Τις ακροδεξιές ψήφους αναζητεί η κυβέρνηση και όχι να αποκλείσει τους Ναζί τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
Ως «χοντροκομμένη» επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που δεν έχει «μέτωπο» με την Χρυσή Αυγή αντιλαμβάνονται στην Κουμουνδούρου την κυβερνητική επιχειρηματολογια χθες στην Βουλή σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η σχετικά με τοn αποκλεισμό του κόμματος του Η.Κασιδιάρη. Αυτά ενώ όπως επισημάνθηκε πολλάκις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση αυτή που επέλεξε να μην υπάρξει μια ευρύτατη πλειοψηφία αρνούμενη να αποδεχθεί την πρόταση που κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση έτσι ώστε και να αποκλειστούν τα νεοναζιστικά μορφώματα αλλά και να μην ανοίξουν «κερκόπορτες» για θεσμοθέτηση της «Θεωρίας των Δύο Άκρων» που εξισώνει τον ναζισμό με αντιλήψεις της αριστεράς.
Η παρέμβαση Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του στο κοινοβούλιο – δείγμα της σημασίας που έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση στην συγκεκριμένη ρύθμιση – κατέθεσε μια νομοθετική πρόταση με το πολιτικό σκεπτικό της επίτευξης του προαναφερόμενου στόχου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η τροπολογία της ΝΔ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο, ώστε αύριο κάποιος δικαστής να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε πράσινο φως. Εδώ δεν αναμετριόμαστε με τη συγκυρία, αλλά με την Ιστορία». Με βάση αυτό σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «σας καλώ λόγω της κρισιμότητας του θέματος να κάνουμε και εμείς και εσείς ένα βήμα πίσω. Να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των ναζί στις εκλογές χωρίς παρερμηνείες» ζητώντας «να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις του κ. Αλιβιζάτου, του κ. Κοντιάδη αλλά και άλλων έγκριτων Συνταγματολόγων». Στην νομοθετική πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνονταν μια απλή διατύπωση που προέβλεπε οι υποψήφιοι για τις εκλογές να μην έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα εγκλήματα του ποινικού κώδικα.
Πάντως στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η έως τώρα διχαστική και εμφυλιο-πολεμική ρητορική της κυβέρνησης δεν πείθει για τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως σχολίασε «ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών». Αυτό κατέδειξαν και στην συνέχεια άλλωστε με τις τοποθετήσεις του οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κλείνοντας την συζήτηση του χθεσινού νομοσχεδίου όπου κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι ήταν σχεδιασμός της κυβέρνησης να φέρει την ρύθμιση αυτή στο «παρά –πέντε» των εκλογών.
Οι τοποθετήσεις του εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ
Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο να ψηφίσει στην διάταξη «παρών» με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη να τονίζει πως «η Κυβέρνηση επιλέγει με βάση το δικό της σκεπτικό να μη δημιουργηθούν οι όροι μιας πλατιάς πλειοψηφίας εντός του Κοινοβουλίου που να στηρίξει μια διάταξη που θα έθετε ουσιαστικούς φραγμούς, χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους στη δράση των σύγχρονων ναζί». Όπως είπε «θεωρούμε, λοιπόν ότι αυτή η εμμονή της Κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να την ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη. Κατά συνέπεια θα οδηγηθούμε στο «ΠΑΡΩΝ». Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ρύθμιση η οποία θα έρθει να αλλάξει ενδεχομένως τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αναλύσει και την νομοτεχνική πλευρά του θέματος. Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η τροπολογία αναφέρεται στο άρθρο 29 του Συντάγματος και «για πρώτη φορά στην εκλογική νομοθεσία γίνεται αναφορά σε αυτό το άρθρο του Συντάγματος και κατά τη γνώμη μας καταλείπετε ευρύτατο πεδίο αρμοδιότητας στον Άρειο Πάγο ώστε να εκφέρει ουσιαστικές κρίσεις για το ποια κόμματα εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Τόνισε ότι «ο μοναδικός τρόπος ο οποίος συμβαδίζει με τη συνταγματική τάξη της χωράς είναι να απαγορευτεί η κατάρτιση συνδυασμού εφόσον το κόμμα επιλέγει να κατεβάσει υποψήφιο βουλευτή κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί με βάση το 187 και 187Α, υπό το πρόσχημα πολιτικής δράσης».
Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν το …απίθανο των κυβερνητικών ισχυρισμών, περί «χαλαρής» στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του αποκλεισμού το κόμματος Κασιδιάρη και της Χρυσής Αυγής συνολικά. Θυμίζοντας τις υπόγειες συνεννοήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με τους Χρυσαυγίτες με το περίφημο «Σκάνδαλο Μπαλτάκου», όπως και την αγαστή σύμπλευση της Νέας Δημοκρατίας με την Χρυσή Αυγή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις