Έγγραφο του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης καλεί σε εγρήγορση δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ και τράπεζες

Βαθιά ανησυχία, η οποία έφθασε μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα ενδέχεται να γίνει στόχος κυβερνοεπίθεσης, προκάλεσε η προσβολή ασφαλείας την οποία δέχθηκαν χθες τα πληροφοριακά συστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Οι ανησυχίες εντείνονται από το γεγονός ότι υπάρχουν δύο άξονες προσβολής πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία ελέγχουν την καλή λειτουργία του συνόλου σχεδόν των λειτουργιών του Κράτους.

Αφ’ ενός είναι οι ίδιοι εμπόλεμοι, η Ουκρανία δηλαδή και η Ρωσία που διαθέτουν αποτελεσματικές υπηρεσίες κυβερνοπολέμου. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στον κυβερνοχώρο εναντίον χωρών τις οποίες θεωρούν εχθρικές.

Εν προκειμένω η Ελλάδα μπορεί να ευρεθεί στο στόχαστρο της Ρωσίας η οποία θεωρεί εχθρική ενέργεια την ευθυγράμμιση των Αθηνών με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές χώρες και την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Αφ’ ετέρου, οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι η πολεμική κατάσταση έχει ανοίξει πολλές «κερκόπορτες» τις οποίες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τα κυκλώματα του κυβερνοεγκλήματος δημιουργώντας και αυτά με την σειρά τους δυσλειτουργίες και αναταραχές κυρίως στον τραπεζικό χώρο.

Τα ΕΛΤΑ που υπήρξαν ο πρώτος στόχος κυβερνοεπίθεσης στην χώρα μας με αποτέλεσμα να σταματήσουν να εξυπηρετούνται οι εισπράξεις λογαριασμών, η αποστολή αλληλογραφίας και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Κανονικά λειτουργεί η ΕΛΤΑ Courier. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι όλες οι συντάξεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους στην ώρα τους, ενώ για τα επιδόματα, θα αναληφθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να καταβληθούν εγκαίρως. Ακόμη τα ΕΛΤΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων.

ΕΛΤΑ

Κινητοποίηση

Η κατάσταση έχει κινητοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο με την σειρά του έχει απευθύνει έγγραφο προς κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς, τράπεζες και εταιρείες, δια του οποίου εφιστά την προσοχή σε όλους για τους κινδύνους που ενδέχεται να ανακύψουν και συνιστά την εφαρμογή αυξημένων μέτρων κυβερνοασφαλείας.

Γενικότερα πάντως οι ειδικοί μιλούν για διεύρυνση του πεδίου δράσης των κυβερνοεγκληματιών και για ιούς νέας γενεάς που αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσκολία.

Κακόβουλα λογισμικά

Σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας Check Point Research ο Emotet είναι αυτήν τη στιγμή το επικρατέστερο κακόβουλο λογισμικό, επηρεάζοντας πάνω από το 5% των Οργανισμών παγκοσμίως. Πρόκειται για «Δούρειο Ίππο», ο οποίος ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν στον χώρο των τραπεζών, πλέον εμφανίζεται και σε άλλες κυβερνοεπιθέσεις, αναπτύσσοντας μηχανισμούς αυτοάμυνας, έτσι ώστε να μην ανιχνεύεται. Εξαπλώνεται μέσω απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που εμπεριέχουν κακόβουλα συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους (links).

 

Σε μια μακρά λίστα περιλαμβάνονται και κακόβουλα λογισμικά που αποσκοπούν να υποκλέψουν «ευαίσθητα» δεδομένα τραπεζικών συναλλαγών και λογαριασμών. Ο Trickbot, που βρισκόταν στην κορυφή, έχει αναβαθμισθεί έτσι ώστε να είναι πιο ευέλικτος, ενώ ο Ramnit, ένας κατ’ εξοχήν τραπεζικός Δούρειος Ίππος, υποκλέπτει κωδικούς, διαπιστευτήρια και προσωπικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι ο  «Συνήγορος του Καταναλωτή» εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης πλήθους καταγγελιών σχετικά με τη διενέργεια μη παράνομων ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, αναφέρονται περιστατικά εξαπάτησης δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι απαντούν σε παραπλανητικά sms ή email και προβαίνουν σε αποκάλυψη των κωδικών προσβάσεως στις υπηρεσίες e-banking ή των στοιχείων των χρεωστικών / πιστωτικών τους καρτών.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις