Ελάχιστοι είδαν και ακόμη λιγότεροι έμαθαν για το νέο Μεσοπρόθεσμο 2026-2029 της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παραδόθηκε αμέσως μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση έδωσε ένα “υπέροχο” Μεσοπρόθεσμο στα λευκά κολάρα-οικονομικούς δολοφόνους των Βρυξελλών, θυμίζοντας τις καλές εποχές των Μνημονίων στη χώρα μας. Απολύτως φυσιολογικό ότι αυτά τα στοιχεία αποκρύφτηκαν από τους πολίτες, ενόψει εκλογών είτε το 2026 είτε το 2027, δεν είναι ώρα να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για τις απίστευτες συρρικνώσεις που τους περιμένουν. 

Το νέο Μεσοπρόθεσμο έχει ένα χαρακτηριστικό, τη συρρίκνωση σχεδόν σε όλα τα κονδύλια, παντού, σε όλο το κράτος αλλά και σε επενδύσεις, υποδομές, ακόμη και στην άμυνα. Για πρώτη φορά μετά τα μνημονιακά χρόνια, όλες οι δαπάνες στο δημόσιο κατακρημνίζονται, ενώ αυξάνονται οι φόροι.

Η επόμενη 3ετία θα είναι εφιαλτική για έναν ακόμη λόγο. Τελείωσαν οι κοινοτικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ότι πήραμε πήραμε και ως τον Αύγουστο του 2026 ότι επενδυθεί. Μετά τα μεγάλα έργα θα μείνουν στα χέρια πραγματικών επενδύσεων. Αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως στρατηγική ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων, αντιθέτως οι μόνες που γίνονται οι συνχρηματοδοτούμενες με κοινοτικούς πόρους. (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κ.λ.π.).

Ο βασικός επενδυτικός πυλώνας στα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και τίποτε, όπως φαίνεται στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2032 δεν πρόκειται να το αντικαταστήσει. Τα προγράμματα τύπου Safe λειτουργούν ως ασπιρίνη σε βαριά οικονομικά ασθενείς.

Και η Ελλάδα ανήκει σε αυτή την κατηγορία των βαριά ασθενών. Όπως γράφουν οικονομικοί αναλυτές, το 2023 το κυβερνητικό επιτελείο, στηριζόμενο στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, προέβλεπαν αύξηση επενδύσεων κατά 15,5%. Τελικά η αύξηση ήταν μόλιςε 6,6%. Το 2024 η πρόβλεψη ήταν για 15,1%, πραγματοποιήθηκε μόλις 4,5%. Το 2025 όταν ανακοινώθηκε πια από την Ε.Ε ότι τελειώνει το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι πήρατε πήρατε, ο στόχος επενδύσεων μειώθηκε προς τα κάτω, στο 8,4% για να αναθεωρηθεί πάλι στο 5,7%.

Γίνεται κατανοητό πως με αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ανάπτυξη στο 2,4% το 2026 αμφισβητείται από τους διεθνείς οργανισμούς. Για αυτό η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 1,3%, ενώ το ΔΝΤ πιο γαλαντόμο, δίνει ποσοστό ανάπτυξης 1,7%. Αυτά για το 2026. Γιατί η επόμενη χρονιά, το 2027 τα πράγματα θα είναι ακομη χειρότερα.

Δεν είναι ψιλά γράμματα στο Μεσοπρόθεσμο. Οι επενδύσεις χωρίς το ταμείο Ανάπτυξης από το 4,1% του 2027 κατακρημνίζονται στο 0,9% το 2028 και στο 0,8% το 2029. 

Πίσω από τα εφιαλτικά αυτά νούμερα αποκαλύπτεται η γύμνια της ελληνικής οικονομίας. Καμία ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, ενισχύθηκαν με κενρική κυβερνητική γραμμή μόνο οι επενδύσεις σε ακίνητα, τουρισμό και logistics. H βιομηχανία και η παραγωγή πήραν ελάχιστα.

Πανηγυρισμοί για το πλεόνασμα του 2026, κόβονται οι δαπάνες δημοσίων υπηρεσιών

Το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει για το τεράστιο πλεόνασμα και το 2026, προβάλλοντας μονμερώς ότι αυτό οφείλεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ξεχνώντας ότι οφείλεται στον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξορθολογίσει το σύστημα ΦΠΑ, στους έμμεσους φόρους…

Οι δηλώσεις είναι πραγματικά για τα πανηγύρια. Ειδικά αν κάποιος δεί τα λίγα από τα δεδομένα στο νέο Μεσοπρόθεσμο που εστάλη στην Κομισιόν.

Οι δαπάνες σχεδόν όλα τα υπουργεία μειώνονται έως και το 2029. Τα στοιχεία όπως έχουν καταγραφεί κατά ποσοστιαία μείωση είναι:

>> Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης μείον 669 εκατ., ποσοστό 60%

>> Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μείον 1,2 δισ, ποσοστό 54%

>> Υπουργεί Τουρισμού μείον 53%

>> Υπουργείο Πολιτισμού και μείον 268 εκατ, ποσοστό 41%

>> Υπουργείο Γεωργίας μείον 438 εκατ, ποσοστό 25%

>>Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μείον 438 εκατ.μ ποσοστό 25%

>> Υπουργείο Υποδομών μείον 398 εκατ., ποσοστό 12,3%

>>Υπουργείο Παιδείας, μείον 695 εκατ., ποσοστό 10,17%

>> Υπουργείο Υγείας, μείον 238 εκατ., ποσοστό 3,1%, τα περισσότερα από μισθούς (180 εκατ.) και αμοιβές εργαζομένων στα νοσοκομεία, κατά 12,5%.

>> Υπουργείο Εξωτερικών, μείον 95 εκατ., ποσοστό 21%

>> Εθνικής Άμυνας, μείον 380 εκατ., ποσοστό 5,8%. Στις αποδοχές εργαζομένων μείον 80 εκατ. ευρώ και μείον 15,6 εκατ. στις κοινωνικές παροχές

Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή είναι “στόχοι” που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρχει πλεόνασμα στα κράτη μέλη. Η απαίτηση του “Μεσοπρόθεσμού Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου”, σε ορίζοντα 4ετίας, θα καθορίσει και τους στόχους των ετήσιων οικονομικών προϋπολογισμών.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα για όσα έπονται είναι η βουτιά στις επενδύσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, όταν δηλαδή “τελειώνουν τα δανεικά”. Από 10,2% του ΑΕΠ αύξηση το 2026, πέφτει το 2027 στο 4,1% για να φθάσει το 2029 στο 0,8%. Την ίδια περίοδο και έως το 2029, προβλέπεται αύξηση εσόδων από φόρους ύψους 10,7 δισ. ευρώ, επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ κατά 3,8 δισ. ευρώ. 

Οι δε μειώσεις στις δαπάνες των υπουργείων πρακτικά σημαίνουν μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω προφανώς αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων και μη αντικατάστασης τους με διορισμούς. Τη θέση τους παίρνουν οι εξωτερικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών με εργαζόμενους με συμβάσεις.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις