Συμπέρασμα 1: Ο Κασσελάκης αντιλαμβάνεται ότι η θέση του διαρκώς δυσκολεύει.
Παρά τις θριαμβολογίες των κασσελακικών τρολ του διαδικτύου, ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη δεν εξέπεμψε χτες αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Δεν αναφερόμαστε στη γλώσσα του σώματος που αποτύπωνε τη μεγάλη πίεση του τελευταίου διαστήματος -αυτό είναι επόμενο και ανθρώπινο. Η ουσία βρίσκεται στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του προς τη «βάση» του κόμματος να συμμετάσχει στην εκλογή συνέδρων για το συνέδριο στις 8-10 Νοεμβρίου. Τρεις φορές ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη «βάση» να μην απογοητευτεί και να προσέλθει στις κάλπες. Με αυτήν την έκκληση έκλεισε και τη συνέντευξη. Μάλιστα, κατηγόρησε την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκτελεί σχέδιο για τον περιορισμό της συμμετοχής μέσω της απογοήτευσης των μελών.
Το ότι ο Κασσελάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει αυτήν την έκκληση δείχνει ότι στην πραγματικότητα η «βάση» μάλλον δεν κινητοποιείται για να παρέμβει στα συριζικά πράγματα. Το βλέπουμε άλλωστε στην ισχνή συμμετοχή των μελών τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στις συνεδριάσεις των μελών. Έχοντας εγκαταλειφθεί από τη μεγάλη πλειονότητα των στελεχών και με τους οπαδούς να παίρνουν αποστάσεις, τα περιθώρια για τον Κασσελάκη στενεύουν.
Συμπέρασμα 2. Ο Κασσελάκης επιμένει στις γνωστές θέσεις του.
Για μια ακόμα φορά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε λεκτικές ακροβασίες. Από τη μια μεριά είπε ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της ΚΕ που τον καθαίρεσε, αλλά από την άλλη επανέλαβε ότι παραμένει πρόεδρος. Κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί πολιτικά νομιμοποιημένο όργανο την ΚΕ και έκανε λόγο για αποφάσεις που δεν συνάδουν με την Ιστορία της Αριστεράς. Υπογράμμισε δε ότι θεωρεί άκυρη την απόφαση για την απόρριψη της υποψηφιότητάς του. Αναρωτήθηκε επίσης «ποιος διοικεί αυτό το κόμμα», λες και δεν γνωρίζει ότι το κόμμα διοικείται από την ΠΓ και την ΚΕ. Σε ό,τι αφορά το εξώδικο δεν έκανε βήμα πίσω, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτή η κίνησή του δικαιώθηκε από την ανακοίνωση της ΠΓ με τη οποία στηλιτεύεται η διαρροή του Πόθεν Έσχες του. Τέλος, διατύπωσε τη μάλλον παράδοξη άποψη ότι κανείς δεν είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι απλώς έχουν εκφράσει τη βούληση να είναι υποψήφιοι -στις 24 Οκτώβρη πάντως θα ανακηρυχτούν οι υποψηφιότητες.
Συμπέρασμα 3. Ο Κασσελάκης επιδιώκει την ανοιχτή σύγκρουση στο συνέδριο.
Λέγοντας ότι το συνέδριο μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση της ΚΕ και να τον χρίσει υποψήφιο, ο Κασσελάκης έδειξε ότι στο συνέδριο θα παίξει την τελευταία ζαριά του μέσα από μια ανοιχτή σύγκρουση με την πλειοψηφία. Η σύγκρουση θα δοθεί σε δύο σημεία:
Πρώτον, στο αν το συνέδριο έχει τη δικαιοδοσία να θέσει υπό ερώτηση την απόφαση της ΚΕ -η πλειοψηφία θεωρεί αντικαταστατικό .
Δεύτερον, στη νομιμοποίηση των συνέδρων. Ο Κασσελάκης είπε στη συνέντευξη ότι δεν θα δεχτεί επιτροπές νομιμοποίηση των συνέδρων. Παραδοσιακά, η νομιμοποίηση των συνέδρων αποτελεί το πλέον εύφορο έδαφος για συγκρούσεις και διασπάσεις, ιδιαίτερα όταν έχει χάσει κανείς τον συσχετισμό και δεν θέλει αυτό να φανεί.
Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, όπως άλλωστε τίποτα δεν είναι συνηθισμένο από όσα γίνονται στην αξιωματική αντιπολίτευση τον τελευταίο χρόνο.
Το ερώτημα
Το ερώτημα είναι αν ο Κασσελάκης θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που χάσει συνέδριο. Στη συνέντευξη στο Star είπε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις ενός δημοκρατικού συνεδρίου, κάτι που τα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αν κρίνει ότι το συνέδριο δεν είναι δημοκρατικό.
Παράλληλα, βγήκε στον αέρα το σάιτ των κασσελίστας https://odikosmassyriza.gr/ στο οποίο ο Κασσελάκης καλεί τους οπαδούς του να δώσουν τα στοιχεία τους για να κινητοποιηθούν για το συνέδριο. Είναι εύλογο το ερώτημα γιατί να δώσει κανείς τα στοιχεία του στους κασσελίστας αφού τα έχει ήδη δώσει ή θα τα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ – για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε. Η συλλογή στοιχείων παραπέμπει σε δημιουργία παράλληλου μηχανισμού με εκείνον του κόμματος.
Αποτελεί το σάιτ των κασσελίστας το πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέου κόμματος; Δεν είναι βέβαιο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το κόμμα. Επιπλέον, η δημιουργία νέου κόμματος απαιτεί πόρους που δεν βρίσκονται εύκολα, ιδιαίτερα όταν δεν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση.
dnews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις