Οι τελευταίες επτά ημέρες έχουν αλλάξει ριζικά τη μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία, και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο. Η εβδομάδα σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση, με τους πυραύλους μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς να μπαίνουν στο… παιχνίδι και από τις δύο πλευρές, ενώ στις μάχες πλέον συμμετέχουν και οι Βορειοκορεάτες.

Μετά το πράσινο φως που άναψε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι να χτυπησει εντός ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, ήρθε η απάντηση της Μόσχας να… παγώσει το Κίεβο αλλά και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ένας πειραματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, με υπερηχητικές ταχύτητες και ένα σύστημα πολλαπλών πολεμικών κεφαλών που συνήθως προορίζεται για πυρηνικά φορτία, που έπληξε την Πέμπτη το Ντνίπρο, άλλαξε τα δεδομένα. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο «Oreshnik» θα μπορούσε να αποφύγει όλη τη δυτική αεράμυνα.

Μάλιστα το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες την Τρίτη, αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή του νέου, υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ακύρωσε μια συνεδρίαση, καθώς τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν μετά το ρωσικό χτύπημα την Πέμπτη σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο, μια κεντρική πόλη με πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση – που πραγματοποιήθηκε με πύραυλο Oreshnik μεσαίου βεληνεκούς – ήταν αντίποινα για τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων ικανών να πλήξουν βαθύτερα το ρωσικό έδαφος

Πούτιν: «Κανείς στον κόσμο δεν διαθέτει τέτοια όπλα»

«Κανείς στον κόσμο δεν διαθέτει τέτοια όπλα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Περιγράφοντας λεπτομερώς τις υποτιθέμενες δυνατότητες του πυραύλου, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι είναι τόσο ισχυρός που η χρήση αρκετών εξοπλισμένων με συμβατικές κεφαλές σε μία επίθεση θα μπορούσε να είναι εξίσου καταστροφική με ένα χτύπημα με πυρηνικά όπλα.

Ο στρατηγός Σεργκέι Καρακάγιεφ, επικεφαλής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Oreshnik θα μπορούσε να φτάσει σε στόχους σε όλη την Ευρώπη και να είναι εξοπλισμένος είτε με πυρηνικές είτε με συμβατικές κεφαλές – ενώ ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά συστήματα αεράμυνας δεν θα είναι σε θέση να σταματήσουν τους πυραύλους.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ασχολήθηκαν με την κλιμάκωση της σύγκρουσης από τη Ρωσία, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει ότι ο πόλεμος «εισέρχεται σε αποφασιστική φάση και λαμβάνει πολύ δραματικές διαστάσεις».

Μιλώντας στο Κίεβο, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάφσκι χαρακτήρισε το χτύπημα της Μόσχας «κλιμακούμενο βήμα και προσπάθεια του Ρώσου δικτάτορα να τρομάξει τον πληθυσμό της Ουκρανίας και τον πληθυσμό της Ευρώπης».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου συνιστά «τρομερή κλιμάκωση» στη σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της επιλογής του για «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία» για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου.

Πεντάγωνο: Στρατεύματα της Βόρειας Κορέας συγκεντρώθηκαν στη Ρωσία για να μπουν «σύντομα» στον πόλεμο της Ουκρανίας

Στρατεύματα της Βόρειας Κορέας συγκεντρώθηκαν στη Ρωσία για να μπουν «σύντομα» στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον αρχηγό του αμερικανικού Πενταγώνου.

Περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες πιστεύεται ότι εδρεύουν στη ρωσική συνοριακή περιοχή Κουρσκ, είπε ο Λόιντ Όστιν, όπου «ενσωματώνονταν στους ρωσικούς σχηματισμούς».

«Με βάση τα όσα έχουν εκπαιδευτεί, τον τρόπο που έχουν ενσωματωθεί στους ρωσικούς σχηματισμούς, αναμένω πλήρως να τους δω να συμμετέχουν σε μάχη σύντομα», είπε ο Όστιν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης στο Φίτζι του Ειρηνικού.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι «δεν είχε δει σημαντικές αναφορές» για βορειοκορεατικά στρατεύματα να «εμπλακούν ενεργά σε μάχη» μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σχεδον 60.000 στελέχη του ρωσικού στρατού βρίσκονται στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Προηγούμενες αναφορές από τις ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες στην περιφέρεια Κουρσκ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών της Βόρειας Κορέας, για να προσπαθήσει να εκδιώξει τον ουκρανικό στρατό από το έδαφός της.

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιφέρεια Κουρσκ για όσο διάστημα είναι «στρατιωτικά δυνατό», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος εκτίμησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν να φθάσουν στα σύνορα με την περιφέρεια Σούμι για να δημιουργήσουν εκεί μια «ρυθμιστική ζώνη», όπως προσπάθησε να κάνει η Ουκρανία με την εισβολή της στην περιφέρεια Κουρσκ.

Το Κρεμλινο προειδοποιεί τη Δύση

Το Κρεμλίνο μιλά για προειδοποίηση απέναντι στις απερίσκεπτες ενέργειες της Δύσης, με τον Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αφήσει τη χειρότερη δυνατή κληρονομιά στην επόμενη διακυβέρνηση Τραμπ. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τη χρήση του πυραύλου, μισή ώρα νωρίτερα.

Το ΝΑΤΟ τονίζει πως τίποτε δεν θα αλλάξει, την ώρα που ο Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με ολλανδικά μέσα βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Ντοναλντ Τραμπ. Ανάλογη η απάντηση και από Βρετανία και Γαλλία, καθώς με κοινό τους άρθρο οι υπουργοί Εξωτερικών υπόσχονται να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή ενός νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε χθες στην Ουκρανία. Ο πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, γνωστός ως Oreshnik, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti επικαλούμενο τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος μάλιστα, προανήγγειλε την βράβευση των σχεδιαστών του πυραύλου ενώ εξήρε τους «πολλούς ταλαντούχους μηχανικούς της Ρωσίας».

«Δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί σειριακή παραγωγή».

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η χρήση του νέου πυραύλου ισοδυναμούσε με «σαφή και σοβαρή κλιμάκωση» στον πόλεμο.

Νέα συστήματα αεράμυνας ζητεί τώρα ο Ζελένσκι

Ο ίδιος, απελπισμένος μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής σε διάγγελμά του ότι η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νέων τύπων αεράμυνας. «Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για την απόκτηση νέων συστημάτων αεράμυνας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην πόλη Ντνίπρο με τον νέο της πύραυλο», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους εταίρους που έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτήν την τελευταία επίθεση ρωσικής τρέλας. Αλλά, εκτός από λόγια, πρέπει να δράσουμε. Και, συγκεκριμένα, με τις οδηγίες μου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας έχει ήδη συναντήσεις με τους εταίρους μας για νέα συστήματα αεράμυνας – ακριβώς εκείνα τα συστήματα που είναι ικανά να προστατεύουν ζωές από νέους κινδύνους. O κόσμος χρειάζεται μια σοβαρή απάντηση έτσι ώστε ο Πούτιν να φοβάται να επεκτείνει τον πόλεμο και να νιώθει τις επιπτώσεις των δράσεών του», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το να χρησιμοποιείς μια άλλη χώρα απλά για τρόμο, αλλά και το να δοκιμάζεις νέα όπλα τρόμου είναι ξεκάθαρα διεθνές έγκλημα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία γελοιοποιεί τις εκκλήσεις του Κινέζου συμμάχου της για αυτοσυγκράτηση, εκτοξεύοντας έναν πειραματικό πύραυλο νέας γενιάς στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία γελοιοποιεί τη θέση κρατών όπως η Κίνα, των κρατών του Παγκόσμιου Νότου και ορισμένους ηγέτες που ζητούν κάθε φορά αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Αλλά η Δύση ίσως αρχίζει να συνειδητοποιεί…

Πάντως, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δυτικές χώρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μόνο ένα τμήμα της Ουκρανίας θα παραμείνει με βάση τα σημερινά της σύνορα.

«Όταν ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση, 10 χρόνια μετά το πραξικόπημα, παρά τις προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και εμάς να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η υποστήριξη αυτού του παράνομου καθεστώτος και η προσέγγισή του από το ΝΑΤΟ ήταν λάθος, επέμειναν. Μόλις η επιχείρηση άρχισαν να λένε: «Θα έπρεπε να είχαμε δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία δεν θα της είχε επιτεθεί». Αυτό ήταν το μήνυμά τους», τόνισε μιλώντας σε Λευκορώσους φοιτητές.

«Τώρα, αυτοί οι δημιουργοί της συγκεκριμένης ρητορικής αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μόνο ένα τμήμα της Ουκρανίας θα παραμείνει, οπότε λένε: “Ας σταματήσουμε τώρα και ας δεχθούμε αυτό το μέρος στο ΝΑΤΟ”. Άλλοι υποστηρίζουν, «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε, πρέπει να νικήσουμε τον Πούτιν, γιατί αν δεν το κάνουμε, θα επιτεθεί σε όλους μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, αυτό αντιπροσωπεύει την «λογική αντιπαράθεσης» της Δύσης. «Στη συνέχεια αποφασίζουν να δώσουν άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, αυξάνοντας τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό, ενώ οι πολίτες τους σφίγγουν το ζωνάρι», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αγώνας δρόμου πριν αναλάβει ο Τραμπ

Ο βρετανικός Guardian μιλά για αγώνα δρόμου Μπάιντεν-Πούτιν εν όψει πιθανών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, πριν αναλάβει την αμερικανική ηγεσία ο Τραμπ, καθώς η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών αναμένεται να καθορίσει το νέο status quo.

Ήδη στο Κίεβο έχουν παραδεχτεί ότι δεν γνωρίζουν τι σχεδιάζει ο Τραμπ και έτσι επιχειρούν να εστιάζουν στη βελτίωση των θέσεών τους στα πεδία των μαχών.

Ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, χαρακτήρισε την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου ως «υπενθύμιση» προς τις ΗΠΑ ότι παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης, αν και σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δείχνει συγκρατημένη, καθώς δεν φαίνεται πως επιθυμεί μία κατά λάθος πυρηνική κλιμάκωση, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ για την εκτόξευση του πυραύλου Oreshnik, μισή ώρα νωρίτερα, παρά τις διαψεύσεις.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς τόνισε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο ότι οι ΗΠΑ είχαν αγνοήσει ρωσικές πυρηνικές απειλές το φθινόπωρο του 2022, δείχνοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη κατά γράμμα.

Το μήνυμα και η επίδειξη ισχύος

Ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην ευθεία προειδοποίησή του ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε όποια χώρα έχει δώσει όπλα στην Ουκρανία, «παραδέχεται ότι εκτοξεύτηκε Oreshnik. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η εμβέλεια αυτού του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου είναι 5.000 χλμ., επιτρέποντας στη Ρωσία να χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ταξιδεύει με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου, καθιστώντας τον πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί. Έχει τη δυνατότητα να φέρει 6-8 κεφαλές, ικανές να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους.

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει αρχικά πως η Ρωσία εκτόξευσε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, όμως αμερικανοί αξιωματούχοι και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την περιγραφή του Πούτιν για το όπλο ως μέσου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου. Ωστόσο και μόνο η χρήση μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλου, που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές, σε αντίθεση με τα συμβατικά όπλα που χρησιμοποιούσε η Μόσχα και που η Ουκρανία βρίσκεται εντός της εμβέλειας τους, αποτελεί μια σημαντική προειδοποίηση.

«Από αυτή τη στιγμή, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες περιπτώσεις, η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία, που προκλήθηκε από τη Δύση απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στο τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, απευθύνοντας προειδοποίηση για τα ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος.

Για μήνες ο Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποιούσε ότι η χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος θα θεωρούνταν άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Το ρωσικό πλήγμα στην περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας την Πέμπτη ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να απαντήσει.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με συμβατική κεφαλή, αλλά θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί πυρηνική.

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από την εκτόξευση του πυραύλου μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, διέψευσε τα περί ενημέρωσης. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Μόσχας Πεσκόφ δήλωσε πως δεν εστάλησαν εκ των προτέρων ειδοποιήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες, σχετικά με τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε μια ουκρανική στρατιωτική-βιομηχανική εγκατάσταση, «καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις». «Όχι, δεν υπήρξαν ειδοποιήσεις, γιατί η Ρωσία δεν έχει τέτοια υποχρέωση όσον αφορά τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις επιταχύνουν την προέλαση τους στην βορειοανατολική Ουκρανία και κατέστρεψαν τις καλύτερες μονάδες του ουκρανικού στρατού εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον οικισμό Νοβοντμιτρίβκα στην περιοχή Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Ταχύτητα πάνω από Mach 11 ανέπτυξε ο ρωσικός πύραυλος

Ο ρωσικός πύραυλος, που έπληξε χθες, Πέμπτη, την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, πραγματοποίησε πτήση 15 λεπτών και η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν πάνω από Mach 11, ανακοίνωσε η κορυφαία ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες πως η Μόσχα έπληξε ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση με ένα νέο μέσου βεληνεκούς υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο με την ονομασία «Oreshnik».

«Ο χρόνος πτήσης αυτού του ρωσικού πυραύλου από τη στιγμή της εκτόξευσής του στην περιφέρεια του Αστραχάν μέχρι την πρόσκρουσή του στην πόλη Ντνίπρο ήταν 15 λεπτά», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία πληροφοριών HUR.

«Ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με έξι κεφαλές: καθεμιά ήταν εξοπλισμένη με έξι υποπυρομαχικά. Η ταχύτητα στο τελικό τμήμα της διαδρομής του ήταν μεγαλύτερη από Mach 11».

Η HUR πρόσθεσε ότι το όπλο ήταν «πιθανόν από το πυραυλικό σύστημα “Kedr”».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει γρήγορα στο πλήγμα.

«Μήνυμα στη Δύση η εκτόξευση του Oreshnik»

Ως προειδοποίηση προς τη Δύση ότι η Μόσχα θα απαντήσει δυναμικά στην απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήττει τη Ρωσία με τους πυραύλους τους, χαρακτήρισε χθες (22/11) το Κρεμλίνο το πλήγμα στην Ουκρανία με τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο «Oreshnik».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε δηλώσεις την επομένη της δήλωσης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα εκτόξευσε τον νέο πύραυλο εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πλήγμα, όμως ενημέρωσε εντούτοις τις ΗΠΑ 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.

Ο Πούτιν παραμένει ανοικτός στον διάλογο, τόνισε ο Πεσκόφ.

«Η χθεσινή ομιλία (του προέδρου Πούτιν) ήταν πολύ, πολύ εξαντλητική, σαφής, λογική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Δεν αμφιβάλλουμε συνεπώς ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί μ’ αυτή τη δήλωση και να την καταλάβει».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις