Σύσκεψη Γεραπετρίτη-Σκέρτσου με περιφερειάρχες για την έξαρση του κορωνοϊού – Στο επίκεντρο η Β. Ελλάδα

97

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη  και Άκη Σκέρτσου με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου για την έξαρση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Νωρίτερα σήμερα, δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς.

«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600.  Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους «αδύναμο» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:

1) Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές μονάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού», σημείωσε.

2) Συμβολή προσωπικών γιατρών. «Σε συντονισμό με τον ιατρικό σύλλογο ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού.

Εντωμεταξύ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την αποστολή sms σε πολίτες ανεμβολίαστους έναντι του κορωνοϊού, προκειμένου να εμβολιαστούν, είπε ότι εκκρεμεί επ΄ αυτού μια υπουργική απόφαση.

Διευκρίνισε ότι είναι απόφαση του Υπ. Υγείας προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, ενώ αποσαφήνισε ότι, λόγω και των κανόνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, «sms θα σταλούν μόνο σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και κατά κανόνα είχαν κλείσει κάποιο ραντεβού για εμβολιασμό, που δεν υλοποιήθηκε».

Ο κ. Γεωργαντάς προσέθεσε ότι «στην άυλη συνταγογράφηση είναι εγγεγραμμένοι περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες, από τους οποίους περίπου 450.000 δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτούς, στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, θα γίνει μια υπόμνηση μέσω sms».

Όπως είπε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης «δεν θα είναι καθημερινή αυτή η ενημέρωση, θα έχει μια περιοδικότητα. Θα είναι ένα υπενθυμιστικό μήνυμα για την υγεία του ιδίου και του συνόλου, μόνο καλό θα κάνει», λέγοντας ότι ακόμη και 1-2 στους 5 που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν παρακινηθεί από τα sms, μόνο όφελος θα υπάρξει.

Για τους εμβολιασμένους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «εντός διμήνου από την πρώτη δόση, έχουν δικαίωμα για την δεύτερη δόση. Θα έρθει και σε αυτούς υπενθυμιστικό μήνυμα».

Για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, σε ότι αφορά την τρίτη δόση, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «ήδη αποστέλλονται sms σε όσους είναι άνω των 50 ετών. Με το sms υπενθυμίζεται η δυνατότητα να γίνει η τρίτη, η λεγόμενη αναμνηστική δόση του εμβολίου, έναντι του κορωνοϊού. Ισχύει το ίδιο και για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Τέλος, ανέφερε ότι «περισσότεροι από 340.000 πολίτες έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα. Είναι ήδη πάνω από το 30% όσων είχαν δικαίωμα να κάνουν την τρίτη δόση».

 

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like