Yπεραμύνθηκε της προετοιμασίας που έκανε η κυβέρνηση για το καλοκαίρι, λέγοντας πως «τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά».

Παρ’ ότι, εν μέσω της λαίλαπας των πυρκαγιών που κατέστρεφαν εκατοντάδες χιλιάδες δασικές εκτάσεις και σπίτια, «τσουρουφλίστηκε» -και- το υπουργείο Αμυνας, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για «καρατομήσεις» αρμοδίων αξιωματικών στην Αεροπορία Στρατού και τη Διεύθυνση Τεχνικού, εξαιτίας της χαμηλής διαθεσιμότητας ελικοπτέρων στη μάχη κατά της φωτιάς, σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ουδεμία -ευθεία τουλάχιστον- αναφορά έκανε στην αναταραχη που προκλήθηκε στο υπουργείο και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

«Εμφύλιος» στο υπουργείο Άμυνας πάνω στα αποκαΐδια των πυρκαγιών 

Αναφερόμενος, ωστόσο, συνολικότερα για τις «όποιες ευθύνες» και τα «λάθη» έγιναν, περιορίστηκε να πει: «Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δε ναφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής».

Κατά τα λοιπά, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε, υπεραμύνθηκε της προετοιμασίας που έκανε η κυβέρνηση για το καλοκαίρι, λέγοντας πως «τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά».

Βέβαια, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις Χαρδαλιά, τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν ήταν 20 και όχι 74 όπως ισχυρίζονταν αρχικά τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία.

Να σημειωθεί πως η Πολιτική Προστασία, στις 25 Μαΐου 2021, είχε ανακοινώσει ότι τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα που διαθέτει η Ελλάδα ήταν: 14 Canadair (8-9 CL 215 και 5 CL 415), 19 μικρά PZL (τύπου Air-Tractor), 3 Chinook του Ελληνικού Στρατού, 2 ελικόπτερα Super Puma και 3 BK της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τις ιδιες ανακοινώσεις, εκτός των άλλων μέσων (π.χ. ρωσικό Beriev), είχε αποφασιστεί η ενοικίαση 10 ελικοπτέρων βαρέος τύπου Ericsson (ένα παραπάνω σε σχέση με το 2020) καθώς και 12 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου (όπως και το 2020). Επίσης, έξι νέων, μικρών πυροσβεστικών ελικοφόρων αεροσκαφών, Air-Tractor, αμερικανικής κατασκευής.

Αναφερόμενος στα Air-Tractor, ο πρωθυπουργός είπε ότι φέτος ήταν η πρώτη φορά που μισθώθηκαν τέτοια, και εξήρε την αποτελεσματικότητά τους, ενώ σημείωσε ότι ήδη, πριν τις πυρκαγιές, έχει ληφθεί η απόφαση για απόκτηση 36 από αυτά. Ως γνωστόν, το Ισραήλ απέστειλε τέτοιου τύπου αεροσκάφη για να συνδράμει την Ελλάδα στις πυρκαγιές.

Πάντως, παρά την ύπαρξη και τέτοιου είδους αεροσκαφών στα μέσα καταπολέμησης των πυρκαγιών που διέθετε φέτος η Ελλάδα, ειδικά στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης, σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμωνες πρασίνου της Αθήνας, και υποτίθεται ότι φυλάσσεται καλά, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα και δίπλα σε στρατιωτική βάση, η φωτιά όχι μόνο ξέφυγε, αλλά προκάλεσε τις γνωστές μεγάλες καταστροφές.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Κ.Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξή του, «τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών». Μια διαπίστωση, την οποία εδώ και πολλά χρόνια κάνουν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της προετοιμασίας της χώρας σε επίπεδο πρόληψης (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί). Τομέας που -και- σε αυτές τις πυρκαγιές αποδείχτηκε άκρως προβληματικός.

Είναι πασιφανές ότι όσα μέσα και να αποκτήσει η χώρα, εάν δεν διαμορφωθεί ένα νέο, οργανωμένο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, στελεχωμένο από ικανούς ειδικούς, κάθε χρόνο η Ελλάδα θα θρηνεί πάνω στα αποκαΐδια.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις