Χωρίς πυξίδα ανεβαίνει ο Κ.Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για συσκέψεις ενόψει της ΔΕΘ.

Με τρεις «βόμβες» στα θεμέλια της κοινωνίας είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση, αλλά αν κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα διαρροές για το τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν θα βρίσκονται στην αιχμή των ανακοινώσεων:

Ούτε η ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης, η οποία εξελίσσεται στην πιο επικίνδυνη κοινωνική μάστιγα, εξουθενώνοντας οικονομικά τα νοικοκυριά και οδηγώντας σε διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας και φυσικά η κατάσταση στη δημόσια υγεία, που παραμένει άκρως προβληματική.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία επιστρέφουν σταδιακά από τις καλοκαιρινές εξορμήσεις και περιοδείες στις περιφέρειές τους συνομολογούν ότι η κοινωνία ασφυκτιά για την ακρίβεια στα τρόφιμα, τα λοιπά καταναλωτικά αγαθά και τις υπηρεσίες και δεν κρύβει πλέον την οργή της για το δυσβάστακτο κόστος ζωής.

Παρά ταύτα, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν σταθερά στο αφήγημα της στήριξης του εισοδήματος και της εργασίας και απορρίπτουν τη λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση των τιμών στα ράφια. Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι διαρροές για όσα προγραμματίζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ μιλούν για τις προγραμματισμένες έως το 2025 (!) αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στα μέτρα για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, για μέτρα στήριξης του δημογραφικού προβλήματος και της στέγης, τα οποία αφενός έχουν προαναγγελθεί και αφετέρου δεν αντιμετωπίζουν άμεσα και δραστικά το πρόβλημα της ακρίβειας.

«Οι Έλληνες φέτος πήγαν λιγότερες διακοπές, κυρίως στους τόπους καταγωγής τους, και αντί εξόδων αναψυχής, προτίμησαν τα σπίτια τους» λένε γαλάζιοι βουλευτές που φοβούνται ότι όλη αυτή η κοινωνική πίεση θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις και στις πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν εν όψει του χειμώνα.

Ανάλογη δυσθυμία επικρατεί και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, που σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα παραμείνουν στα ύψη και τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα που παραδοσιακά τα έξοδα των νοικοκυριών είναι δυσβάστακτα.

Και φυσικά, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και προαναγγελίες, άπαντες στην κυβερνητική παράταξη έχουν στραμμένο το βλέμμα στο χώρο της δημόσιας υγείας, που παραμένει μία χαίνουσα πληγή για την κυβέρνηση. Η ηγεσία του υπουργείου δρομολογεί ένα στρατηγικό σχέδιο με αλλαγές εξπρές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά η εικόνα σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας ανά την επικράτεια όλο το καλοκαίρι, ανέδειξαν τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις του ΕΣΥ.

Το πρόβλημα, ωστόσο, όπως και με άλλους τομείς κυβερνητικής δράσης, είναι πως θα γίνουν ριζικές αλλαγές με ευδιάκριτο κοινωνικό αποτύπωμα, αν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την υγεία. Κάτι, που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα…

ieidiseis.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις