Ανησυχία για περαιτέρω αντίσταση από τους Αλαουίτες – Πολλοί πρώην αξιωματικοί και μέλη της κοινότητας αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα
Όπως μεταδίδει το BBC, οι νέες αρχές, υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), κατηγορούν υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου για την ενέδρα που στοίχισε τη ζωή σε 14 μέλη των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών στη δυτική Συρία.
Το περιστατικό συνέβη κοντά στο λιμάνι της Ταρτούς, προπύργιο της αλαουίτικης κοινότητας του Άσαντ. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να συλλάβουν πρώην αξιωματικό που συνδέεται με τις ωμότητες στη διαβόητη φυλακή Σαιντάνια, κοντά στη Δαμασκό. Η επίθεση είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 14 μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τον τραυματισμό 10 άλλων.
Η SOHR (Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ανέφερε πως τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ οι αρχές έσπευσαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.
Διαδηλώσεις και ανησυχίες
Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώθηκε περαιτέρω από διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις, όπως η Χομς, η Ταρτούς, και η Λατάκια, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει επίθεση σε αλαουίτικο ναό. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα, απαιτώντας δικαιοσύνη και ασφάλεια για την κοινότητά τους.
Το βίντεο, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε «παλιό» από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται ότι αφορά επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά την πολιορκία του Χαλεπίου τον περασμένο Νοέμβριο. Παρόλα αυτά, η SOHR ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν στη Χομς, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για να ελεγχθεί η κατάσταση.
Οι Αλαουίτες, μια μειονότητα που συνδέεται στενά με το πρώην καθεστώς Άσαντ, ανησυχούν έντονα για την πιθανότητα αντιποίνων. Πολλοί πρώην αξιωματικοί και μέλη της κοινότητας αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα, ενώ υπάρχουν αναφορές για πρόθεση αντίστασης.
Παράλληλα, θρησκευτικοί ηγέτες της κοινότητας ζητούν γενική αμνηστία, αν και αυτό θεωρείται απίθανο, δεδομένων των καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου που βαραίνουν πολλά μέλη της.
Η HTS έχει υποσχεθεί την προστασία των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στη χώρα. Ωστόσο, η ανησυχία για τις προθέσεις της παραμένει έντονη, καθώς η οργάνωση συνεχίζει να θεωρείται τρομοκρατική από τη διεθνή κοινότητα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις