Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης: Δελτίο στα καύσιμα και διακοπές στο ρεύμα – Τι θα γίνει με το ρούβλι

147

Η Ρωσία περιμένει πληρωμές σε ρούβλια αλλιώς κλείνει την στρόφιγγα – Τι θα κάνει η ΕΕ

Σε συναγερμό βρίσκεται η εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο Ευρώπη, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για πληρωμή του σε ρούβλι. 

Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να μην έκλεισε την στρόφιγγα την Παρασκευή και όπως όλα δείχνουν οι «μη φιλικές» προς της Ρωσία χώρες θα έχουν περιθώριο έως τα μέσα Απριλίου ή σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους έως και τις αρχές Μαΐου, παρόλα αυτά αργά ή γρήγορα θα κληθούν να δώσουν απάντηση και εάν αυτή είναι αρνητική… τότε θα πρέπει να ζήσουν χωρίς το φυσικό αέριο.

Τα πράγματα αρχικά για την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εάν και ήδη έφτασε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG το 2022 οι ανάγκες είναι τεράστιες και η διαφορά της τιμής ανάμεσα στο LNG και το ρωσικό φυσικό αέριο επίσης. Αυτό επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σάαντ αλ-Κάαμπι.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί δελτίο στο ρεύμα και στα καύσιμα. Αν κλείσει τελικά την στρόφιγγα η Ρωσία αναμφισβήτητα όλη η Ευρώπη -και η Ελλάδα- θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης της ενέργειας η οποία μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Κατά σειρά προτεραιότητας θα έχουν τις λιγότερες απώλειες τα νοσοκομεία ακολουθούν τα νοικοκυριά και τελευταίες είναι η ενεργοβόρες βιομηχανίες. Θα περιοριστεί η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εξεταστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επιβληθεί δελτίο στα καύσιμα, να κόβεται το ρεύμα για κάποια λεπτά κάθε μέρα, να περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα κλπ…

Είναι κάτι για το οποίο μίλησε και ο αγαπημένος δημοσιογράφος της κυβέρνησης Άρης Πορτοσάλτε.

Παράλληλα στο έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης περιέχει και την επαναλειτουργία λιγνιτικών εργοστασίων, αποθήκες LNG, μετατροπή ηλεκτρικών μονάδων αερίου σε πετρελαίου και επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων ΑΠΕ.

 

Tα αποθέματα της Ελλάδας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μία επάρκεια για το επόμενο δίμηνο Απρίλιο – Μάιο. Είναι μια περίοδος όμως που οι ανάγκες είναι μειωμένες καθώς οι θερμοκρασίες είναι ανοιξιάτικες.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος αφορά το καλοκαίρι και τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρχουν όχι μόνο λόγω της ζέστης και την λειτουργία του ερκοντίσιον, αλλά και του τουρισμού, των ξενοδοχειακών μονάδων κλπ. Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες στο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία. Τα σενάρια αφορούν δύο χρονικές περιόδους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022 που καλύπτει και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 καθώς η ενεργειακή κρίση όλα δείχνουν ότι θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες.

 

Daily Mail: Η Ευρώπη έχει αποθέματα φυσικού αερίου μόνο για ένα μήνα

Η Ευρώπη διαθέτει φυσικό αέριο μόλις για ένα μήνα πριν εφαρμοστεί η απόφαση της Ρωσίας για κλείσιμο των αγωγών, σε περίπτωση άρνησης της πληρωμής σε ρούβλια, όπως επισημαίνει η Daily Mail.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις ενεργειακές της ανάγκες, καθώς περίπου το 40% του φυσικού αερίου της προέρχεται από τη εκεί, ενώ η Βρετανία προμηθεύεται μόνο το 4% της κατανάλωσής της από τη Ρωσία.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει τελικά τι θα κάνει η ΕΕ. Προς το παρόν δεν είναι βέβαιο εάν τελικά όλες οι χώρες πάρουν την ίδια απόφαση, καθώς υπάρχουν κράτη-μέλη της ΕΕ που θέλουν να πληρώσουν σε ρούβλι και άλλα που αρνούνται. Κυρίως χώρες από τη Βόρεια Ευρώπη αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλι, μαζί τους και η Ιταλία, ενώ η και η Ελλάδα φαίνεται ότι συμπορεύεται με το συγκεκριμένο γκρουπ, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει πάρει ξεκάθαρη θέση.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like