Τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, υποδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μπορεί από τη συνάντησή τους να έλειψαν οι αναφορές στο… εύρημα του πρωθυπουργού για την θνησιμότητα της εκτός ΜΕΘ νοσηλείας και γενικότερα να επικράτησε ένα καλό κλίμα εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων, όμως το υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΠΟΥ βρήκε τρόπο να θέσει υπό αμφισβήτηση την πολιτική διαχείρισης της κυβέρνησης, έστω και με έμμεσο τρόπο.
Η επέκταση του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ποιότητα της Φροντίδας και της Ασφάλειας των Ασθενών βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του περιφερειακού διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα. Το κλίμα που επιχείρησε να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και υπουργούς ήταν «πανηγυρικό». Ωστόσο, τόσο κατά την συνάντηση, αλλά κυρίως μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε ο δρ Χανς Κλούγκε στην Καθημερινή δεν παρέλειψε να στείλει μερικά «μηνύματα» στην κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο Χ. Κλούγκε την χαρακτήρησε μία «τολμηρή κίνηση», μη διστάζοντας να τονίσει πως «πιστεύω κατ’ αρχάς ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες με κάθε δυνατό τρόπο, με τη βοήθεια ανθρωπολόγων και πολιτικών επιστημόνων, και μια τέτοια κίνηση να είναι η έσχατη λύση». Αρκέστηκε δε να σχολιάσει πως «είναι μια απόφαση που παίρνει κάποια χώρα με βάση το νομικό της σύστημα», ενώ και κατά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό μέγαρο ήταν εξαιρετικά φειδωλός, τονίζοντας όμως πως «ασφαλώς, εντός του νομικού και κοινωνικού πλαισίου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη».
Οι παραπάνω αναφορές του στελέχους του ΠΟΥ μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού εκπροσωπώντας την ηγεσία του Οργανισμού για την Ευρώπη, προ δύο εβδομάδων δήλωσε στο BBC πως το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρείται «έσχατη λύση», προτάσσοντας να ξεκινήσει μία «νομική και κοινωνική συζήτηση» γύρω από αυτό. Μάλιστα, ξεκαθάρισε τότε πως «πριν από αυτό (σ.σ. το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού) υπάρχουν άλλα μέσα όπως το πάσο για την Covid». Κρίνοντας από την αντίδρασή του θα πρέπει να ήρθε μάλλον σε αμηχανία, αφού το πρωθυπουργικό επιτελείο φάνηκε να μην κατέχει καν τις συγκεκριμένες θέσεις του.
Το δεύτερο σημείο της συνέντευξής του που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά, είναι η απάντηση που έδωσε για την «επιστροφή στην κανονικότητα». Ο Χ. Κλούγκε τόνισε πως «η πρόκληση είναι ότι οι χώρες βιάζονται να θεωρήσουν ότι η πανδημία τέλειωσε, όταν στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε μια άλλη κατάσταση», προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτή τη στιγμή καιρός για εφησυχασμό».
Προφανώς, οι αναφορές Μητσοτάκη όπως αυτή στο τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα για την πανδημία, όπου υποστήριξε πως «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο», αλλά και άλλες όπως αυτή με το «τελευταίο μίλι» τον κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των ηγετών που με κάθε ευκαιρία δίνει λάθος μηνύματα στους πολίτες.
«Υπάρχει μια παρεξήγηση πάνω στο τι κάνει ένα εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση. Γι’ αυτό και μόνον ο εμβολιασμός δεν είναι αρκετός. Χρειαζόμαστε, όπως λέμε, μια προσέγγιση “εμβολιασμού +”. Εμβόλια και μέτρα δημόσιας υγείας» σημείωσε ακόμα ο Χ. Κλούγκε, εκθέτοντας περαιτέρω την κυβέρνηση που εδώ και έναν χρόνο διαμηνύει πως με το εμβόλιο «παίρνουμε πίσω την ελευθερία μας».
Σε ένα σημείο πάντως, Κλούγκε και Μητσοτάκης ταυτίστηκαν και αυτό είχε να κάνει με το σπάσιμο της πατέντας, όπου το στέλεχος του ΠΟΥ υποστήριξε πως «μπορούμε να κάνουμε πολλά πριν από αυτό». Μήπως αυτή τους η ταύτιση είναι ικανή να εξηγήσει και την υπόλοιπη ευγένεια; Ή μήπως η αιτία της ευγένειας ήταν πως -κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη- «overall που λέμε στα αγγλικά, η Ελλάδα τα έχει πάει καταπληκτικά»;
Με πληροφορίες από:documentonews.gr
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις