Η τελευταία μίνι εσωκομματική κρίση από το πουθενά κατέστησε αναπόφευκτη τη διεξαγωγή του συνεδρίου σε σύντομο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης.
Στο σημερινό κομμάτι για το NEWS 24/7 είχα σκοπό να κάνω μια κριτική αποτίμηση της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την παρουσία του στη ΔΕΘ. Θα ανέφερα ότι ήταν προς όφελός του οι σχετικά χαμηλοί τόνοι, δεδομένης της αλαζονείας που επέδειξε ο πρωθυπουργός στις δικές του παρεμβάσεις στη ΔΕΘ -υπό αυτήν την έννοια, ο κ. Τσίπρας σίγουρα δεν έχασε στη ΔΕΘ. Θα προσέθετα ότι η στρατηγική της «ήπιας σοσιαλδημοκρατίας» που φαίνεται να υιοθετεί οριστικά ο κ. Τσίπρας, αφήνει σημαντικό χώρο στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στο χώρο της νεολαίας. Τέλος, θα επισήμανα ότι το μείζον πρόβλημα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου του, αλλά το έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτές τις ιδέες σκόπευα να αναπτύξω, αλλά δεν θα το κάνω. Γιατί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο όσα είπε ο επικεφαλής του στη ΔΕΘ.
Η ισοπαλία
Έτσι κι αλλιώς, τόσο η ελληνική πολιτική ζωή γενικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά είναι απρόβλεπτοι. Αλλά όσα συνέβησαν στην αξιωματική αντιπολίτευση τις τρεις τελευταίες μέρες πραγματικά δημιουργούν εντύπωση. Δεν είναι και λίγο να προκαλείς μια μίνι εσωκομματική κρίση από το πουθενά, σε μια στιγμή μάλιστα που φαίνεται να βελτιώνεται η θέση σου. Αλλά αυτό ακριβώς «κατάφερε» ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα γεγονότα είναι γνωστά. Ο Στέλιος Κούλογλου έγραψε ένα άρθρο στο οποίο έκανε λόγο για ισοπαλία Μητσοτάκη-Τσίπρα στη ΔΕΘ. Αυτό καθαυτό το άρθρο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική αποτίμηση των παρεμβάσεων των δύο πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Κούλογλου είναι όμως ευρωβουλευτής πια και όχι δημοσιογράφος. Επομένως, το να γράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του ως εξωτερικός παρατηρητής, δημιουργεί πολιτικό θέμα. Παρεμπιπτόντως, γενικά η σύγχυση των ρόλων δημοσιογράφου και πολιτικού απαξιώνει και τη δημοσιογραφία και την πολιτική.
Στη συνέχεια, ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε τον κ. Κούλογλου από το Facebook (με το γνωστό ύφος…) , δίνοντας το έναυσμα σε αρκετούς ακολούθους του να ζητήσουν την αποπομπή όσων «υπονομεύουν τον πρόεδρο» -στους οποίους ορισμένοι συμπεριέλαβαν και τον κ. Τσακαλώτο. Η παρέμβαση του κ . Πολάκη μετέτρεψε την αστοχία του κ. Κούλογλου σε μίνι εσωκομματική κρίση, αποδεικνύοντας ότι ποτέ τα πράγματα δεν είναι αρκετά άσχημα ώστε να μην μπορούν να γίνουν χειρότερα.
Τελικά υπό την πίεση των πραγμάτων γενικά και της Κουμουνδούρου ειδικά, ο Στέλιος Κούλογλου έκανε μια επανορθωτική δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα…
Οι παθογένειες
Στην υπόθεση Κούλογλου αναδύονται δυο μείζονες παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ:
Πρώτον, η απίσχναση των οργανωμένων λειτουργιών και των συλλογικών δεσμεύσεων.
Δεύτερον, η ενίσχυση της κουλτούρας του «εσωτερικού εχθρού», ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί με διοικητικά μέτρα.
Οι δύο αυτές παθογένειες προκαλούν σύγχυση σχετικά με το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, πλήττουν εκ νέου την αξιοπιστία και δημιουργούν εντέλει μια εικόνα κάθε άλλο παρά ελκυστική.
Το συνέδριο
Έχω την αίσθηση ότι η τελευταία μίνι εσωκομματική κρίση από το πουθενά, κατέστησε αναπόφευκτη τη διεξαγωγή του συνεδρίου σε σύντομο διάστημα. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει με το σημερινό ρευστό εσωκομματικό πλαίσιο. Το συνέδριο θα κληθεί να αποφασίσει τελεσίδικα τη στρατηγική του κόμματος μέχρι τις εκλογές, να καταγράψει τους πραγματικούς συσχετισμούς πέρα από τα… like του Facebook, να ψηφίσει κανονικά λειτουργικά όργανα, καθώς και να επιβεβαιώσει κανόνες και δεσμεύσεις. Κυρίως όμως θα κληθεί να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί αμφιβάλλουν αν μπορεί να την κάνει.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις