Έχοντας στείλει τα μηνύματά του εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ μιάμιση εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης αναχώρησε χθες για τις ΗΠΑ, όπου όπως ανέφεραν χθες κομματικές πηγές θα έχει επαφές για το Ίδρυμα το οποίο σχεδιάζει. Αναμένεται να επιστρέψει περίπου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο που πραγματοποιήθηκε χθες μετά την κάλπη, το αποτέλεσμα αποτιμήθηκε ως «θετικό» με κομματικές πηγές να σημειώνουν πως «το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ικανοποιητικό, καθώς δίνει την εξουσιοδότηση να συνεχίσουμε με ορόσημο το συνέδριο του φθινοπώρου».

Κοινώς, η Κουμουνδούρου θέτει ως επόμενο μεγάλο ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ το Καταστατικό Συνέδριο, και επικαλείται το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δίνει στον Κασσελάκη τον χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμάσει τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει και επιδιώκει να επικυρώσεις στο προσεχές Καταστατικό Συνέδριο.

Για την ακρίβεια από το ηγετικό επιτελείο δείχνουν να θεωρούν ότι έχει χρόνο να προετοιμαστεί χωρίς να ανοίξει θέμα άμεσης αμφισβήτησής του. Αυτή προς το παρόν φαίνεται να είναι έμμεση μέσω της συζήτησης για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων η οποία- όσον αφορά στελέχη του κόμματος που υπερασπίζονται αυτή την προοπτική ήδη πριν τις εκλογές και ακόμη περισσότερο μετά – περιέχει το μήνυμα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυβέρνηση και να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μέχρι τις εκλογές με την αρνητική στάση του για τις συνεργασίες και την οξεία κόντρα με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη, θεωρείτο εμπόδιο σε αυτές τις διεργασίες, άλλαξε κατεύθυνση πιστεύοντας πως έτσι θα φρενάρει τους αντιπάλους του και θα καλύψει τα νώτα του. Προχώρησε σε ελεγχόμενο άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ (κοινοβουλευτικό) και εξέπεμψε το μήνυμα ότι δεν αντίθετος με τη συνεργασία της αριστεράς και κεντροαριστεράς εφόσον την υποδείξει η κοινωνία και πως σε κάθε σενάριο εφόσον ευοδωθεί, θα είναι παρών ως υποψήφιος αρχηγός για εκλογή από τη βάση, ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Κι επίσης επιχείρησε να στείλει κι ένα μήνυμα στους «αντιφρονούντες» με την «δεύτερη» απόλυση Θεοχαρόπουλου – (η πρώτη όταν ανακοίνωσε το πρωί μετά τις εσωκομματικές εκλογές την αντικατάστασή του στη θέση του διευθυντή της ΚΟ).

Από την Κεντρική Επιτροπή που θα αποκαλύψει τις διαθέσεις των πλευρών, θα φανεί αν τελικώς οι εξελίξεις θα τρέξουν αργά ή πιο γρήγορα και παράλληλα προς το ΠΑΣΟΚ, πάντως για την ώρα φαίνεται η ηγεσία να διεκδικεί χρόνο.

Τσίπρας: Τολμηρές πρωτοβουλίες αντί για εμφυλίους

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας, που δείχνει να διεκδικεί έναν ρόλο υπερκομματικού πολιτικού που είναι ενεργός και θέλει να δώσει ώθηση και περιεχόμενο στην υπόθεση της σύγκλισης της αριστεράς – κεντροαριστέρας, χθες, στο κομμάτι της ομιλίας του που αφορούσε την Ελλάδα, επικέντρωσε στα σχετικά μηνύματα.

Κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες αντί  να προσπαθούν να εξουδετερώσουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους και αντί να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της.

«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς», είπε, «να δώσουν περισσότερο χώρο στο “μαζί”, στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας» Σημείωσε ότι πρόκειται για «αίτημα της κοινωνίας» που όποιος το αγνοήσει θα ξεπεραστεί από τη ζωή και τις εξελίξεις.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Ινστιτούτου του λέγοντας πως στόχος είναι η συνεισφορά «σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης. «Η κοινωνία δε πείθεται ούτε με εύκολες απαντήσεις ούτε με επικοινωνιακά τρυκ. Θέλει σχέδιοόραμαβάθος πολιτικής ανάλυσης και συγκεκριμένες προτάσεις» υπογράμμισε.

Τα τελευταία δείχνουν να φωτογραφίζουν ελλείμματα που ενδεχομένως εντοπίζει στα δύο βασικά κόμματα του προοδευτικού χώρου άρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο εμφανής αιχμή, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά για την ουσία που δεν πρέπει να εξουδετερώνεται από την επικοινωνία. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι στέλνει μήνυμα «μαζί», εστίασε στο τι πρέπει να κάνουν οι προοδευτικές δυνάμεις, αποφεύγοντας τως επί το πλείστον τα επικριτικά μηνύματα.

Έχει ενδιαφέρον πάντως, πώς θα κινηθεί και ο ίδιος το επόμενο διάστημα και ως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις