Δύο δρόμους για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναφορά στην Τουρκία στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, και κάλεσε εκ νέου τον Ταγίπ Ερντογάν σε διάλογο.
Ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συναγερμός και στη χώρα μας για τον κίνδυνο απότομης διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσίας, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι. Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρόνου των εκλογών, για μία ακόμη φορά το έκλεισε, ανοίγοντάς το, ενώ επιβεβαίωσε την αγωνία που υπάρχει μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε για την πορεία του πληθωρισμού στη γηραιά Ήπειρο.
«Καλώ την Τουρκία σε διάλογο»
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο». Όπως είπε, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία, «αυτός της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο δρόμος της πρόκλησης που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων».
Στην συνέχεια χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατη η αμφισβήτηση της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. «Καλώ την Τουρκία σε διάλογο για να λύνουμε τα ζητήματα. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης στην ρητορική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του αλλά αυτό εξαρτάται από τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν διέκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας», είπε.
Να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας
Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει απαντήσει και θα εξακολουθώ να καλώ σε έναν καλόπιστο διάλογο ώστε να επιλύουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε.
«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς δε ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».
Το φυσικό αέριο
«Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της τροφοδοσίας και γι αυτό χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα γίνει στην περίπτωση που η Ρωσία κόψει τη ροή του φυσικού αερίου και στην Ελλάδα. Πρέπει να συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε.
Έχουμε ήδη εκπονήσει με την ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε.
Για τις εκλογές
«Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε» απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, σε ερώτηση αν η “εκλογολογία” όλο το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια».
«Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε» συμπλήρωσε στην απάντησή του ο πρωθυπουργός. Έσπευσε, ωστόσο, να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο του βίου της
Μήνυμα αισιοδοξίας στον ουκρανικό λαό
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ομόφωνη απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία λέγοντας ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ουκρανικό λαό, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η προοπτική για κάτι αντίστοιχο σε ότι αφορά τη Γεωργία αλλά και υπό προϋποθέσεις για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα πρέπει και εμείς να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον και τα Δυτικά Βαλκάνια να δείξουν θάρρος στις μεταρρυθμίσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για την ακρίβεια
Αναφορικά με την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε πως συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι και όπου παρατηρείται αισχροκέρδεια στα καύσιμα. «Έχουμε τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε, δεν μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές αλλά αυτή να καθυστερεί να εμφανιστεί στην αντλία».
ieidiseis.gr
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις