Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο πονοκέφαλος του Μαξίμου με φόντο τις κυρώσεις των διμερών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ και βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα να επιχειρούν να λειάνουν την προεκλογική σφοδρή κριτική τους περί «εθνικής μειοδοσίας» και «ανταλλαγμάτων» για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προετοιμάσουν το έδαφος για την κυβίστηση, με φόντο τις κυρώσεις των διμερών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που μετά από έναν χρόνο στο συρτάρι αναμένεται να πάρουν το δρόμο για τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί πως οι δύο συμφωνίες, που αφορούν σε Επιτροπές εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες παραμένουν παγωμένες λόγω της καθυστέρησης κύρωσης, θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα και μέχρι το κλείσιμο της Βουλής το καλοκαίρι.
Οι δύο κυρώσεις έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, με το Μέγαρο Μαξίμου να τις έχει «παγώσει» προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος στην κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το timing ωστόσο, μετά από σημαντική καθυστέρηση, δεν φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος του Μεγάρου Μαξίμου, δεδομένου ότι συμπίπτει τόσο με την καταγραφόμενη φθορά από την πανδημία όσο και με την αυξανόμενη δυσφορία παραδοσιακών στελεχών και βουλευτών για τον διαρκή παραγκωνισμό τους προς όφελος «εισοδιστών» στη νομή της εξουσίας.
Με δεδομένο πως ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει ξεκαθαρίσει ουσιαστικά από το τέλος Ιανουαρίου με συνέντευξή του στην Καθημερινή πως δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας (πιθανότατα θα εμφανιστεί για να καταψηφίσει), στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, που αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το δικαίωμα του πρώην Πρωθυπουργού να διαφοροποιηθεί εξαιτίας «των γνωστών θέσεών του», ήταν τόσο καιρό να περιορίσει τις διαρροές στο πρόσωπο του Μεσσήνιου πολιτικού. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει, αφού μετά τον κ. Σαμαρά και ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με φόντο τα ελληνοτουρκικά και την ανοιχτή σύγκρουση με το «σημιτικό στρατόπεδο», όπως αποκαλύφθηκε πριν από δύο εβδομάδες, αρνείται να δώσει τη θετική του ψήφο, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης από τη βουλευτική του έδρα εάν έρθουν προς κύρωση στη Βουλή.
Τούτων δοθέντων, η ΝΔ ξεκινά ήδη με δύο εμφατικές διαρροές από τους 158 βουλευτές της, με το κέντρο βάρους πλέον να μετατοπίζεται στο εάν βουλευτές «δορυφόροι» των δύο πρώην Πρωθυπουργών θα απελευθερωθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ο «πονοκέφαλος» των δύο «πρώην» ουσιαστικά αποκλείει και το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας στα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει.
Μοχλός πίεσης για την ονομαστική
Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για την επίμαχη ψηφοφορία και παρακολουθεί πως διαμορφώνεται ο χάρτης των εσωκομματικών συγκρούσεων στη ΝΔ. Αν και η πρόθεση υπερψήφισης για τη Βόρεια Μακεδονία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, δείχνει πως η στάση που θα τηρήσει εξαρτάται καθαρά από την αποκατάσταση της ονομαστικής ψηφοφορίας, που έχει ακυρωθεί στην πράξη με πρόσχημα την πανδημία, αφού σε κάθε ψηφοφορία ο γραμματέας της εκάστοτε ΚΟ με την επιστολική ψήφο, αλλοιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία και το δικαίωμα του κάθε βουλευτή να ψηφίσει ή και να διαφοροποιηθεί.
Την εβδομάδα που πέρασε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία άρσης ασυλίας του Σταύρου Αραχωβίτη, έκανε πράξη την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο πως «αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει όπως τοποθετείται, ξεχωριστά μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να μετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».
Η αποχή του από τις ονομαστικές ψηφοφορίες, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, μέχρις ότου ο Πρόεδρος της Βουλής επαναφέρει στην κανονικότητα την διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εξάλλου τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του πριν δύο μήνες, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του πριν δύο εβδομάδες, με τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας
Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά απεμπλέκει από τη στάση του καθαυτές τις κυρώσεις των μνημονίων συνεργασίας και επιμένει στη «μεγάλη εικόνα» της απελευθέρωσης της ονομαστικής ψηφοφορίας – και συνεπακόλουθα και για τα επίμαχα μνημόνια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πλέον, όσο συνεχίζεται η αλλοίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με την κατάργηση της ονομαστικής ψηφοφορίας δεν έχει λόγο να συμμετέχει. Είναι στο χέρι του κ. Μητσοτάκη να αποκαταστήσει την ονομαστική ψηφοφορία πριν τις κυρώσεις των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που τόσο πολύ τον καίνε» σημειώνει αξιωματούχος της Κουμουνδούρου και παραπέμπει στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για το θέμα των κυρώσεων: «Κάθε ψήφος της ΝΔ για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά».
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις