Τα «πλοκάμια» της Intellexa στην Τσεχία και ο ρόλος του Ισραηλινού Ντβιρ Χορέφ Χαζάν

6

Ένα δαιδαλώδες σύστημα εταιρειών, ο κεντρικός ρόλος Ισραηλινών συνεργατών και ο «μάγος» της φωτογραφίας του Κρνοβ που παρουσιάζεται ως βασικός προμηθευτής των εταιρειών που ανήκουν στην Intellexa.

Την ώρα που στην Ελλάδα πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία Intellexa παραπέμπονται σε δίκη για κατηγορίες μόνο σε βαθμό πλημμελήματος και με επίκληση μεμονωμένων περιστατικών «μόλυνσης» από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, νέα στοιχεία για τον κεντρικό ρόλο Ισραηλινών συνεργατών της Intellexa φέρνει στο φως το investigace.cz.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει συναλλαγές μεγάλους ύψους, αλλά και συσχετίσεις εταιρειών και προσώπων. Τα στοιχεία  που παρουσιάζονται προέρχονται μεταξύ άλλων από την έκθεση που συνέταξε η ελληνική Οικονομική Αστυνομία για τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

O Ντβιρ Χορέφ Χαζάν και οι εταιρείες του

Η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας φιλοξενεί ένας εκτενές ρεπορτάζ αναλύοντας στοιχεία που συνελέγησαν από την εισαγγελική έρευνα για τις υποκλοπές στην Ελλάδα και τα οποία αναδεικνύουν το ρόλο του Ισραηλινού Ντβιρ Χορέφ Χαζάν (σ.σ. αρνείται τη συμμετοχή του) που διαμένει στην Τσεχία, ως βασικού προμηθευτή των εταιρειών που ανήκουν στην Intellexa.

Συγκεκριμένα, τρεις εταιρείες που ανήκουν στον Χαζάν: οι τσέχικες Zambrano Trade s.r.o., Hadastech s.r.o. και η Shilo s.r.o., αλλά και προσωπικά ο Χαζάν ο ίδιος, έλαβαν από το 2020 μέχρι τις αρχές του 2023 συνολικά 2,9 εκατ. ευρώ από την ελληνική Intellexa και τις συνδεδεμένες με αυτή ελληνικές εταιρείες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται για ποιο λόγο πληρώθηκαν αυτά τα ποσά.

Παρουσιάζεται ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο ακριβοπληρωμένους εργολάβους της Intellexa

«Ο Χαζάν ήταν ένας από τους σημαντικότερους και πιο ακριβοπληρωμένους εργολάβους της Intellexa», λέει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, στο investigace.cz.

O ισραηλινός επιχειρηματίας, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μετανάστης από το Ισραήλ που ζει στο Κρνοβ στα σύνορα Τσεχία – Πολωνίας. Του αρέσει το ουίσκι και το καλό φαγητό και προσφέρει τις υπηρεσίες του ως φωτογράφος.

«Δεν ξέρω τι είναι η Intellexa», λέει ο Χαζάν στην τσέχικη ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας αλλά παρακολουθεί την εταιρεία στο προφίλ του στο LinkedIn.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της ελληνικής αστυνομίας, την ίδια περίοδο που ο Ισραηλινός δήλωσε πως σταμάτησε να ασχολείται με τον προγραμματισμό και το μάρκετινγκ στις αρχές του περασμένου έτους για να ακολουθήσει καριέρα ως ιδιοκτήτης εστιατορίου, καφετέριας και φούρνου, έλαβε την τελευταία από μια σειρά πληρωμών από την Intellexa σε δύο εταιρείες που συνδέονται με αυτήν.

Πληρωμές στις εταιρείες του… «magic maker»

Ο Χαζάν ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως «magic maker», είναι ιδιοκτήτης οκτώ εταιρειών στην Τσεχική Δημοκρατία. Τέσσερις από αυτές παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες μάρκετινγκ, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφορικής. Η ποικιλομορφία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του καταδεικνύεται από άλλες εταιρείες – μία λέει ότι εμπορεύεται λάδι κάνναβης, δύο συνδέονται με την επιχείρησή του στον τομέα της εστίασης και μία άλλη από εξαγορά μιας ουκρανικής εταιρείας (2020 και 2021) με αξεσουάρ τηλεφώνων.

Όλοι οι ιστότοποι των εταιρειών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι απλοί ιστότοποι που περιέχουν μόνο μερικές βασικές πληροφορίες και δεν λένε πολλά για τις ίδιες τις εταιρείες.

Κατά το investigace.cz , οι εταιρείες του Χαζάν που έλαβαν τα ποσά από την Intellexa και τις θυγατρικές της, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν αυτές τις πληρωμές ως έσοδα στις οικονομικές τους καταστάσεις και τα αναφερόμενα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα ποσά που έπρεπε να δηλώνονται.

Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα φορολογικού δικαίου Nelly Vostré, αυτό μπορεί να μην σημαίνει ακόμη τίποτα. «Το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι έγιναν πληρωμές δεν σημαίνει ότι πρόκειται για έσοδα ή έξοδα», εξηγεί η ίδια. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ήταν προκαταβολές για μελλοντικές υπηρεσίες».

Παράλληλα, από τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών του Χαζάν προκύπτει ότι τα έσοδα και τα έξοδά τους είναι σχεδόν ίδια, δηλαδή ότι οι εταιρείες έχουν υψηλούς τζίρους, αλλά τελικά δεν έχουν κέρδη.

Αρνείται τα πάντα

Μια άλλη σύνδεση μεταξύ του Ντβιρ Χορέφ Χαζάν και της Intellexa είναι το γεγονός ότι το email του [email protected] βρισκόταν στις πληροφορίες εγγραφής μιας διεύθυνσης IP στην οποία φιλοξενούνταν ένας μικρός αριθμός ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής ιστοσελίδας της Intellexa και των ιστοσελίδων της εταιρείας shilo.eu του Χαζάν. Η IP αυτή είχε εκμισθωθεί μέσω της τσεχικής εταιρείας Master.

«Το γεγονός και μόνο ότι δύο ιστότοποι φιλοξενούνται στην ίδια διεύθυνση IP και την ίδια χρονική στιγμή δεν αρκεί για να πούμε ότι συνδέονται μεταξύ τους ή ότι ανήκουν στην ίδια οντότητα» ανέφερε ερευνητής στην ομάδα Insikt της Recorded Future, η οποία αναλύει απειλές στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, όταν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το ιστορικό φιλοξενίας αυτών των τομέων, η ταυτόχρονη αλλαγή των διευθύνσεων IP και τα στοιχεία των εμπλεκόμενων οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, οικονομικών πληροφοριών, η πιθανότητα η σύνδεση να είναι τυχαία μειώνεται σημαντικά.

Κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των δημοσιογράφων του investigace.cz, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε τη σχέση του με εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού. Αρνήθηκε επίσης ότι συνεργάστηκε ποτέ με τις εταιρείες που, σύμφωνα με την έκθεση της ελληνικής αστυνομίας, κατέβαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εταιρείες του επί σειρά ετών.

Αργότερα έλαβε ερωτήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω.

Από τη Cytrox μέχρι των πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ

Η τσεχική ενημερωτική ιστοσελίδα προχώρησε και σε μια άλλη αποκάλυψη, η οποία σχετίζεται με τη Cytrox την εταιρεία του ομίλου Intellexa που δημιουργήθηκε από τον Ισραηλινό Ρότεμ Φάρκας (Rotem Farkash), τον δημιουργό του Predator και η οποία πωλήθηκε εν συνεχεία στην Intellexa.

Σε μια περίοδο που οι ιδιοκτήτες της Cytrox ήθελαν να καλύψουν τα ίχνη τους, εμφάνισαν στο εμπορικό μητρώο της Βόρειας Μακεδονίας, ότι η διευθύντρια της Cytrox ήταν η Γενοβέφα Μορανκόβα (Jenovefa Moravkova), μια 70χρονη συνταξιούχος που διέμενε σε ένα τσέχικο χωριό κοντά στην Οστράβα.

Ωστόσο, όταν οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τη Μορανκόβα αυτή ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την Cytrox και ειδικά για το πως βρέθηκε το διαβατήριο της στο εμπορικό μητρώο της Βόρειας Μακεδονίας. Όταν η ηλικιωμένη ρωτήθηκε για το εάν γνώριζε τον Ντβιρ Χορέφ Χαζάν, τον προμηθευτή της Intellexa, προς έκπληξη όλων απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι είναι γνωστός της κόρης της και του γαμπρού της που είναι από το Ισραήλ.

Από την έρευνα του investigace.cz  προέκυψε πως ο γαμπρός της Γενοβέφα Μορανκόβα δεν είναι ένας τυχαίος Ισραηλινός. Ονομάζεται Άμος Ούζαν (Amos Uzan) και σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn είχε εργαστεί από το 2003 έως το 2009 για την ισραηλινή κυβέρνηση, αρχικά ως υπεύθυνος του Ισραηλινού πρωθυπουργού από το 2003 έως το 2006, και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος της ισραηλινής βουλής από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009.

Το investigace.cz αναφέρει πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Εχούντ Ολμέρτ (Ehud Olmert) κατείχε διάφορες υπουργικές θέσεις και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Η αναφορά στον Ολμέρτ μόνο τυχαία δεν είναι διότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε παραδεχτεί σε δημοσιογράφους της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz ότι προ διετίας εργαζόταν ως σύμβουλος της Intellexa.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like