Τα σενάρια για μεταφορά της έντασης στο πεδίο με τουρκικά γεωτρύπανα στο Αιγαίο, ενώ συνεχίζονται οι ρητορικές προκλήσεις της Άγκυρας.
Το ενδεχόμενο η Τουρκία να μεταφέρει την ένταση από το ρητορικό επίπεδο στο πεδίο, με κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ανησυχεί την Αθήνα, που προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.
Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων είναι το γεγονός ότι το σκάφος “Τσεσμέ” κινείται ήδη για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου, Άη Στράτη και Λέσβου σε περιοχή που έχει δεσμεύσει παρανόμως μέχρι τις 14 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απειλές τόσο για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, όσο και για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ελληνική ΑΟΖ.
Η Αθήνα “κλειδώνει” ήδη με ΝΟΤΑΜ μία από τις πιθανές περιοχές, όπου θα μπορούσε να κινηθεί τουρκικό γεωτρύπανο μετατρέποντας σε πράξεις τις τουρκικές απειλές, ανάμεσα σε Ρόδο, Καστελόριζο και Κάρπαθο. Ενώ ταυτόχρονα θέτει συνεχώς σε εταίρους, συμμάχους και διεθνείς οργανισμούς το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας.
Ο κορονοϊός πάντως οδήγησε στην ακύρωση της περιοδείας της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε Αθήνα και Άγκυρα και άρα της αναμενόμενης γερμανικής “παρέμβασης” στα ελληνοτουρκικά. Στη Θεσσαλονίκη όμως θα βρεθεί την Πέμπτη και Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με αφορμή τη Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης, και θα έχει βεβαίως συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποιος στο τελευταίο τετ α τετ των δύο είχε τονίσει ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να τηρεί ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά.
Η κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην ξεπεράσει τα όρια και να μην εφαρμόσει στο πεδίο, δηλαδή στο Αιγαίο, όσα λέει στο πλαίσιο ενός νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού.
Την Αθήνα προβληματίζει το γεγονός ότι η Τουρκία πλέον δεν αμφισβητεί μόνο την κυριαρχία νησίδων και βραχονησίδων, όπως στο παρελθόν, αλλά πλέον και την κυριαρχία κατοικημένων νησιών όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι και η Ψέριμος με το επιχείρημα της διασύνδεσης με την υποτιθέμενη υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο στη ρητορική του Ερντογάν, αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται βεβαίως σε προεκλογική περίοδο.
Έμπειρα γαλάζια στελέχη πάντως ανησυχούν ότι η έξαρση της έντασης δεν είναι κάτι συγκυριακό για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση στη γείτονα, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο με στόχο την αλλαγή του status quo στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε εκ νέου χθες θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, για να λάβει αυστηρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατήγγειλε ξανά τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
news247.gr
AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις