Ανιστόρητος ο «πρόεδρος» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πλέον δεν χάνει ευκαιρία να παίζει ανοικτά τον ρόλο της μαριονέτας της Άγκυρας.
Παραλλήλισε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, με την κατάσταση που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί στην Κύπρο εφόσον αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα από τη βόρεια Κύπρο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, να επιτεθεί η Ελλάδα στην Κύπρο και να καταλάβει το βόρειοι κομμάτι της Μεγαλονήσου.
«Τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την Κύπρο και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν θα γίνει Γάζα», είπε. Πίσω από αυτή την επιεικώς αστεία δήλωση, κρύβεται η σκοπιμότητα τουλάχιστον της διατήρησης μιας μεγάλης βάσης τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Κύπρο, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει επίλυση του Κυπριακού.
Επιπλέον, η άρνηση της Τουρκίας να αποποιηθεί του ρόλου της ως εγγυήτριας δύναμης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Βρετανία, στη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, είχαν δεχτεί να καταργηθεί το καθεστώς εγγυήσεων και να αποποιηθούν του ρόλους ως εγγυήτριες δυνάμεις. Κάτι, ωστόσο, που αρνείται η Τουρκία.
Παρ’ ότι ο πρόεδρος των κατεχομένων γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας, δεδομένου ότι γεωγραφικά είναι πολύ κοντά στην Κύπρο απ’ ότι η Ελλάδα, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, μόνο και μόνο για κρύψει τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας, και του ιδίου ως δεκανίκι της Αγκυρας που είναι: Την παραμονή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο και την πρόσδεση της Κύπρου στο άρμα του Αττίλα.
Το μαύρο, άσπρο
Με αυτό τον στόχο, ο Ε.Τατάρ σπεύδει να παραποιήσει ακόμα και τα βασικά ιστορικά δεδομένα, τα οποία κόβει και ράβει, προκειμένου να τα προσαρμόσει στη σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη. Ετσι, ναι μεν καταγγέλλει το Ισραήλ για επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, αλλά δεν λέει τσιμουδιά ότι οι Τουρκοκύπριοι στενάζουν υπό τον ζυγό των κατοχικών στρατευμάτων που ξεπερνούν τα 40.000 μέλη και στελέχη.
Κοντολογίς, ένας στρατιωτικός αντιστοιχεί σε τρεις κατοίκους των κατεχομένων. Για να μην μιλήσει κανείς για την πολιτική εποικισμών που ακολούθησε συστηματικά η Τουρκία μετά τον Αττίλα, το 1974, μεταφέροντας στα κατεχόμενα Τούρκους, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να έχουν μετατραπεί σε μειονότητα. Να σημειωθεί ότι, διεθνώς, το Ισραήλ για εποικισμούς παλαιστινιακών περιοχών, και ιδιαίτερα της Δυτικής Όχθης, κατηγορείται. Ακόμα και από τις ΗΠΑ.
Ο Ταράρ, λοιπόν, με θράσος χιλίων πιθήκων, καταγγέλει μεν το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο, και αντίθετα εκθειάζει την Τουρκία ως δήθεν θεματοφύλακα της ειρήνης στην Κύπρο, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ και παραβιάζουν ωμά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η μεν Τουρκία για εισβολή και κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου, το δε Ισραήλ για την κατοχή πολλών περιοχών της δυτικής Οχθης του Ιορδάνη, της Ιερουσαλήμ, του Γκολάν, κ.ο.κ.
Ο … «λαγός»
Είναι ηλίου φαεινότερο, βέβαια, ότι ο Ε. Τατάρ λέγει ό,τι τον βολεύει. Εξίσου οφθαλμοφανές είναι ότι, πίσω από τις δηλώσεις του κρύβονται οι στόχοι της Άγκυρας για τη μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας.
Όπως είναι γνωστό, κατά την «άτυπη» διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στο τέλος Απριλίου, η Αγκυρα, βάζοντας ως «λαγό» τον Ε. Τατάρ, κατέβηκε με επίσημη θέση για διχοτόμηση – δύο κράτη.
Εκτιμάται ότι αυτή η θέση στην πορεία θα μετασχηματιστεί σε «Συνομοσπονδία» – «χαλαρή Ομοσπονδία». Κάτι που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η Τουρκία ως «εργαλείο» για να επεκτείνει την επιρροή της σε ολόκληρη την Κύπρο και έτσι να ελέγξει τη Μεγαλόνησο.
Καθεστώς «Αττίλα»
Κατά τον ίδιο, ο τρόμος στη Γάζα και η παγκόσμια αντίδραση απέδειξαν για μία ακόμα φορά τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας αλλά και των στρατευμάτων της στην Κύπρο.
Είπε ακόμη ότι, ενώ οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, μαζί με την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ζητούν να πάψει να έχει η Τουρκία την ιδιότητα της εγγυήτριας χώρας στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι μπορούν τώρα να αξιολογήσουν ορθότερα αυτό το αίτημα υπό το φως προηγούμενων εξελίξεων στη νήσο και της βίας στη Γάζα.
Σημείωσε, τέλος, ότι τέτοια αιτήματα είναι «άκυρα», καθώς «η χώρα του» (!), η οποία πάντως, πλην της Τουρκίας δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, θεωρεί το εν λόγω καθεστώς της Τουρκίας ως απαραίτητο.
Ως γνωστόν, το «καθεστώς εγγυήσεων» ήταν που άνοιξε το δρόμο για τον Αττίλα το 1974. Η Ελλάδα, το 2017, στο Κραν Μοντανά, είχε ζητήσει την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, θεωρώντας ως απαράδεκτο η Κύπρος, μια χώρα – μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, να βρίσκεται τον 21ο αιώνα υπό το καθεστώς «εποπτείας» τρίτων χωρών, και μάλιστα της Τουρκίας, η οποία έχει κάνει εισβολή και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις