «επόμενη ημέρα».
Ιδιαίτερη κινητικότητα επιδεικνύουν η Μόσχα και το Πεκίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη Ρωσια και την Κίνα, διοργανώθηκαν συναντήσεις όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, περιλαμβανομένων της Φατάχ (ελέγχει την Δυτική Οχθη) και της Χαμάς (κυριαρχεί στη Γάζα).
Ουδείς άλλος, παγκοσμίως, ούτε πολύ περισσότερο οι ΗΠΑ και η Δύση που θεωρούν τη Χαμάς «τρομοκρατική», έχει τολμήσει να προσπαθήσει να γεφυρώσει το -θανατηφόρο συχνά- χάσμα μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Και, βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για ελληνικό ρόλο στο Παλαιστινιακό. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει εκποιήσει τον ρόλο που διαχρονικά και συχνά έπαιζε η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, ως «γεφυροποιός ειρήνης» και διαμεσολαβητής.
«Συγκυβέρνηση»
Την 1η Μαΐου, λοιπόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με πρωτοβουλία της παλαιστινιακής πλευράς, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του ειδικού εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ.Μπογκντάνοφ, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ (σ.σ. Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – PLO), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, Αζάμ Αχμέντ.
»Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Α. Αχμέτ ενημέρωσε για τη συμμετοχή του στη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Φατάχ και της Χαμάς που διοργανώθηκε στο Πεκίνο. Τονίστηκε ότι η συνάντηση αυτή είναι συμβατή με το κλίμα των συμφωνιών που επετεύχθησαν στις διαπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα από τις 29 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου, με έμφαση στην ανάγκη ταχείας ενοποίησης όλων των παλαιστινιακών πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ΟΑΠ, ως τη μοναδική νόμιμη εκπρόσωπο του λαού της Παλαιστίνης. Έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία ο στόχος της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κυρίαρχου κράτους εντός των συνόρων του 1967.
»Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των παλαιστινιακών συναντήσεων στη Μόσχα και το Πεκίνο, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι στοχευμένες προσπάθειες για την ένωση στην πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ των παλαιστινιακών τάξεων στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ άλλων με τη συντονισμένη βοήθεια της Ρωσίας και της Κίνας».
Κρεμλίνο – αραβικός κόσμος
Να σημειωθεί ότι, παρά τους στενούς δεσμούς Μόσχας – Τελ Αβίβ, αλλά και τις ισχυρές επιρροές του «εβραϊκού λόμπι» εντός της Ρωσίας, τα προηγούμενα χρόνια, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (Φεβρουάριος 2022), και πολύ περισσότερο μετά την έναρξη της σφαγής στη Γάζα, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, ειδικά στον ΟΗΕ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικό έναντι του Ισραήλ.
Ως γνωστόν, η Μόσχα, τόσο επί ΕΣΣΔ όσο και τώρα, διατηρούσε πολύ στενούς διαύλους με τον αραβικό κόσμο, αν και πάντα έκλεινε το μάτι στο Ισραήλ. Εκτός αυτού, είναι ανοικτή και η εμπλοκή της στη Συρία, όπου έχει επέμβει στρατιωτικά στο πλευρό του Ασαντ. Επιπλέον, η Ρωσία, στην περίπτωση της διαμάχης Ισραήλ – Ιράν, ουδόλως καταδίκασε την επίθεση – απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ.
neostrategy.gr
Chuttersnap/Unsplash
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις