Τα τελευταία χρόνια έχει επισημανθεί επανειλημμένως ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να σύρεται πίσω από την Αίγυπτο ανάλογα με τις επιθυμίες του Καΐρου.

Κατά την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό Εξωτερικών τότε τον νυν υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, η Αθήνα είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες στην «φίλη» Αίγυπτο. Με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μηδενιστεί η ελληνική πολιτική – διπλωματική παρουσία στη Λιβύη, επειδή αυτή ήταν η «γραμμή» του Καΐρου.

Ήταν, επίσης, ευρύτατα γνωστό -και δεν το έκρυβαν οι τουρκική και αιγυπτιακή ηγεσίες- ότι γίνονται συστηματικές προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων Καΐρου – Άγκυρας. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, κινείτο δραστήρια ο πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, και νυν υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Το «παζάρι» – δούναι και λαβείν ανάμεσα σε Άγκυρα και Κάιρο ήταν συνεχές. Το Κάιρο ζητούσε περιορισμό της δραστηριότητας των Αιγύπτιων «Μουσουλμάνων Αδελφών» στην Τουρκία, και η Άγκυρα επεδίωκε αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο με στόχο, εκτός των άλλων, τη μελλοντική «μοιρασιά» της Ανατολικής Μεσογείου. Τουτέστιν, την είσοδο της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι, με ταυτόχρονο παραγκωνισμό Ελλάδας και Κύπρου. Κάτι που, όπως όλα δείχνουν, δρομολογείται και … υπερατλαντικά.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, κατά πολλούς ειδικούς με προβληματικό τρόπο, χωρίς να δοθεί ολική επήρεια σε ελληνικά νησιά, και φτάνοντας μόνο στο ύψος της Ρόδου, αφήνοντας ένα τεράστιο τμήμα της Αν. Μεσογείου (και το Καστελόριζο) «μη διευθετημένο».

 

 

Τώρα, γίνεται ένα ακόμα -σημαντικό- βήμα, με την Ελλάδα, πάντως, σε θέση παρατηρητή των εξελίξεων. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας που είχαν παγώσει, εξαιτίας της ανατροπής του «Μουσουλμάνου Αδελφού» προέδρου της Αιγύπτου, Μωχάμεντ Μούρσι, από τον σημερινό πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με πραξικόπημα ουσιαστικά, το 2014. Ο Ερντογάν,ο οποίος θεωρείται σημαίνων παράγων της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», είχε ταχθεί υπέρ Μούρσι, καταγγέλλοντας τον Σίσι.

 

 

Να σημειωθεί ότι από τις πρώτες τηλεφωνικές επαφές που είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμι Σούκρι.

Είναι άγνωστο εάν ο Σ. Σούκρι ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για την πορεία αποκατάστασης των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας, αν και θεωρείται αμφίβολο, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης, δεδομένου ότι του είναι παντελώς ξένο το αντικείμενο του υπουργείου Εξωτερικών και της Διπλωματίας, μάλλον περιορίστηκε σε μια εθιμοτυπική τηλεφωνική επαφή με τον Αιγύπτιο υπουργό.

Στο κοινό ανακοινωθέν Αιγύπτβου – Τουρκίας αναφέρονται τα εξής:

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου ανακοινώνουν την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε πρεσβευτικό επίπεδο, αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου.

Όπως σημειώνεται η Τουρκία διόρισε τον πρέσβη Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρέσβη της στο Κάιρο και η Αίγυπτος τον Αμρ Ελχαμαμί ως πρέσβη της στην Άγκυρα.

Η αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών υλοποιήθηκε σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών.

Το βήμα αυτό αποσκοπεί στην «επανα-κανονικοποίηση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αντανακλά την αμοιβαία βούληση για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις