Το που θα κινηθούν οι δανειστές και τι θα απαιτήσουν ώστε να υπάρξει ομαλή ροή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, σκιαγράφησε ο επικεφαλής του ESM μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Όμως παράλληλα αποκάλυψε ότι δεν είναι όπως τα περιγράφει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο που έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά (την Τρίτη 13 Ιουλίου περνά από έγκριση στο Eurogroup).

Σκληρές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις για μισθωτούς και μικρομεσαίους

Για τον γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις (το κρυφό μνημόνιο του Ταμείου ανάκαμψης) σε τέσσερις τομείς, ώστε να εισέρχονται τα κοινοτικά χρήματα στην ελληνική οικονομία. Στην πράξη και ενώ η Κυβέρνηση προσδοκά στην εισροή φέτος 8 δις ευρώ ώστε να μην καταποντιστεί το ΑΕΠ θα πρέπει να ετοιμαστούμε ώστε να ξανακούσουμε τους όρους «προαπαιτούμενα», «αυξημένη εποπτεία», «μετρήσιμοι στόχοι» κλπ.

Σύμφωνα με επικεφαλής του ESM λοιπόν θα πρέπει να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στα εξής:

-Διοίκηση δημόσιων επιχειρήσεων. Εδώ εισέρχεται κυρίως η ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους με βαθιές αλλαγές στη Δικαιοσύνη και τους κεντρικούς κρατικούς μηχανισμούς, κάτι που βρίσκει όλους σύμφωνους.

-Δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να χορηγεί δάνεια στην οικονομία. Τεχνοκρατικά αναγράφεται ως ανακατανομή του εύρους των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην πράξη σημαίνει το «θάνατο του εμποράκου» ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις που θα πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια για δανεισμό.

-Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Ως άμεση συνέπεια θα έχει τριγμούς στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το προνοιακό κράτος αφού εκεί κατευθύνεται ο μεγάλος όγκος των χρημάτων από το μη μισθολογικό κόστος.

-Ακαμψίες στην αγορά εργασίας. Είναι σαφές και με δεδομένο ότι ο κος Ρέγκλινγκ, γνωρίζει άριστα τι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα άλλωστε έχει συναντηθεί δύο φορές με τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, ότι οι πρόσφατες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (ελαστικό 10ωρο, αύξηση υπερωριών) δεν επαρκούν, ώστε να υπάρξει ομαλή ροή χρηματοδότησης και οι εκπρόσωποι (όχι πια των δανειστών αλλά του Ταμείου Ανάκαμψης) θα απαιτούν για την καταβολή δόσεων (κάθε εξάμηνο θα πρέπει να εκταμιεύονται κατόπιν αξιολόγησης 3 δις ευρώ) νέες αλλαγές προς το δυσμενέστερο για τους μισθωτούς.

Ετοιμάζονται για εξαντλητικές πιέσεις οι κοινοτικοί ελεγκτές

Το τι θα γίνει μετά την έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» σκιαγράφησε ο Ντέκλαν Κοστέλο.  Όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economist Από τον Αύγουστο και μετά θα αρχίσει η μάχη των οροσήμων, καθώς όπως είπε η εκταμίευση των πρόσθετων χρημάτων θα γίνεται μόνο εφόσον οι χώρες-μέλη πετυχαίνουν τους στόχους και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί.

documentonews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις