…και η πρόταση – «φωτιά» του εισαγγελέα έδρας Αλέξανδρου Σπηλιώτη για την ενοχή των κατηγορουμένων. Ο νεκρός Μπεκατώρος από περίεργο τροχαίο και η αγόρευση του συνηγόρου του Ελληνικού δημοσίου.
Εχθές ολοκληρώθηκε η επανέναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην δίκη Παπαντωνίου.
Με την αγόρευση του εκπροσώπου του Δημοσίου που παρίσταται στη δίκη προς υποστήριξη της κατηγορίας, συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και τον φίλο τους Ανδρέα Μπάρδη.
Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση της μίζας που κατά το κατηγορητήριο φέρεται να δόθηκε για την αναβάθμιση των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού. Ο εισαγγελέας της έδρας Αλέξανδρος Σπηλιώτης έχει εισηγηθεί την ενοχή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) για το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου σε τράπεζες του εξωτερικού. Κατά τον εισαγγελέα Σπηλιώτη τα χρήματα αυτά αποτελούν προϊόν δωροδοκίας του Γ. Παπαντωνίου από την Thales Nederland BV για την ανάθεση το 2003 του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών στη γαλλική εταιρεία.
Συγκεκριμένα κατά την αγόρευσή του ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χρήστος Πουλάκος, υποστήριξε ότι για τους κατηγορούμενους στοιχειοθετείται το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).
«Υπάρχουν πρόδηλα τα στοιχεία που καλύπτουν ακόμη και τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις του ξεπλύματος» ανέφερε ο κ. Πουλάκος και τόνισε πως «το ξέπλυμα πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, Ελβετία και το Λίχνενσταϊν». Πρόκειται για χώρες στις οποίες διακινήθηκαν χρήματα τους ζεύγους Παναντωνίου, κάποια εκ των οποίων μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του Ανδρέα Μπάρδη. Μάλιστα ο κ. Πουλάκος επισήμανε πως «η τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι αναμφισβήτητη από το ζεύγος Παπαντωνίου».
Επίσης ο κ. Πουλάκος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ρόλο του επίσης κατηγορούμενου για το ίδιο αδίκημα Ανδρέα Μπάρδη. O κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί στην απολογία του ενώπιον των ανακριτικών αρχών, ότι το 2002 και το 2003 έβγαλε στην Ελβετία 2,5 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας όμως σε ό,τι αφορά τον ίδιο πως δεν γνώριζε την προέλευση των χρημάτων.
Ωστόσο, ο κ. Πουλάκος κατά την αγόρευσή του, υποστήριξε επικαλούμενος τα στοιχεία της δικογραφίας, πως ο Γιάννος Παπαντωνίου έδινε λεφτά στον κ. Μπάρδη σε «χοντρά χαρτονομίσματα». Ο τελευταίος τα κρατούσε στο σπίτι του και στη συνέχεια τα «έσπαγε» σε μικρότερα ποσά και τα κατέθετε λίγα λίγα στην τράπεζα ώστε να μην ενεργοποιηθεί τραπεζικό alert.
Σύμφωνα πάντα με έκθεση δύο πραγματογνωμόνων που αποτελούν αντικείμενο της δικογραφίας και ανεγνώσθησαν ενώπιον του Δικαστηρίου, ο Μπάρδης λάμβανε κατά διαστήματα από τον Παπαντωνίου χρήματα σε «φακέλους Α4». Τα χρήματα αυτά κατατίθεντο αρχικά σε λογαριασμούς που τηρούσε (ο Μπάρδης) στην ελληνική Eurobank μέσω «έμπιστων υπαλλήλων των εταιρειών του». Στη συνέχεια όμως, «με τη διενέργεια αλλεπάλληλων, συνεχών και σύνθετων τραπεζικών κινήσεων τα μετέφερε σε λογαριασμούς που τηρούσε στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK και UBS AG». Στόχος της μεταφοράς ήταν να «καταλήξουν τα χρήματα στον πραγματικό δικαιούχο». Δηλαδή στο ζεύγος Κουράκου – Παπαντωνίου.
O κ. Πουλάκος έκανε επίσης λόγο και για σειρά «ψευδών δηλώσεων ενώπιον τραπεζικών υπαλλήλων με σκοπό αφενός την απόκρυψη του πραγματικού δικαιούχου και αφετέρου να προσδίδεται νομιμοφάνεια».Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.
Επιπλέον ο πάρεδρος του ΝΣΚ, τόνισε πως ο κ. Μπάρδης είχε δεχτεί εμβάσματα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς από τον Χαράλαμπο Μπεκατώρο. Πρόκειται για τον πάλαι ποτέ αντιπρόσωπο της Thales Netherland στην Ελλάδα που με πρωτοβουλία του είχε μεταφέρει από τις 24 Οκτωβρίου 2001 έως τις 30 Ιουλίου 2002 το ποσό των 2.654.500 ευρώ προς τον Γιάννο Παπαντωνίου για λογαριασμό της ολλανδικής εταιρείας.
Ο Μπεκατώρος είχε ανασυρθεί νεκρός από το αμάξι του, στις 18 Ιανουαρίου 2012, λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στην Αττική Οδό. Τότε κάποια ΜΜΕ έκαναν λόγο για «περίεργο δυστύχημα», το οποίο έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες
Ο κ. Πουλάκος αναρωτήθηκε πως γίνεται «ο Μπεκατώρος να γνωρίζει τραπεζικούς λογαριασμούς του Μπάρδη» και να λαμβάνει χρήματα, δίχως να κάνει το λιγότερο μια δήλωση επιφύλαξης; Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο συνήγορος του κ. Μπαρδη λέγοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα έμβασμα από το Μπεκατώρο σε Μπάρδη.
«Εάν ο κ Μπαρδης είχε την παραμικρή του αμφιβολία για τα λεφτά που του έδινε ο Μπεκατώρος , oυδεποτε θα έπαιρνε μέτρα προφύλαξης» ανέφερε ο κ. Πουλάκος και υποστήριξε πως «για αυτό το λόγο (ο Μπάρδης) πήγαινε μια φορά το μήνα στην Ελβετία και έκανε προσωπικές συναντήσεις με υπαλλήλους τραπεζών όταν γεννήθηκαν σε αυτούς υποψίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και η ροή του χρήματος
Σημειώνεται ότι ο κ. Πουλάκος ανέφερε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου και του κ. Μπάρδη που έχουν εντοπιστεί, μέσω των οποίων έγινε η ροή της μίζας των 2,5 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά τα περιγράφουν ξεκάθαρα εκθέσεις ειδικών επιστημόνων που συντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2019 για λογαριασμό των ανακριτικών αρχών».
Όπως σημείωσε ο πάρεδρος του ΝΣΚ, «βασική ημερομηνία είναι η 20η Σεπτεμβρίου του 2022» όταν υπεγράφη η σύμβαση με την Thales. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, την ίδια μέρα η κα Κουράκου άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.
Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις