Εβδομάδα ζυμώσεων, διεργασιών και πυκνού παρασκηνίου ξεκινά από τη Δευτέρα, εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στις 7- 8 Σεπτεμβρίου όπου δίνουν ραντεβού όλα τα στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ: κασσελακικοί, πολακικοί, 87 (ανάμεσά τους ο στενός κύκλος «τσιπρικών») και ουκ ολίγοι ενδιάμεσοι.

Θα έχει ολοκληρωθεί και ο γάμος Κασσελάκη, με τον ίδιο να επιστρέφει στη δράση: το πρόγραμμα για το πρωί της Δευτέρας έχει επίσκεψη στον Βόλο για αυτοψία στον ποταμό Ξηριά και τις περιοχές που πλήττονται από την περιβαλλοντική καταστροφή.

Πιθανόν όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει και μια αίσθηση για τις κινήσεις του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά το κάλεσμα/πρόκληση στελεχών για προσφυγή στη βάση, προεξαρχόντων των Γεροβασίλη και Φαραντούρη, και πιο συγκαλυμμένα του Σωκράτη Φάμελλου. Αυτή τη στιγμή, καθώς κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, ο ευρωβουλευτής Ν. Φαραντούρης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος, ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να ενδιαφέρεται.

Η Όλγα Γεροβασίλη, δεν απέκλεισε δική της υποψηφιότητα (χωρίς πάντως να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες). Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο τελικά να βρεθούν πολλές υποψηφιότητες, «δεν ξέρω είπε στο Action «αν θα ανοίξουν οι διαδικασίες και αν ανοίξουν πόσοι και ποιοι θα είναι υποψήφιοι, μπορεί οι υποψηφιότητες να είναι 8».

Η γραμμή της Κουμουνδούρου παραμένει μέχρι στιγμής, ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να προκληθεί – με πρόταση μομφής – για να κινηθούν οι διαδικασίες νέας εσωκομματικής κάλπης. Παράλληλα, η επιχειρηματολογία των στελεχών του προεδρικού κλίματος κινείται μεταξύ του ότι η βάση έχει μιλήσει και υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος ο οποίος έλαβε εντολή για τριετή θητεία και του ότι τυχόν νέες κάλπες συνιστούν «ταλαιπωρία» για το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, απέναντι στο επιχείρημα ότι ο Κασσελάκης είναι εκλεγμένος και η βάση μίλησε πριν ένα χρόνο, πολλοί θα ισχυριστούν ότι όσα συνέβησαν σε ένα χρόνο με Κασσελάκη, δε συνέβησαν στα 15 χρόνια του Τσίπρα. Το τοπίο έχει αλλάξει άρδην για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο δημόσιο λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν «νεκρολογείται», αφού είναι κοινός τόπος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε έχει τελειώσει».

Δεν έχει πιάσει ο εξευμενισμός Πολάκη

Αν το ένα ερώτημα είναι τι θα κάνει με τις κάλπες που του ζητούν να προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία, το άλλο ερώτημα είναι τι θα κάνει με τον Παύλο Πολάκη – όπως και τι θα κάνει ο Πολάκης τελικά στην Κεντρική Επιτροπή.

Και για τις δύο πλευρές, το να υπάρξει μια εκεχειρία μέσα σε λίγες μέρες δείχνει να είναι μια σύνθετη υπόθεση. Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται να εμμένει σε σκληρή στάση απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι δύσκολο να κάνει πίσω, μόνο και μόνο λόγω της κίνησης εξευμενισμού του με τη διαγραφή Λινού, χωρίς να ικανοποιηθούν προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος. Έχει άλλωστε πει ότι η ηγεσία «δεν μπορεί» και χρειάζονται βαθιές αλλαγές. Η ηγεσία από την άλλη δε θέλει να εμφανιστεί ότι σύρεται από τον Πολάκη και του κάνει τα χατίρια, θα εξέπεμπε άρα εικόνα υποταγής.

Έχει επιχειρηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες να λειανθεί το έδαφος, ενώ και ο νέος πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς, είπε χθες ότι ο Πολάκης είναι αξιόλογο στέλεχος που έχει προσφέρει πολλά, επιμένοντας πάντως ότι είναι λάθος οι συμπεριφορές και αποφεύγοντας να πει την προσωπική του άποψη για τον αν πρέπει και πότε να επιστρέψει στην KO – επικαλέστηκε τη νέα θεσμική ιδιότητά του. Παρά τη θεσμική ιδιότητα πάντως, αναμένεται να σηκώσει μεγάλο βάρος στην σκληρή μάχη των συσχετισμών προ της συνεδρίασης.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις