Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν μετά από καιρό ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την επομένη της επίθεσης με πυροβολισμούς κατά την οποία σκοτώθηκε υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, αλλά και της διεθνούς πίεσης να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου η πείνα ήδη σκοτώνει παιδιά και ηλικιωμένους.

Ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στους τρέχοντες στόχους του Νετανιάχου αναφορικά με τον πόλεμο της Γάζας, καθώς και στην ανάγκη να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των ηγετών, όπως τουλάχιστον αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου και ο Τραμπ «συζήτησαν τον πόλεμο στη Γάζα» και «ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στους στόχους που έθεσε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου: να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να προωθήσει το Σχέδιο Τραμπ», αναφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι έτοιμος για «μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ, ο Νετανιάχου συμπεριέλαβε για πρώτη φορά την εφαρμογή του μεταπολεμικού σχεδίου του Τραμπ για τη μετεγκατάσταση των αμάχων της Γάζας ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι δύο «συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», αναφέρει η δήλωση.

Παράλληλα, ο Τραμπ «εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τη φρικτή δολοφονία» των υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του «για τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτός και η κυβέρνησή του για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων αντισημιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Μετακινήσεις» στη νότια Γάζα «για τη δική τους ασφάλεια»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατασκευή των πρώτων ζωνών «διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε να περάσουν 100 φορτηγά που μετέφεραν βρεφικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό στον θύλακα, την Τετάρτη.

«Εντέλει, σκοπεύουμε να έχουμε μεγάλες, ασφαλείς ζώνες στη νότια Γάζα. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα μετακινηθεί εκεί για τη δική του ασφάλεια, ενώ θα διεξάγουμε μάχες σε άλλες ζώνες», είπε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Σχολιάζοντας εξάλλου τους πυροβολισμούς Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον ξένων διπλωματών και δημοσιογράφων στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, ο Νετανιάχου είπε ότι επρόκειτο για ένα «ατυχές γεγονός».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις