Δεν άντεξε στην κοινοβουλευτική συζήτηση το κυβερνητικό αφήγημα για την ελληνογαλλική συμφωνία εκτιμούν στην Κουμουνδούρου.

Η συζήτηση στην Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία οδήγησε σε κατάρρευση το κυβερνητικό αφήγημα περί «ιστορικής» επιτυχίας με οφέλη για την χώρα που οφείλει να συσπειρώσει τον πολιτικό κόσμο. Αυτή την εκτίμηση κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία -παρότι η συμφωνία ψηφίστηκε– εξέθεσε σε πολλά επίπεδα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το σκεπτικό που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην καταψήφιση μιλώντας για μία συμφωνία που «δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν συνεισφέρει ούτε 1 ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία. Μας απομακρύνει από μια προοπτική έντιμης λύσης και αποκλιμάκωσης με την Τουρκία και μας εμπλέκει σε συγκρούσεις πολύ πέρα από την περιοχή μας». Επίσης πήρε σαφή δέσμευση για το ότι «αξιοποιώντας το άρθρο 31 αυτή τη Συμφωνία, εμείς θα την αλλάξουμε σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό». Παράλληλα σχολίασε τις κυβερνητικές «κορώνες» λέγοντας πως είναι «ωραίο και το μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού. Αλλά καλύτερα πάντοτε από τα μεγάλα λόγια είναι τα αληθή λόγια, διότι εθνικό είναι το αληθές».

Διαψεύστηκε ο Μητσοτάκης από τον Παναγιωτόπουλο

Το πρώτο σημείο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτέθηκε, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ήταν το θέμα της εμπλοκής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του «ΣΑΧΕΛ» της Αφρικής. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε φέρετρα ελληνων στρατιωτών που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς και τον κίνδυνο να μεταβληθεί η Ελλάδα σε χώρα – στόχο για τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «μιλάτε για δήθεν μάχες, πιθανές μάχες, εμπλοκή των στρατιωτών μας στην Αφρική, όταν ένοπλη -το τονίζω- εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2, εάν απειληθεί η επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών»

Όμως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε στην Βουλή έγγραφο – απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην Υποσαχάρια Αφρική στο οποίο αναφέρεται η συμμετοχή της χώρας στην δύναμη Task Force Takuba. Εκεί αναφέρεται πως «η στρατιωτική επιχείρηση “TAKUBA” αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών – μελών της ΕΕ, αποτελεί μέρος της επιχείρησης “BARKHANE” στην ευρύτερη περιοχή του LIPTAKO (ΒΑ της περωτεύουσας της χώρας BAMAKO) στο Μάλι. Σκοπός της είναι η παροχή “Advise, Assist and Accompany (3A) at fight” προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα στη περιοχή του Σαχέλ. Μάλιστα σε παρέμβασή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι στο έγγραφο τονίζεται ότι «η διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία σε αυτούς». Στοιχείο ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου Άμυνας και της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Τρείς λόγοι που εκτέθηκε στην Βουλή ο Μητσοτάκης
Έμφαση στο αποκλεισμό της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας από την ελληνογαλλική συμφωνία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Ούτε ένα ευρώ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ένα σημαντικό ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αναδείχθηκε από την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή είναι ή αδιαφορία της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στην συμφωνία με την Γαλλία της ελληνική αμυντική βιομηχανία. Παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπήρχαν τα περιθώρια ώστε η Γαλλική κυβέρνηση να αποδεχθεί την κατασκευή των φρεγατών τύπου Bellara σε ελληνικά ναυπηγεία. Όπως επισημάνθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία αρκείται απλά σε κάποιες …ευχές για συμμετοχή των ελληνικών αμυντικών παραγωγικών μονάδων.

Το θέμα έθιξε και στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν κυβέρνησεις της Ν.Δ η του ΠΑΣΟΚ υπέγραφαν εξοπλιστικές συμβάσεις που αποδείχθηκαν επιζήμιες για την χώρα, λάμβαναν υπόψη αυτή την παράμετρο. Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «οφείλω να ομολογήσω ότι ξεπερνάτε και τις κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα και που έκαναν μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, διότι αυτοί έδιναν και κάποιο ψίχουλο στην αμυντική βιομηχανία, εσείς τίποτα». Επισήμανε μάλιστα πως «οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ αποφασίζετε τεράστιες αγορές». Πρόσθεσε πως «μιλάμε για περίπου 7 δισεκατομμύρια στη Γαλλία, χωρίς καμία εγγύηση στην αμυντική συμφωνία που συνάψατε για αξιοποίηση της αμυντικής μας βιομηχανίας, μιας βιομηχανίας που έχετε παραμελήσει τόσο ώστε να χάνει και συμβόλαια αποκλειστικότητας τα οποία είχε».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί τελικά οι φρεγάτες που θα αγοραστούν από την Ελλάδα θα κατασκευαστούν στην Γαλλία. Ιδίως από την στιγμή που είναι καταγεγραμμένη η δυνατότητα των ελληνικών ναυπηγείων να προχωρήσουν στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην κατασκευή τους.

Το «μισό ναι» της Φ.Γεννηματά

Στο πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση» επειδή καταψήφισε την συμφωνία, η εικόνα που προέκυψε από τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Όπως επισήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο κόμμα που υπερψήφισε δίχως σημαντικές επιφυλάξεις την συμφωνία ήταν η Ελληνική Λύση. Αντιθέτως έντονα επικριτικές ήταν οι αναφορές των του ΚΚΕ και του Μέρα 25 που καταψήφισαν την συμφωνία, ενώ ουσιαστικά «μισό ναι» είπε και η Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο της τοποθέτησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής σε καμία περίπτωση δεν έδειξε ότι συμμερίζονταν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «ιστορικής συμφωνίας» ενώ η Φ.Γεννηματα αμφισβήτησε το άρθρο 2 της συμφωνίας περί αμυντικής συνδρομής και την συμβολή του στην υπεράσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες χθες και σήμερα

Τέλος θετικά αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για την λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε μία περίοδο μάλιστα που η δημοσιονομική εικόνα της χώρας χειροτερεύει και τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα βιώνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα αυτό παρατήρησε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έρχεστε σαν να μην υπάρχει αύριο και προτρέχετε των εισηγήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνοντας μια σειρά από αγορές». Συνέδεσε μάλιστα το θέμα με την οικονομική κρίση των μνημονίων θυμίζοντας ότι «μέρος αυτής της ασύστολης λογικής που μας οδήγησε στη χρεοκοπία ήταν και οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις