Με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια από τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, επέλεξε ο Κ. Μητσοτάκης να ρίξει την αυλαία των πολιτικών πρωτοβουλιών για το 2023. Και αυτό, γιατί μπορεί αρκετοί να ανησυχούν για το κλίμα στα δεξιά της ΝΔ, αλλά ο πρωθυπουργός επιμένει στο διαρκές «φλερτ» με το λεγόμενο κέντρο, με βασικό «εργαλείο» μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που κρίνει ότι τυγχάνουν ευρείας αποδοχής σε κεντρώα, ακόμα και κεντροαριστερά ακροατήρια.
Η εν λόγω πρωτοβουλία, μάλιστα, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αποδοχής και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, ανεξαρτήτως ιδεολογικών προελεύσεων ή αναφορών, ενώ, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, προσφέρει μία ευκαιρία στην κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, αλλά και να πιέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που η ΝΔ χαρακτηρίζει εμβληματικό.
Αφού πάρει την έγκριση σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο, μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου να συζητηθεί και ψηφιστεί από τη βουλή.
Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι και μη κερδοσκοπικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, καταγράφηκε η διαφωνία των εκπροσώπων των ιδιωτικών κολεγίων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, για ευνόητους πολιτικούς λόγους, έχει ταχθεί υπέρ του χαρακτηρισμού τους και ως μη κερδοσκοπικά. Κάτι που, όπως εκτιμά, θα διευκολύνει την επιδίωξη της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο με ευρεία πλειοψηφία.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει τον τίτλο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και οι διατάξεις του αναμένεται να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Εμβάθυνση της πολιτικής για διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων.
- Καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων (joint degrees) με ξένα ΑΕΙ.
- Δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων, -Σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκριμένων κατηγοριών, όπως: Τεχνολογία, Επιχειρηματικά σχέδια κ.α..
Οι προϋποθέσεις εγγραφής
Οι προϋποθέσεις εγγραφής όσων θέλουν να σπουδάσουν στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, θα ορίζονται από τον κανονισμό σπουδών του κάθε ιδρύματος.
Για παράδειγμα, σε σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως π.χ. οι Ιατρικές σχολές, προϋπόθεση θα είναι η υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.
Σε σχολές που δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για φοίτηση, συζητείται να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα, αλλά θα είναι χαμηλή.
Για την εγγραφή σε Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο σε Προπτυχιακό τμήμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει:
- α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο Λυκείου ή
- β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου.
Η εγγραφή στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.
Αυστηρά κριτήρια
Όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, τα κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.
«Δε θα έχουμε Πανεπιστήμια του ενός ορόφου» δήλωσε προ ημερών ο κ. Πιερρακάκης (μιλώντας στο OT FORUM), τονίζοντας ότι τα κριτήρια τα οποία θα τεθούν θα είναι κτιριολογικά, οικονομικά και ακαδημαϊκά (για τα μέλη ΔΕΠ).
Μάλιστα, εκτίμησε ότι η λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας θα προσφέρει και ισχυρά οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις