«Η αντίδραση των αγορών ήταν το καθοριστικό στοιχείο που επέβαλε την αλλαγή μηνύματος», εκτιμά το Κ-Report

Φρένο στα αιτήματα που υπάρχουν και που για αυτά πιέζουν ακόμα και οι υπουργοί θέλησε να βάλει ο πρωθυπουργός και για αυτό παραχώρησε τη συνέντευξη στον Γιώργο Αυτιά, εκτιμά το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά με συνδρομητική μορφή.

«Η αντίδραση των αγορών ήταν το καθοριστικό στοιχείο που επέβαλε την αλλαγή μηνύματος. Μπορεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δείχνουν «κατανόηση», στο πλαίσιο της γενικότερης χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά δεν δείχνουν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Οι ελληνικές τράπεζες, που πρέπει να αντλήσουν από τις διεθνείς αγορές 14 δισ. ευρώ στην 4ετία έως το 2016 για τους στόχους MREL και ίσως χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου μετά τη λήξη (τέλος 2022) της εποπτικής ανοχής, έβλεπαν με τρόμο την κατακόρυφη άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας. Το ίδιο και άλλες επιχειρήσεις που βγαίνουν με ομόλογα στις αγορές», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Γράφει το Κ-Report:

«Στα καθ΄ ημάς, πρώτο θέμα τα της οικονομίας και η αλλαγή κυβερνητικής ρητορικής, από τις οριζόντιες παροχές στις στοχευμένες δράσεις στήριξης των πιο ευάλωτων:

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Η κυβερνητική ηγεσία ανησύχησε βλέποντας τις παρενέργειες του προεκλογικού κλίματος που δια λόγων και έργων έχει δημιουργηθεί και, ειδικώς, την ελαστικότητα που έδειχναν οικονομικοί (και όχι μόνον) υπουργοί στα πανταχόθεν αιτήματα –όπως για μείωση συντελεστών του ΦΠΑ και άλλα. Είδε και την αντίδραση των αγορών που, εν μέσω κλίματος ανόδου των επιτοκίων, εκτόξευσαν την απόδοση του ελληνικού 10ετούς από το 0,8% πριν λίγους μήνες σε 2,6% προχτές. Και -σωστά- αποφάσισε να πατήσει φρένο. Εξ ου, η χτεσινή συνέντευξη Μητσοτάκη.

Τι φοβήθηκαν οι τράπεζες: Η αντίδραση των αγορών ήταν το καθοριστικό στοιχείο που επέβαλε την αλλαγή μηνύματος. Μπορεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δείχνουν «κατανόηση», στο πλαίσιο της γενικότερης χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά δεν δείχνουν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Οι ελληνικές τράπεζες, που πρέπει να αντλήσουν από τις διεθνείς αγορές 14 δισ. ευρώ στην 4ετία έως το 2016 για τους στόχους MREL και ίσως χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου μετά τη λήξη (τέλος 2022) της εποπτικής ανοχής, έβλεπαν με τρόμο την κατακόρυφη άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας. Το ίδιο και άλλες επιχειρήσεις που βγαίνουν με ομόλογα στις αγορές.

Χαρίζονται κι άλλα δισ: Η στροφή είναι όψιμη (η διανομή 43,3 δισ. λόγω πανδημίας δεν έγινε με τη δέουσα αυστηρότητα και δικαιοσύνη, τα λεφτά που απομένουν να δοθούν είναι περιορισμένα) και, κυρίως, μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί. Ορισμένοι θεωρούν βιαστική την οριζόντια αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων δια της κατάργησης της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης το 2023 -αντί να αφεθεί για οψέποτε παραχθούν πλεονάσματα. Αλλά αν, έστω, αυτό είναι συζητήσιμο, απολύτως αδικαιολόγητο είναι τούτο: Χαρίστηκαν τα 6 από τα 8,3 δισ. ευρώ που ήταν οι (μη) επιστρεπτέες προκαταβολές. Και το υπουργείο Οικονομικών συζητά να κουρέψει ή να χαρίσει τα υπόλοιπα 2,3 δισ…

Η επενδυτική βαθμίδα: Ο κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί είναι να μην ανέβει σε επενδυτική βαθμίδα η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας τέλη 2022-αρχές 2023, ενδεχόμενο που θα εκτόξευε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και θα οδηγούσε τη χώρα στα βράχια. Για να διασφαλιστεί μάλιστα θετική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, διατυπώθηκε η πρόταση να στοχοθετηθεί μηδενισμός του δημοσίου ελλείμματος φέτος, αντί 1,2% του ΑΕΠ (κατ΄ αναλογία της μείωσης του περσινού ελλείμματος στο 6% αντί για το 7% που αρχικά είχε υπολογιστεί). Η πρόταση απορρίφθηκε. Έτσι, δημιουργείται μια «άσπρη τρύπα» της τάξης των 2 δισ. ευρώ, χρήσιμη για προεκλογικές παροχές χωρίς να θιγεί η υλοποίηση του προϋπολογισμού…

 

Η νέα ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης όπως διατυπώνεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας. Ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική ενέργεια και από φυσικό αέριο. Κι ένα ακόμη θέμα, που επίσης δεν πολυσυζητιέται καθ’ ημάς, το πράσινο υδρογόνο.

Ευρωπαϊκή Ταξινομία και Αγορά Ενέργειας – Φυσικό Αέριο και Πυρηνική Ενέργεια – της Δρ. Φοίβης Κουντούρη

Οι ηγέτες της ΕΕ στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ενεργειακούς πόρους που να καλύπτουν τις ανάγκες των κρατών μελών, συγκρατώντας παράλληλα όσο γίνεται, το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, είδαν μια εναλλακτική στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου –τεχνολογίες που δεν είναι πράσινες. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στις κυβερνήσεις των κρατών μελών ένα προσχέδιο κανονισμού για το EU Taxonomy, την Ευρωπαϊκή Ταξινομία. Τί είναι αυτό το σύστημα, τι ορίζει, ποια είναι η λογική του, γιατί είναι πολύτιμο για τον ιδιωτικό τομέα και τους μεγάλους επενδυτές, εξηγεί η Φοίβη Κουντούρη στο άρθρο της, εδώ.

Πίτα ολόκληρη και σκύλος χορτάτος – του Ίωνα Σιώτη

Ένα παράδοξο είναι ότι πολλές δραστηριότητες με υψηλό δείκτη Απώλειας Προσδόκιμου Ζωής (ΑΠΖ) γίνονται κοινωνικά αποδεκτές (π.χ. 7.5 κιλά υπέρβαρος ή Κατανάλωση καφέ-2+φλυτζάνια/ημέρα) ενώ άλλες με πολύ χαμηλό ΑΠΖ (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια) δεν γίνονται, απ’ τις ίδιες κοινωνίες. Αξίζει να αναρωτηθούμε, όμως, για ποιο λόγο η ιαπωνική κοινωνία, παρόλη την εμπειρία της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι καθώς και πιο πρόσφατα της Φουκουσίμα, αποδέχεται την πυρηνική ενέργεια ενώ η γερμανική κοινωνία την απορρίπτει. Και γιατί η Γαλλία καλύπτει το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας με πυρηνικά εργοστάσια χωρίς αυτό να δημιουργεί κοινωνικές αντιδράσεις, γράφει ο Ίων Σιώτης στο άρθρο του, εδώ.

Πράσινο υδρογόνο, η προϋπόθεση για απεξάρτηση από άνθρακα – του Στάθη Λιδωρίκη

Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 20 χώρες υιοθέτησαν εθνική στρατηγική για το υδρογόνο ή ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να το πράξουν. Η ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου μπορεί να μειώσει την ανάγκη δέσμευσης άνθρακα παρέχοντας καθαρότερη ενέργεια. Προς την κατεύθυνση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου είναι ανάγκη να διερευνηθούν στρατηγικές και πολιτικές για την προώθηση της καινοτομίας, μείωση του κόστους των μονάδων ηλεκτρόλυσης και παραγωγή πράσινου υδρογόνου στο ελάχιστο κόστος. Για να επιτευχθεί αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο και η δημιουργία αγορών για το πράσινο υδρογόνο, γράφει ο Στάθης Λιδωρίκης στο άρθρο του, εδώ».

ieidiseis.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις