Μηνύματα φυγής προς τα μπρος θα επιχειρήσει να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, της πρώτης μετά το Συνέδριο, την διάσπαση και το πρωτοφανώς τοξικό κλίμα που επικράτησε.

Η συνεδρίαση έχει ως ατζέντα τα άμεσα βήματα που αφορούν τις εκλογές για τον νέο πρόεδρο, όπως η συγκρότηση της Εφορευτικής Επιτροπής για την κάλπη της 24ης Νοεμβρίου, ενώ θα συζητηθεί και η ανασυγκρότηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις παραιτήσεις Τζάκρη και Μωραΐτη, από τις θέσεις της Γραμματέως και του Διευθυντή της ΚΟ.

Αλλά και τις παραιτήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Γιώργου Γαβρήλου και Γιάννη Σαρακιώτη. Δεν έχει παραιτηθεί πάντως η Νίνα Κασιμάτη και σύμφωνα με πληροφορίες αν επιθυμεί να μείνει στη θέση της δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της.

Από εκεί και πέρα η πλειοψηφία έχει ως στοίχημα να ξεφύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται από τις κόντρες με τον Κασσελάκη και τον τοξικό κλίμα που αυτές παράγουν. Άλλωστε βασική ανησυχία τώρα είναι η συμμετοχή στις επικείμενες κάλπες για τον πρόεδρο και δε θέλουν να δώσουν πατήματα που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση στη βάση με επίπτωση στην προσέλευση στις κάλπες. Παρακολουθούν προς το παρόν τις αποχωρήσεις από τις οργανώσεις και τις Νομαρχιακές μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν.

«Προχωράμε μπροστά» είναι το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν και μάλιστα όπως λένε δεν σκοπεύουν να αντιδράσουν καν στην στρατηγική που ξεδιπλώνουν βουλευτές όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ανακοίνωσε χθες πως μένει … μέχρι να φύγει. Είπε ειδικότερα ότι έχει έτοιμη την επιστολή παραίτησής της από την ΚΟ αλλά θα την καταθέσει όταν θα είναι έτοιμο το κόμμα Κασσελάκη.

Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι αυτή που προς το παρόν φρενάρει άλλες πιθανές αποχωρήσεις, καθώς φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός, ως στέλεχος πρώτης γραμμής στο πλευρό του Κασσελάκη, να είναι εκείνη που θα σηκώσει το βάρος της έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία διατηρεί λόγο ποσοστού παρά το ότι αυτή τη στιγμή έχει τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ (31). Η επόμενη φαίνεται να είναι η Γιώτα Πούλου, η οποία πάντως έχει δηλώσει συνεργαζόμενη με την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν με το σκεπτικό πως δεν θέλει να είναι εκείνη που θα στερήσει από το κόμμα το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαμηλοί τόνοι για τους “7”

Από εκεί και πέρα στο μικροσκόπιο είναι άλλοι 7 βουλευτές (ΑκρίταΑποστολάκηςΓαβρήλοςΚασιμάτηΘρασκιάΣαρακιώτηςΚόκκαλης) που σε αυτή τη φάση κινούνται κάτω από το ραντάρ και αποφεύγουν να ανοίξουν χαρτιά για το τι θα κάνουν ή έχουν δηλώσει ότι δε θα φύγουν.

Από την πλειοψηφία, που έχουν επιτεθεί σε όσους ανεξαρτητοποιήθηκαν, με κατηγορίες για «αποστασία», για υλοποίηση σχεδίου διάλυσης και απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην υπηρεσία της διαπλοκής και του Μητσοτάκη, κ.λπ. χαμηλώνουν τους τόνους απέναντι στους βουλευτές που μένουν προς το παρόν ή γενικά. «Αν θέλουν να μείνουν και να το ξανασκεφτούν, κανένα πρόβλημα» λένε μεταξύ άλλων. «Ακόμη και η Τζάκρη αν θέλει να μείνει και να το ξανασκεφτεί ας μείνει, μολονότι η συγκεκριμένη δε μένει για να το ξανασκεφτεί» αναφέρει στέλεχος εντάσσοντάς την σε άλλον σχεδιασμό, να προκαλέσει την πλειοψηφία να την διώξει και να πάρει την ευθύνη για την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ίδια σημείωσε χαρακτηριστικά χθες «δεν είμαστε αποστάτες, μας διώχνουν».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώντας ότι οι υπόλοιποι βουλευτές δείχνουν μια διστακτικότητα να ακολουθήσουν τον Κασσελάκη και μια επιφυλακτικότητα, θεωρούν πως δεν έχουν λόγο να τεντώσουν το σκοινί. Στην Κουμουνδούρου και πέριξ αυτής δε, επικρατεί η εκτίμηση ότι κάποιοι, αν φύγουν θα επιδιώξουν να πάνε στο ΠΑΣΟΚ και όχι στον Κασσελάκη. Και ο Παύλος Πολάκης, με δηλώσεις του επιμένει να το ξανασκεφτούν προβάλλοντας εντόνως το σκεπτικό ότι το κόμμα Κασσελάκη δεν έχει προοπτική.

 

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις