«Είμαστε όμηροι της γραφειοκρατίας»
Δεν τολμά να πατήσει ούτε καν το «πόδι» του στο Αρκαλοχώρι, το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας που περιοδεύει στην Κρήτη. Πήγε παντού στο Ηράκλειο, αλλά δεν τόλμησε να πλησιάσει την πληγείσα περιοχή του Αρκαλοχωρίου.
Σε απόγνωση εξακολουθούν να είναι οι σεισμόπληκτοι, δύο χρόνια μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου. «Είμαστε όμηροι της γραφειοκρατίας» απαντούν στο κλιμάκιο της ΝΔ που δεν τόλμησε να τους επισκεφτεί. Στο συγκεκριμένο κλιμάκιο συμμετείχαν οι Λευτέρης Αυγενάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αλλά και ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος από τη θέση που κατείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, είχε λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση των σεισμοπαθών. Το ίδιο και ο Γιώργος Καραγιάννης, υφυπουργός Υποδομών μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.
Και δεν έκανε τίποτα ο Αυγενάκης, και αυτοθαυμάζεται!
Στην ανάρτηση που έκανε αμέσως μετά την επίσκεψη στο γήπεδο της περιοχής ο βουλευτής του νομού, Λευτέρης Αυγενάκης εξήρε «τα αντανακλαστικά και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, που δοκίμασαν τις περιοχές μας και έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας». Κι αυτό φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, με το προεδρείο του Συλλόγου να διαψεύδει με δική του ανακοίνωση τους ισχυρισμούς περί βοήθειας και αποκατάστασης. «Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το κομματικό κλιμάκιο της ΝΔ που επισκέφθηκε τον τόπο μας και κατόπιν ενοχλήσεων και παραπόνων από σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και την πραγματική εικόνα που βιώνουμε 2 χρόνια μετά», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία:
– Από τους 8.000 φυσικούς φακέλους που θα χρειαστεί να κατατεθούν, έχουν σταλεί περίπου 2.000 και έχουν ολοκληρωθεί μόλις 19. Αυτοί και μόνο αυτοί έχουν πρόσβαση στην κρατική αρωγή των 66 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υπόλοιποι 7.981 είναι όμηροι της γραφειοκρατίας. Εκατοντάδες συμπολίτες μας παραμένουν στους οικίσκους και με βάση την τελευταία απογραφή, 3.600 συνδημότες μας έχουν μετακομίσει σε όμορους δήμους.
– 600 και πλέον μαθητές θα συνεχίσουν για 3η σχολική χρονιά τα μαθήματά τους σε κοντέινερ
– Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.
«Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της ταχύτητας, της ειλικρίνειας και της γενικότερης στάσης της πολιτείας απέναντι στους σεισμόπληκτους. Συμπέρασμα: Σπίτια, σχολεία, εκκλησίες παραμένουν ερείπια. Μαζί τους και οι άνθρωποι!!! Για να ατενίσουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον, ΟΦΕΙΛΕΤΕ να τηρήσετε το λόγο του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη, ο οποίος επισκεπτόμενος την επομένη μέρα του σεισμού τον τόπο μας, δήλωσε: “…πρέπει να δούμε το σεισμό σαν ευκαιρία να γίνει ο τόπος σας μια νέα σύγχρονη πόλη…» καταλήγει η ανακοίνωση των σεισμοπλήκτων.
Νωρίτερα ο κ. Αυγενάκης είχε δώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα για την περιοχή σημειώνοντας ότι στους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι και στις πλημμύρες στην Αγία Πελαγία «δεν φύγαμε στιγμή από το πλευρό τους» μιλώντας για έναν «ολοκληρωμένο μηχανισμό κρατικής αρωγής που αγγίζει τα 300 εκ. ευρώ» και περιλαμβάνει για το Αρκαλοχώρι άμεση ενίσχυση ύψους 66 εκ. ευρώ στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής για 7.000 περιπτώσεις, παροχή στεγαστικής συνδρομής για να επισκευαστούν και να επιδιορθωθούν τα κτίρια, με τη δέσμευση πόρων να φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ, υλοποίηση της απόδοσης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης άνω των 975.000 ευρώ.
Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση καθώς περίπου δύο χρόνια μετά τον σεισμό και την απώλεια κατοικιών και καταστημάτων, ήρθαν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις των λογαριασμών που περιείχαν τα ποσά της κρατικής αρωγής ακόμα και με την εγγραφή πληγεισών κατοικών και πληγέντων επαγγελματικών χώρων στο Υποθηκοφυλακείο προς κατάσχεση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την άρνηση του συνόλου των συστημικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση των ιδιοκτησιών τους. Οι σεισμόπληκτοι ύστερα από τη μακρά προσπάθεια να συντάξουν και να υποβάλουν τους απαραίτητους φακέλους ώστε να εκδώσουν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες, βρήκαν κλειστές τις πόρτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έπρεπε να τους παράσχουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία άτοκο δάνειο προκειμένου να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις