Έντονη «ενόχληση» της Άγκυρας για την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ, τη διαμαρτυρία δέκα πρεσβειών στην Τουρκία – Η Ελλάδα δεν μετείχε – Για την συνεχιζόμενη φυλάκιση του ακτιβιστή, Καβαλά, και την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
Η ακροδεξιά πτέρυγα της συγκυβέρνησης Ερντογάν ανέλαβε να υψώσει τους τόνους τόσο για τις συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όσο και για τις πρωτοβουλίες δέκα πρεσβειών στην Τουρκία να καταγγείλουν τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, καθώς και την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ.

Η τοποθέτηση του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος, ΜΗΡ, που συγκυβερνά με το κόμμα του Τ. Ερντογάν, ΑΚΡ, δεν είναι τυχαία. Συχνά, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί χρησιμοποιείται ως η «ντουντούκα» της Άγκυρας σε πιο … σκληρούς τόνους.

Εκτός αυτού, συνολικότερα τουρκική κυβέρνηση και ΑΚΡ, πέραν των ισλαμιστικών κορώνων, υψώνουν τους τόνους της εθνικιστικής ρητορικής, προκειμένου να χαϊδέψουν τα αυτιά της ακροδεξιάς πελατείας των ψηφοφόρων τους. Πόσο μάλλον, όταν η οργάνωση, «Γκρίζοι Λύκοι», που βρίσκονται ή πρόκειται να μπουν στη «μαύρη λίστα» πολλών Δυτικών κρατών ως ύποπτοι για τρομοκρατία, χρησιμοποιούνται συχνά ως το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας.

Το τουρκικό αφήγημα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι τα όσα λέγει ο Ν. Μπαχτσελί εκφράζουν τις απόψεις που έχει ένα μεγάλο κομμάτι των κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ως μοχλός πίεσης σε βάρος της Τουρκίας. Και πάνω σε αυτές τις θέσεις, κτίζεται τόσο το «αντιμπεριαλιστικό» αφήγημα, όσο και η «δυναμική αντιμετώπιση» της Ελλάδας. Κάτι που δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία για προβοκάτσιες.

Χαρακτηριστικά αυτού του αφηγήματος είναι όσα είπε ο πρόεδρος του MHP. Ν.Μπαχτσελί, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι:

-«Η Ελλάδα σχηματίζει μέτωπο εναντίον της Τουρκίας δημιουργώντας συμμαχίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπέγραψαν Συμφωνία με τη Γαλλία, υπέγραψαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατείνοντας την προηγούμενη για άλλα πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές βάσεις από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη θα ανοίξουν για τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.

Ανοίγεται μια «τάφρος» εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τοποθετούνται νάρκες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

-«Οι ΗΠΑ επέλεξαν την Ελλάδα ως έναν από τους ενδιάμεσους σταθμούς που θα αποτρέψουν την προώθηση της Κίνας και τη Ρωσία. Εχουν, δε, συσσωρεύσει στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτήν τη χώρα και έχουν στόχο να κρατήσουν την Τουρκία υπό πολιορκία».

-Όλα αυτά «είναι ένας γεωπολιτικός τζόγος. Εκτός από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ οπλίζουν ταυτόχρονα το PKK/YPG/PYD και βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκία. Για εκφοβισμό της Τουρκίας, για απειλή προς την Τουρκία».

-«Πίσω από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση στον Ειρηνικό, δείχνουν τα όπλα τους στη χώρα μας. Λέμε σε όλους: Ελάτε αν τολμάτε».

Δημοκρατικά δικαιώματα

Κατά τα λοιπά, ο Ν. Μπαχτσελί, αναφερόμενος στον Οσμάν Καβαλά, είπε, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, Türkiye, ότι «ο Καβαλά είναι συνεργάτης του Σόρος – Ο Ντεμιρτάς (σ.σ. ηγέτης του φιλοκουρδικού, αριστερού κόμματος, επίσης φυλακισμένος) είναι τρομοκράτης».

Να σημειωθεί ότι δέκα πρεσβείες στην Τουρκάι, και ειδικότερα αυτές της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέα Ζηλανδίας, διαμαρτυρήθηκαν για την συνεχιζόμενη φυλάκιση του Καβαλά.

Η ΕΕ, επίσης, συστηματικά ζητάει την απελευθέρωση του Σελαχεττίν Ντεμιρτάς, επικεφαλής του κόμματος, HDP.

Τη μπάλα στις κερκίδες

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, αλλά πιο … διπλωματικό, κινήθηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Akşam, διπλωματικές πηγές παρατηρούσαν ότι στην πρωτοβουλία των δέκα πρεσβειών δεν μετείχαν η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως και δεν πήρε μέρος και η Βρετανία.

Εκτιμάται, γράφει η εφημερίδα παραπέμποντας στις τουρκικές διπλωματικές πηγές, ότι η Ελλάδα δεν συμπεριελήφθη στην πρωτοβουλία, επειδή θεωρήθηκε ότι έτσι θα «αδυνάτιζε» τον αντίκτυπο της κοινής δήλωσης των πρεσβειών. Από τη μεριά της, η Βρετανία ούτως ή άλλως δεν έβλεπε με ζέση την κοινή δήλωση.

Η ίδια εφημερίδα, αναφερόμενη στην τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και κάνοντας λόγο για «Διπλωματία των Ζηλωτών» (!) και «δυο μέτρα και δύο σταθμά», σημειώνει ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν πως, ενώ οι δέκα πρεσβείες επικαλούνταν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για την απελευθέρωση Καβαλά, αποσιωπούν αποφάσεις του Δικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας.

Αντί να δώσει πειστικές εξηγήσεις, η Άγκυρα πέταξε για μια ακόμη φορά τη μπάλα στις κερκίδες. Κάτι που κάνει ιδιαίτερα συχνά, όταν πρόκειται για αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα θέματα της καταπάτησης των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά τα επικοινωνιακά τρικ να βάλει στη θέση του «ενόχου» την Ελλάδα, μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία (και ειδικά οι «Πράσινοι» και η Αριστερά), καθώς και οι ΗΠΑ, επιμένουν με έμφαση στο θέμα των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην περίπτωση, δε, που οι «Πράσινοι» αναλάβουν το υπουργείο Εξωτερικών, θα επιμείνουν στο πρόβλημα των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Εκτός αυτού, δεν είναι λίγοι βουλευτές εθνικών Κοινοβουλίων, καθώς και Ευρωβουλευτές που επανειλημμένως έχουν ζητήσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το σκεπτικό είναι απλό: Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται κυρώσεις, για παράδειγμα, στη Λευκορωσία, και όχι στην Τουρκία.

Τριμερής

Αρκετά ενοχλημένη δείχνει η Άγκυρα και με την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, χτες στην Αθήνα.

Ενδεικτικά, άλλωστε, είναι τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που παρουσιάζεται η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η εφημερίδα, Hürriyet, κάνει λόγο για «τριμερή κατά της Τουρκίας στην Αθήνα», η Sözcü γράφει ότι, ενώ «ο Σίσι συνεννοείται με την Τουρκία, καταδίκασε την Τουρκία», η Akşam γράφει για «αλαζονεία στη Μεσόγειο», η Cumhuriyet θεωρεί ότι «ενώθηκαν ξανά κατά της Τουρκίας», η Karar καταγγέλλει την Ελλάδα ότι «ανακατώνει ξανά την Μεσόγειο», και η Yeni Şafak ότι η μόνη «λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία».

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην γείτονα δείχνει πως, παρ’ ότι γίνονται προσπάθειες επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου, μάλλον ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος.

Έκθεση αξιολόγησης

Εξίσου αρνητικό είναι το κλίμα και για την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρα στην ΕΕ από την Κομισιόν.

Για την έκθεση, για την οποία επίσης υπήρξε και επίσημη αντίδραση από την Άγκυρα, ενδεικτικά είναι δημοσιεύματα, όπως στην εφημερίδα, Sabah, που γράφει ότι «η έκθεση είναι ασυνεπής και έχει διπλά πρότυπα», στη Milliyet, η οποία αναφέρει ότι η Τουρκία «απορρίπτει τη συμπερίληψη στην έκθεση της ΕΕ των μεροληπτικών Ελληνικών – Ελληνοκυπριακών θέσεων», και στην Akşam, η οποία σχολιάζει ότι «δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στην έκθεση».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις