Στη σύλληψη ενός 21χρονου Τούρκου δεκανέα για διακίνηση παράτυπων μεταναστών προχώρησαν οι λιμενικές αρχές της Ρόδου, το πρωί της 13ης Νοεμβρίου.

Πρόκειται για έναν οπλίτη με βαθμό δεκανέα στην Jandarma στην τουρκική χωροφυλακή, ο οποίος συνελήφθη από λιμενικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και σε βάρος του ο εισαγγελέας υπηρεσίας άσκησε ποινικές διώξεις για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα από κυβερνήτη πλωτού μέσου κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Όπως αναφέρει η «Δημοκρατική», όλα συνέβησαν το πρωί της 13ης Νοεμβρίου, όταν το λιμενικό ενημερώθηκε από Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. για την ύπαρξη ακυβέρνητου σκάφους στην θαλάσσια περιοχή Καλαβάρδων–Σορωνής.

Σκάφος του λιμενικού, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, έσπευσε στην περιοχή και περίπου στις 06:30 της ίδιας ημέρας, εντόπισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ένα πορτοκαλί ταχύπλοο, το οποίο έφερε μια εξωλέμβια μηχανή, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, με ένα άτομο επιβαίνων τουρκικής υπηκοότητας. Από ξηράς αναχώρησε περιπολικό με λιμενικούς προκειμένου να ερευνήσουν την ευρύτερη χερσαία περιοχή, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ο Τούρκος δεκανέας οδηγήθηκε στο λιμεναρχείο όπου και συνελήφθη.

Τι υποστήριξε στην απολογία του

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο 21χρονος Τούρκος δεκανέας παραδέχτηκε ότι μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Ντάτσα προς την Ρόδο, τους οποίους αποβίβασε στην παραλία Φανών και επιχείρησε να επιστρέψει με το ταχύπλοο σκάφος του σε τουρκικά παράλια, όμως χάλασε το σκάφος και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια, καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό 112.

Όπως είπε στις ελληνικές αρχές, έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και υπηρετεί ως ειδικευμένος οπλίτης με βαθμό δεκανέα στην Jandarma στην τούρκικη χωροφυλακή. Συγκεκριμένα, υπηρετεί σε στρατιωτική βάση στο Χάκαρι και μετέβη σκόπιμα στη Ρόδο για να μεταφέρει μετανάστες.

Απολογούμενος, ισχυρίστηκε ότι έχει χρέη και ότι ο μισθός του στο στρατό είναι μικρός (8000 λίρες το μήνα). Όπως είπε, πριν από δύο εβδομάδες σε μία καφετέρια άκουσε έναν άνδρα να μιλά στο τηλέφωνο και να ψάχνει καπετάνιους. Τον πλησίασε και του είπε ότι ενδιαφέρεται και εκείνος του απάντησε ότι μπορεί να βγάλει πολλά λεφτά με δύο δρομολόγια. Έτσι εξέδωσε δίπλωμα ταχυπλόου σκάφους και έκανε δοκιμές.

Στη συνέχεια περιέγραψε ότι το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου στην Ντάτσα, το άτομο που γνώρισε μετέφερε με ένα άσπρο βαν τους μετανάστες, τους έβαλε επάνω στο σκάφος και εκείνος ξεκίνησε για την Ρόδο. Μετέφερε όπως είπε 10 μετανάστες, δύο γυναίκες, τέσσερις άνδρες και τέσσερα παιδιά.

Πέρασαν δυτικά της Σύμης και βγήκαν στις Φάνες, κοντά στην Villa Ramman. Εκεί αποβίβασε τους μετανάστες στην παραλία και ξεκίνησε να επιστρέψει στην Τουρκία, όμως λίγα μέτρα μετά χάλασε η μηχανή του σκάφους και κάλεσε το τηλέφωνο 112 προκειμένου να ζητήσει βοήθεια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι μετανάστες περίμεναν να τους παραλάβει κάποιος και δεν γνωρίζει πού θα πήγαιναν. Είπε ακόμη ότι θα ελάμβανε 5.000 ευρώ μόλις επέστρεφε το σκάφος.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται η δικηγόρος Κάντια Πολυχρόνη.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις