Στο πλαίσιο του τελευταίου έχει αναδειχθεί η τεράστια σημασία που αποκτούν πλέον τα drones της θάλασσας, τα μη επανδρωμένα δηλαδή σκάφη-καμικάζι που καθοδηγούνται πάνω στον στόχο.

Οι Ουκρανοί ονομάζουν τα δικά τους Sea Baby και μάλιστα στις τελευταίες εκδοχές τους έχουν και την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων, πριν οδηγηθούν με ορμή και εκραγούν πάνω στο αντίπαλο πλοίο.

Η δράση τους στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία έχοντας καταφέρει σοβαρά πλήγματα στο ρωσικό ναυτικό, όταν το ουκρανικό ναυτικό πρακτικά έχει εξανεμιστεί.

Μάλιστα στη νέα γενιά του, το εκρηκτικό φορτίο φθάνει στα 850 κιλά και έχει πολύ πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά ελέγχου, αν και το κόστος πλέον έχει φθάσει κοντά στα 300.000 δολάρια ανά σκάφος.

Το συμπαγές μέγεθος των ουκρανικών USV, η αξιοσημείωτη ταχύτητα και η δυνατότητα δημιουργίας χάους μέσω της απόσπασης της προσοχής και της καταπόνησης του προσωπικού του πλοίου αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη συμβατική ναυτική άμυνα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά όχι μόνο τα καθιστούν ασύλληπτους στόχους, αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα διασπαστικό ψυχολογικό αντίκτυπο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μηχανισμών ενός πλοίου.

Αντίστοιχες προσπάθειες και σημαντικά βήματα φαίνεται ότι έχουν κάνει και οι Τούρκοι σε αυτόν τον τομέα με το υπό εξέλιξη Aselsan Albatros-S.

Είναι κρίσιμο λοιπόν και η Ελλάδα να αναπτύξει αντίστοιχες τεχνολογίες, οι οποίες δεν έχουν υψηλό κόστος και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ αποτελεσματικές, ιδίως τώρα που η Τουρκία έχει μπει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού της ναυτικού με πολλές νέες φρεγάτες και υποβρύχια.

Η δράση των ουκρανικών σκαφών-καμικάζι απασχολεί ήδη το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς είναι προφανές ότι σε ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στο Αιγαίο, τα αντίστοιχα Τουρκικά drones-καμικάζι θα είναι σε θέση να προκαλέσουν ζημιές στα ελληνικά πλοία.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι μία ιδιαίτερα έξυπνη και αποτελεσματική αγορά, αφού με το κόστος ενός F-16 για παράδειγμα μπορούν να αγοραστούν -ή και να αναπτυχθούν στην χώρα μας- εκατοντάδες τέτοια σκάφη, τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του Τουρκικού ναυτικού, ενώ μπορούν να κάνουν και επιθέσεις σε εχθρικές θέσεις στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Εκτός από το χαμηλό κόστος υπάρχει και το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολα στο να αποθηκευτούν στα νησιά μας σε καίριες θέσεις ενώ και ο χειρισμός τους δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη και πολυετή εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ειδικοί, στο δυναμικό τοπίο του σύγχρονου πολέμου, η αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι, με παράδειγμα τη στρατηγική ανάπτυξη της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζει τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο των ασύμμετρων απειλών στον ναυτικό πόλεμο.

 

newsauto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις