Τεράστιο το κόστος εκπαίδευσης των πιλότων και συντήρησης του μαχητικού: Κάθε ώρα πτήσης θα στοιχίζει στους φορολογουμένους 60.000€! Υστερεί στις κλειστές αερομαχίες με F-16
Τα 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35, όταν και όπως αυτά ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία, σε καιρό ειρήνης, οι Ελληνες πολίτες θα τα βλέπουν μόνο σε παρελάσεις στις εθνικές γιορτές, ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μπορεί να παίρνει τα εύσημα.
- Από την Κύρα Αδάμ
Πέραν αυτής της πρωτοτυπίας, τα F-35 είναι ίσως το μοναδικό οπλικό σύστημα που αποφασίστηκε από ελληνική κυβέρνηση με αυστηρά πολιτικά και κομματικά κριτήρια, με ταυτόχρονη πλήρη άρνηση και διαφωνία του αρμόδιου Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ). Το ΑΑΣ έχει απορρίψει την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους F-35 ως μη ανταποκρινόμενο στα κριτήρια της σχέσης κόστους – οφέλους (cost – effectiveness). Το αποτέλεσμα όμως ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποφασίσει με πολιτικά και κομματικά κριτήρια την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών αυτών και (όλως τυχαίως) να αποστρατεύσει σύσσωμο το ΑΑΣ (15 πτεράρχους).
Το αεροσκάφος F-35 είναι πράγματι ένα υπερόπλο, πλην όμως είναι αποτελεσματικό μόνο για αποστολές αντεπίθεσης (strike) και προσβολή στόχων υψίστης σημασίας (HVA), όπως αεροδρόμια, ραντάρ, σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνίες κ.λπ. Το μαχητικό αεροσκάφος αυτό δεν είναι αποτελεσματικό σε περίοδο ειρήνης για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, διότι εκτός των άλλων είναι το βαρύτερο αεροσκάφος της Δύσης.
Καταδικασμένο
Τυχόν εμπλοκή σε κλειστή αερομαχία του F-35 και του F-16, το F-35 είναι καταδικασμένο, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ στο FWS (Fighter Weapon School), σχολή οπλών τακτικής στη βάση Nellies των ΗΠΑ.
Τα F-35 δεν πρόκειται ποτέ να τα δούμε στο Αιγαίο να κάνουν αναχαιτίσεις όπως τα F-16, δεδομένου ότι μπορούν να κάνουν κατάρριψη εχθρικών αεροπορικών στόχων με βλήματα αέρος – αέρος από τα 60 ν.μ., ενώ, σε περίπτωση που πάνε στο Αιγαίο για να αναχαιτίσουν τουρκικά F-16 και να εμπλακούν σε αερομαχίες, θα καταλήξουν σε πλήρη αποτυχία. Ετσι, σε καιρό ειρήνης θα τα βλέπουμε σε παρελάσεις στις εθνικές εορτές.
Σε περίπτωση πολέμου η αποτελεσματικότητα των F-35 σε αποστολές αντεπίθεσης είναι μοναδική, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα αρχίσει πρώτη την επίθεση. Σε περίπτωση όμως που αυτό το πράξει πρώτη η Τουρκία είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να εκτελέσουν το Σχέδιο Ταχείας Απογείωσης (ΣΤΑ). Ομως, από ό,τι είναι γνωστό από τις θέσεις της κυβέρνησης, το ελληνικό δόγμα είναι αμυντικό και με τα F-35 τείνει να εξελιχθεί σε επιθετικό, διότι το συγκεκριμένο αυτό αεροσκάφος μόνον επιθετικές αποστολές μπορεί να εκτελεί λίαν αποτελεσματικά. Ετσι, με τα F-35 κινδυνεύει η Ελλάδα να κατηγορηθεί ότι εξοπλίζεται για να επιτεθεί στην Τουρκία.
Οι τουρκικοί S-400 αποτελούν, σύμφωνα με τις ίδιες τις ΗΠΑ, μεγάλη απειλή για τα αεροσκάφη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων και των F-35 και των F-22. Σημειώνεται ότι το 2021 αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μούρτετ κοντά στην Αγκυρα, προς τη Μέση Ανατολή. Διαπίστωσαν από το RWR (radar warning receiver) ραντάρ προειδοποίησης απειλών ότι σε απόσταση μέχρι 60 ν.μ. τα αεροσκάφη F-35 και F-22 ήταν εγκλωβισμένα από το ραντάρ των S-400 και μέχρι τα 230 ν.μ. από το Μούρτετ μόνο τα F-35 ήταν εγκλωβισμένα και όχι τα F-22.
Αμέσως μετά βγήκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και δύο φορές δήλωσε ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αεροσκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή και για τα αεροσκάφη του 6ου Στόλου και για τα αεροσκάφη της Ευρώπης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι S-400 είναι άτρωτοι, δεδομένου ότι τα F-35 μπορούν να τους προσβάλουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις, με μέτρια όμως αποτελέσματα.
Κόστος εκπαίδευσης
Το κόστος εκπαίδευσης για 80 κατ’ ελάχιστον πιλότους για 40 F-35 θα φτάσει τα 120.000.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι θα ξοδεύονται 1,2 δισ. ευρώ ετησίως για πτήσεις συντήρησης επιχειρησιακής ετοιμότητας των πιλότων και τούτο διότι κάθε ώρα πτήσης κοστίζει 60.000 ευρώ, υπερδιπλάσιο των F-16. Επιπλέον η διαθεσιμότητα, λόγω ανταλλακτικών, θα πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ σήμερα με διαθέσιμα ανταλλακτικά έχουν διαθεσιμότητα 51%.
Ετσι, σε καιρό ειρήνης τα F-35 θα παίρνουν μέρος σε παρελάσεις στις εθνικές εορτές, ώστε τα εύσημα να πηγαίνουν στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ,. με το οικονομικό μάρμαρο να το πληρώνουν οι πολίτες, όπως κάνουν και οι Νορβηγοί, που έχουν αγανακτήσει με τα 52 F-35 που έχουν προμηθευτεί…
Πώς ο Ερντογάν πέτυχε στην πράξη τη μοιρασιά του Αιγαίου… καζάν – καζάν
Η συνεχής προβολή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη της Διακήρυξης των Αθηνών και της αγοράς των F-35 παρέχει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. πλείστα κομματικά οφέλη και τούτο διότι αποκρύπτονται τα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι Ελληνες πολίτες να μη γνωρίζουν τις εθνικές και οικονομικές συνέπειες που θα κληθούν να πληρώσουν. Και όλα αυτά εν όψει της νέας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν για απολογισμό και εμβάθυνση της ασταθούς συνεργασίας τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την ημέρα της υπογραφής της μη δεσμευτικής Διακήρυξης των Αθηνών μέχρι και σήμερα η Αγκυρα δεν έχει υποχωρήσει ούτε σπιθαμή από τους στόχους της στο Αιγαίο, δηλαδή να στείλει την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο σε αναγκαστική μοιρασιά.
Δι’ αυτού του τρόπου ο Ερντογάν μετατρέπει συστηματικά το καλό «κλίμα» της Διακήρυξης των Αθηνών… σε «κλήμα» που το τρώει συστηματικά ο γάιδαρος του Ερντογάν… Είναι εθνικά ηθικό ο πρωθυπουργός να ενημερώσει σε μία από τις εβδομαδιαίες δηλώσεις του τους Ελληνες για τα πραγματικά γεγονότα, αφήνοντας στην άκρη την εμμονική προβολή του προσωπικού και κομματικού συμφέροντος.
Συνδυασμένες αεροναυτικές ασκήσεις
Αναλυτικότερα: Η Αγκυρα, ύστερα από πολύ καιρό, προχωρά σε συνδυασμένες αεροναυτικές ασκήσεις της (ASFAO), στην περιοχή που φαίνεται με μαύρο χρώμα στον χάρτη. Μολονότι η τουρκική περιοχή της άσκησης είναι εντός των 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, βρίσκεται ακριβώς στα 6 ν.μ. και κατακερματίζει τα 10 ν.μ. Εντούτοις η κυβέρνηση ενέκρινε την άσκηση και στην αγγελία που εξέδωσε αναγράφει το εξής: «Τα αεροσκάφη της άσκησης δεν θα προσεγγίζουν εγγύτερα των 10 ν.μ. του ΕΕΧ και θα καταθέτουν σχέδια πτήσεως».
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να εκδώσει αγγελία, διότι η τουρκική περιοχή καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία των 10 ν.μ. Με την έκδοση αγγελίας η κυβέρνηση έμμεσα αποδέχεται μόνο τα 6 ν.μ., κάνοντας εφαρμογή των δηλώσεων Κ. Μητσοτάκη και δηλώσεων στη Βουλή ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχία μόνο μέχρι τα 6 ν.μ.
Στις μόνιμες απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για κατάθεση σχεδίων πτήσης και σεβασμού των 10 ν.μ. ΕΕΧ η Αγκυρα εξακολουθεί να απαντά σε διεθνές πλαίσιο ότι η Ελλάδα παρανομεί και τα αεροσκάφη και τα UAV της δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσεως και θα σέβονται μόνο τα 6 ν.μ. Η πάγια αυτή τουρκική θέση ταυτίζεται και διευκολύνεται εσχάτως από τις σχετικές δηλώσεις Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη στη Βουλή, αφήνοντας τα 10 ν.μ. ως τάμα στον Ερντογάν.
Χαμπάρι η αντιπολίτευση
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει ως τεκμήριο για τα 6 ν.μ. και τα σχέδια πτήσης την τουρκική αγγελία Α0516/24. Με την αντιπολίτευση να μην παίρνει μυρουδιά. Απτόητη η Αγκυρα, από το «καλό κλίμα» που εμμονικά διαφημίζει η Αθήνα, ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει άσκηση στο Αιγαίο από 19 Ιανουαρίου μέχρι 13 Φεβρουαρίου 2024 με UAV, 10 με 15 ώρες κάθε μέρα. Με την άσκηση αυτή η Τουρκία κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία των 10 ν.μ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την κυριαρχία στις βραχονησίδες Χήνα, Χταπόδια, Μελαμπιούς και Καλόγηροι, όπως φαίνεται στον χάρτη με κόκκινο χρώμα.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει την ελληνική διεθνή αγγελία Α 0140/24 ως τεκμήριο, με την οποία η κυβέρνηση δηλώνει διεθνώς ότι τμήματα της τουρκικής άσκησης με UAV καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία – δηλαδή την κατακερματίζουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκρύπτει τα γεγονότα αυτά και λειτουργεί ως εθνικός παρατηρητής και αδιάφορος, δεδομένου ότι δεν προσφεύγει στον ΟΗΕ για να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία.
Επιπροσθέτως η Αγκυρα με τα UAV θα εκτελεί και άσκηση έρευνας διάσωσης ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (μέση του Αιγαίου) διότι έχει εντάξει την περιοχή αυτή κάτω από τον έλεγχο της Αγκυρας από το 2001 με τον νόμο 24611, την οποία έχει αποδεχτεί και ο ΙΜΟ.
Παράλληλα η Τουρκία εμμένει όχι μόνο στην αποστρατιωτικοποίηση ακόμα και του Αη Στράτη, που δεν περιλαμβάνεται σε καμιά Συνθήκη ή Σύμβαση, αλλά να ισχυρίζεται ακόμα και σήμερα εγγράφως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα έκανε το 2012 εισβολή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Τένεδος (;), Σαμοθράκη, Ψαρά, Ικαρία, Λέσβος, Χίος κ.λπ.), δηλαδή τα θέλει πίσω.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις