Η χθεσινή απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί εκτός Κουμουνδούρου ο Γιώργος Τσίπρας αναζωπύρωσε το κλίμα έντασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απομάκρυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την θέση που κατείχε στην ΚΟ του κόμματος.

Η συγκυρία παίζει καθοριστικό ρόλο για την δημιουργία εντυπώσεων ακόμα και αν κάποιος θελήσει να υιοθετήσει την επίσημη άποψη της Κουμουνδούρου ότι για την απομάκρυνση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η δεύτερη απομάκρυνση ενός πρώην βουλευτή και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική στην νέα ηγεσία- έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι ο πρόεδρος έχει αποφασίσει σιγά και μεθοδικά να απομακρύνει όσους διαφωνούν μαζί του και εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους. Μιλούν μάλιστα για λίστα προγραφών. 

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι στο στόχαστρο της ηγετικής ομάδας του κόμματος βρίσκονται ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο κακόβουλων διαρροών παρά το γεγονός ότι και δούλεψε αποτελεσματικά στις ευρωεκλογές και η παρουσία της στο Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα καλή.

Κάποιοι υποστηρίζουν  ότι η επίθεση που δέχεται έχει την βάση της στο γεγονός ότι κάποιοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στην περιφέρειά της στις επόμενες εκλογές καθώς στις δικές τους δεν πηγαίνουν καλά.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος έχει συστρατευθεί με τον Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας – που  όπως είναι γνωστό έχει δηλώσει παρών στην ιστορία της κεντροαριστεράς – λέγεται ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που μπορεί να απασχολήσουν την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από πολλές θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη όλα δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία διάθεση συνεργασίας από τον Πρόεδρο

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του Γιώργου Τσίπρα είναι ότι υπήρξε από τα στελέχη που στήριξαν στην εκλογική εσωκομματική διαδικασία στον Στέφανο Κασσελάκη. Πολλοί μάλιστα τον θυμούνται να δίνει μάχες στα τηλεοπτικά παράθυρα υπερασπιζόμενος το νέο που θα προκύψει από την εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και ο Γιώργος Τσίπρας ανέλαβε διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι σχέσεις των δύο ανδρών γρήγορα διαταράχθηκαν γιατί – σύμφωνα πάντα με πληροφορίες  -ο νέος πρόεδρος δεν έδινε καμμία διάθεση συνεργασίας με τα στελέχη που τον στήριξαν.

Η οριστική ρήξη ωστόσο επήλθε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για το «θαύμα» της βάφτισής του και ο Γιώργος Τσίπρας έκανε λόγο για «σοκαριστική αναφορά», προσθέτοντας με νόημα ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος δεν εξελέγη για να προχωρήσει στη μετάλλαξη του. 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο του ήθελε να δείξει ότι δεν έχει καμμία πρόθεση να συμπροεδρεύσει με κανένα από τα στελέχη που τον στήριξαν και γι αυτό με τον τρόπο του, τους έθεσε εκτός του στενού πυρήνα αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα προέκυψε πάντως χθες όταν ο Γιώργος Τσίπρας κατήγγειλε ότι «Δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα «σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων. Προφανώς η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα προχωρήσει παρά τα όποια εμπόδια γιατί είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας. Επίσης, η κατάκτηση εδώ και δεκαετίες για δημοκρατία στα κόμματα όπως και στην κοινωνία δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα και καθόλου στην πολύ βαθύτερη και ευρύτερη ανάγκη δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας. Σε ότι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση».

Από πλευράς τους, πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η σύμβαση του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με την ανάληψη καθηκόντων Διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όταν εκείνος αντικαταστάθηκε από τον Θάνο Μωραΐτη, Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε να του καταβάλλεται η μισθοδοσία κανονικά μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Οικονομικός Διευθυντής του κόμματος φέρεται να είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για την αποδοχή του παραπάνω αιτήματος, το οποίο, ωστόσο, έχει εκπληρωθεί, καθώς ολοκληρώθηκαν οι Ευρωεκλογές.

Ο Γιώργος Τσίπρας πάντως επιμένει ότι δεν υπήρξε τέτοιου είδους συμφωνία παρά μία γενική συζήτηση για  το θέμα.

Σε άρθρο του μετά την απομάκρυνσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι: «Η υπόσχεση  Κασσελάκη ότι «θα είμαστε πλειοψηφία σύντομα» δεν επιβεβαιώνεται από την αριθμητική. Μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να «ήρθε για να μείνει», αλλά η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί με πιο μαζικούς ρυθμούς απ’ ό,τι το 2019-2023».

Και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το «νέο ΣΥΡΙΖΑ» είναι ότι παίρνει διαζύγιο από όλο και μεγαλύτερο πλήθος προοδευτικού κόσμου. Ενώ παλαιότερα πλατύτερος κόσμος έβλεπε θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούσε να τον αγκαλιάσει και δεν το έκανε, τώρα είναι η ίδια η φυσιογνωμία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» που απομακρύνει ακόμη και Συριζαίους ενώ τα κέρδη παραέξω είναι πολύ μικρά. Περιορίζεται έτσι η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ για ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης, πολύ περισσότερο να την εκφράσει.

Αν διατηρηθεί η «νέα πορεία» ίσως διασφαλίζει την κυριαρχία Στ. Κασσελάκη στο κόμμα, αν αυτός είναι ο στόχος, εφόσον μέρος του κόμματος έχει παραιτηθεί από κάθε απαίτηση πολιτικής λειτουργίας που να αντιστοιχεί στο καταστατικό του, ή σε κόμμα με στοιχειωδώς δημοκρατική λειτουργία. Αλλά, ό,τι αποφεύχθηκε στην προοπτική να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό κόμμα μιας αυτοαναφορικής Αριστεράς, εξελίσσεται ίσως τώρα με χειρότερους όρους: και μικρό και αυτοαναφορικό στον αρχηγό και λιγότερο πειστικό για το ευρύ δημοκρατικό ακροατήριο και την προοπτική να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα».

newsit.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις