Σε ανάλυση για το πως τα εγκληματικά δίκτυα διακινούν το «μαύρο χρήμα» που κερδίζουν από τις παράνομες δραστηριότητές τους προχώρησαν αξιωματικοί της Ασφάλειας σε δικογραφία που σχημάτισαν για το ξήλωμα εγκληματικής οργάνωσης.
Οι έμπειροι αστυνομικοί εξηγούν πως ένα κύκλωμα (εν προκειμένω διακίνησης μεταναστών) χρησιμοποιεί το σύστημα «HAWALA» για να κρύψει το «μαύρο» χρήμα από τα «μάτια» των διωκτικών Αρχών, ενώ αναλύεται ο ρόλος των καταστημάτων που χρησιμοποιούνται ως «βιτρίνες» στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη μέθοδος διακίνησης βρώμικου χρήματος χρησιμοποιείται κατά κόρον από εγκληματικές οργανώσεις.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει το iEidiseis, το σύστημα «HAWALA» ή underground banking είναι ένα ευρέως διαδεδομένο – άτυπο- σύστημα μεταφοράς χρημάτων, το οποίο δεν ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο κίνησης χρημάτων μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Στηρίζεται σε ένα εκτενέστατο δίκτυο «μεσολαβητών» (που ονομάζονται διεθνώς ως brokers ή hawalandars) βασική αρχή των οποίων είναι η τιμή και η αξιοπιστία τους. Για παράδειγμα, κάποιος που βρίσκεται στην Ελλάδα και θέλει να μεταφέρει χρήματα σε κάποιον που ζει σε άλλη πόλη στο εξωτερικό, προσεγγίζει τον «μεσολαβητή» στην Ελλάδα στον οποίο δίνει το χρηματικό ποσό και ο οποίος επικοινωνεί με τον αντίστοιχο «μεσολαβητή» που δραστηριοποιείται στην πόλη του εξωτερικού και ο οποίος με τη σειρά του δίνει στον τελικό αποδέκτη των χρημάτων έναν κωδικό με τον οποίο μπορεί να παραλάβει τα μετρητά.
Στην ουσία πρόκειται για μεταφορές χρημάτων χωρίς κίνηση κεφαλαίου, οι οποίες πραγματοποιούνται από ένα δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι διακινούν χρήματα αποφεύγοντας τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων (μη αφήνοντας τυχόν ίχνη), λειτουργώντας πίσω από επιχειρήσεις βιτρίνα (κουρεία, καταστήματα ψιλικών), καθιστώντας την επιχείρηση αόρατη στις αρχές.
Η αρχή στην οποία βασίζεται η λειτουργία του είναι ότι τα χρήματα δεν «βγαίνουν» ποτέ από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα, όταν ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του, έρχεται σε επαφή με τον μεσολαβητή. Δίνει το ποσό που θέλει να στείλει και ο μεσολαβητής ειδοποιεί συνάδελφό του στην χώρα του εξωτερικού, ο οποίος κάνει την πληρωμή στον παραλήπτη σε τοπικό νόμισμα.
Στην πράξη, δηλαδή, τα χρήματα δεν πέρασαν τα σύνορα. Η συναλλαγή βασίστηκε σε μια επικοινωνία με μεσολαβητές και κωδικούς. Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται το σύστημα HAWALA είναι : i) το χαμηλό κόστος, ii) η γρήγορη παράδοση, iii) η δυσκολία «ανίχνευσης» της μεταφοράς και iv) το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Σε πρόσφατη υπόθεση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, με «κέρδη» ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύφθηκε από την ανάλυση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δραστών ότι τα έσοδα της εγκληματικής οργάνωσης διακινούνταν μέσω καταστημάτων που βρίσκονται στην Ομόνοια και τις γύρω περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν τα καταστήματα, ως εγγυητήρια (HAWALA), στα οποία οι ενδιαφερόμενοι πελάτες αλλοδαποί εναπόθεταν χρηματικές αμοιβές μέχρις ότου να μετακινηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες – προορισμούς και εν συνεχεία τα μέλη της εν λόγω εγκληματικής υποομάδας μετέβαιναν και παραλάμβαναν την χρηματική αμοιβή.
ieidiseis.gr
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις