Ένα δύσκολο διάστημα ξεκινά μετά το Πάσχα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαιτέρως για τον Σωκράτη Φάμελλο, καθότι κρίσιμο για την παραπέρα πορεία του κόμματος. Τον επόμενο ενάμιση μήνα το κόμμα μπαίνει σε τροχιά συνεδρίου (12 – 15 Ιουνίου) στο οποίο έχει δοθεί χαρακτήρας «επανεκκίνησης». Η ηγεσία φιλοδοξεί το συνέδριο να αποτελέσει την αφετηρία για μια ανοδική πορεία, μετά τις πολιτικές περιπέτειες από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 μέχρι και το τέλος του 2024.

Περιπέτειες που περιλαμβάνουν την αποχώρηση του ιστορικού ηγέτη Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, την ανάδειξη σε αρχηγό ενός «ουρανοκατέβατου» προσώπου, του Στέφανου Κασσελάκη, την πρωτοφανή εσωστρέφεια που ακολούθησε για ενάμιση περίπου χρόνο και τις δύο διασπάσεις που αυτή προκάλεσε. Αποτέλεσμα όλων αυτών η δραματική απαξίωση του πάλαι ποτέ κυβερνητικού κόμματος, το οποίο η σημερινή ηγεσία θα ήθελε να δει να επιστρέφει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που απώλεσε με τη δεύτερη διάσπαση, εν τούτοις παραμένει αντιμέτωπο με την απαξίωση και τα στρατηγικά του αδιέξοδα που το έχουν καθηλώσει τους τελευταίους μήνες σε μονοψήφια ποσοστά, μεταξύ του 5% – 8%.

Η επένδυση της ηγεσίας στο σχέδιο για την «επανασυγκόλληση» με τη Νέα Αριστερά μέσα από το όχημα ενός ευρύτερου σχήματος προοδευτικών συνεργασιών, προς το παρόν δεν απέδωσε. Τουλάχιστον όχι με τη μορφή της συνεργασίας δύο διακριτών κομμάτων που όμως σταδιακά θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγχώνευση των δύο χώρων οι οποίοι στο παρελθόν ήταν ενωμένοι. Και μπορεί ο Σωκράτης Φάμελλος να πίεζε για συνεργασία και εκκίνηση του διαλόγου αμέσως μετά το Πάσχα, δεν σημαίνει ωστόσο ότι περίμενε μια «μαξιμαλιστική εξέλιξη». Περισσότερο έδειχνε να ποντάρει σε ένα νεύμα ότι κάτι κινείται σε αυτό το μέτωπο και ότι «υπάρχει ελπίς», ώστε να μένει ανοιχτή η δυνατότητα εξελίξεων ώς το συνέδριο.

Από την άλλη, η επιστροφή μεμονωμένων βουλευτών ή στελεχών δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς (8 υπέρ έναντι 3 κατά), συντάχθηκε στην πρόσφατη Κ.Ε. του κόμματος με την πρόταση Χαρίτση για άμεση εκκίνηση του διαλόγου με όσους θέλουν, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τυχόν επιστροφή αυτού του αριθμού βουλευτών θα «ανάσταινε» τον σχεδιασμό Φάμελλου για επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρείται ικανός αν και όχι επαρκής όρος για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μια σημαντική δημοσκοπική ώθηση που θα τον έβγαζε από το πολιτικό και δημοσκοπικό «περιθώριο».

Όμως, μια εξέλιξη σαν και αυτή προϋποθέτει τη διάσπαση της Νέας Αριστεράς. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο ευρύτερα θεωρείται «αναπόφευκτο» να συμβεί κάποια στιγμή, δεν είναι σαφές τη δεδομένη χρονική στιγμή ποιες θα είναι οι εξελίξεις τον επόμενο ενάμιση μήνα, ώς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε και η Νέα Αριστερά ετοιμάζει προγραμματικό συνέδριο για το τέλος Ιουνίου, λίγο ύστερα από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί ποδός για την «τελευταία ευκαιρία»

Με βάση τα παραπάνω, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει μπροστά του το δύσκολο στοίχημα να διαμορφώσει ένα πιο αισιόδοξο πλαίσιο εν όψει του συνεδρίου, προκειμένου αυτό να προσλάβει τον εξωστρεφή χαρακτήρα που επιθυμεί.

Παρά τις εξαγγελίες Φάμελλου για κατάργηση των τάσεων και έμφαση στον ενιαίο λόγο, εκ των πραγμάτων στο συνέδριο δεν θα αποφευχθεί το στοιχείο της εσωκομματικής καταμέτρησης δυνάμεων, με βασικό πόλο τον Παύλο Πολάκη και όσους θα επιλέξουν να στοιχηθούν πίσω του. Το ζητούμενο είναι ωστόσο να μη δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας που θα κυριαρχήσει έναντι μιας προοπτικής επανόδου με αξιώσεις που να προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Σημειώνεται παρενθετικά πως ο προαναφερθείς βουλευτής Χανίων έχει χαρακτηρίσει το επικείμενο συνέδριο ως «τελευταία ευκαιρία» για την «ανάταξη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Εφόσον αυτή τη στιγμή, η προοπτική αυτή δεν μπορεί να επανέλθει μέσα από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ή την επανένωση με τη Νέα Αριστερά, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι υποχρεωμένος να επικεντρωθεί στις όποιες δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί πολιτικά ζωντανός.

Με μια αισθητή δημοσκοπική άνοδο, όπως θα ήταν για παράδειγμα η επιστροφή, έστω οριακά, σε διψήφιο ποσοστό – κάτι που μοιάζει δύσκολο πάντως.

Και ταυτόχρονα με μια «ορατή» διεύρυνση μέσα και από την προσέλκυση κάποιων ηχηρών ονομάτων στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους που να θέλουν συστρατευτούν στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, με την εκκίνηση της Επιτροπής Επανεκκίνησης, η ηγεσία έχει να επιδείξει μια συστράτευση δυνάμεων από τον κοινωνικό – συνδικαλιστικό χώρο, και τρεις προσχωρήσεις μεσαίων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και το (πρώην) Ποτάμι.

Με τα δικά του υλικά

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα για δημοσκοπική άνοδο αυτό προϋποθέτει ανακοπή των διαρροών προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων από την Πλεύση, που είναι ο χώρος προς τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες το τελευταίο διάστημα. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο χώρος θα ξεφουσκώσει αν η ατζέντα φύγει από τα Τέμπη, που ήταν και το ζήτημα το οποίο την ανέβασε στη δεύτερη θέση, αυτό όμως μένει να αποδειχτεί το επόμενο διάστημα.

Έτσι, λοιπόν, για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με τα υλικά που διαθέτει και ετοιμάζεται για τη μεταπασχαλινή και προσυνεδριακή του πανελλαδική πολιτική εξόρμηση που περιλαμβάνει:

– Την ανάδειξη των 10+1 αξόνων για εισόδημα, υγεία, παιδεία, εξωτερική πολιτική και άμυνα κ.λπ., που παρουσίασε ο Σωκράτης Φάμελλος, ως βάση συζήτησης για την προοδευτική συνεργασία, την οποία έχει απευθύνει στα άλλα προοδευτικά κόμματα και πλέον – μετά τις αρνήσεις για συμπόρευση – κυρίως απευθύνει προς την κοινωνία.

Περιοδείες του προέδρου και κλιμακίων με ηγετικά στελέχη σε όλη την Ελλάδα – ενδεικτικά τη Δευτέρα η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και το μέλος της Π.Γ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισκέπτονται το Ηράκλειο Κρήτης.

– Την Επιτροπή Επανεκκίνησης, που έχει την αποστολή να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της κοινωνίας ή άλλων πολιτικών χώρων ή οργανωμένων φορέων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (3 – 4 Μαΐου) αναμένεται να συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να εγκρίνει τα προσυνεδριακά κείμενα ώστε να ξεκινήσει κι επισήμως ο προσυνεδριακός διάλογος, ενώ προς το τέλος του μήνα αναμένεται η εκλογή συνέδρων.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις