Οι συνεχείς αναφορές στο “αναχρονιστικό κράτος” ως ένοχο για το έγκλημα της 28ης Φεβρουαρίου μόνον τυχαίες δεν είναι. Ο Κ.Μητσοτάκης θυμάται το παρελθόν του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις τελευταίες κυβερνητικές δηλώσεις σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, διαπιστώνει πως η νέα τακτική της κυβέρνησης τείνει προς την λογική του «κάνε την κρίση, ευκαιρία». Η γνωστή ρήση που ακούσαμε αρκετές φορές στην περίοδο των μνημονίων φαίνεται πως οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε ακραία μονοπάτια.

Πλέον η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν αναζητά μόνον να «χαθούν» οι ευθύνες της για το έγκλημα στα Τέμπη σε «στημένες» επιτροπές, εισαγγελικές έρευνες ευρέως πεδίου και μία «θολή» πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ περί «διαχρονικών ευθυνών». Σκοπεύει να «βγει κι από πάνω» συκοφαντώντας τον δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών της χώρας, αρχής γενομένης από τα τμήματα του σιδηρόδρομου που βρίσκονται ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο.

Η εξέλιξη που παίρνουν τα πράγματα, παρότι προκλητική, δεν είναι καθόλου παράδοξη. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως στο «τιμόνι» της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται το νεφιλελεύθερο τμήμα της και στην θέση του αρχηγού της και πρωθυπουργού ένας διαχρονικός πολέμιος της δημόσιας παρέμβασης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακούσαμε χθες το κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να μας λέει, ούτε λίγο – ούτε πολύ πως βρέθηκε ο πραγματικός ένοχος για το δυστύχημα στα Τέμπη: Είναι οι «συμπεριφορές, νοοτροπίες και παθογένειες που προφανώς δεν είναι τωρινές, αλλά διαιωνίζονται σε ένα τμήμα του στενού και δημόσιου τομέα. Σε ένα τμήμα του βαθέος αναχρονιστικού κράτους».

Πρόκειται για φράσεις που δεν τις ακούμε πρώτη φορά. Πολύ πιθανόν να βρούμε ακριβώς τις ίδιες εκφράσεις αν ανατρέξουμε 10 χρόνια πριν, στην περίοδο 2013-2015. Τότε δηλαδή που υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός. Δηλαδή υπεύθυνος για το αναχρονιστικό κράτος που σήμερα εγκαλεί. Πάντως τις πολιτικές που άσκησε τότε μάθαμε τι σήμαιναν οι απόψεις του στην πράξη: Υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών (με εξαίρεση ίσως κάποιες που διευκόλυναν επενδύσεις), μειώσεις προσωπικού, εργολαβικοί εργαζόμενοι, διάλυση εργασιακών σχέσεων.

Τέμπη: Κι όμως η Ν.Δ θα προσπαθήσει να
Απολυμένοι σχολικοι φύλακες στο πολιτικό γραφείο του Κ.Μητσοτάκη το 2014 EUROKINISSI

Το μοντέλο δηλαδή που πάνω – κάτω εφαρμόστηκε και σε υπηρεσίες του ΟΣΕ, όπως για παράδειγμα η εποπτεία των αφύλακτων διαβάσεων. Ας μην αποκλείει λοιπόν κανείς ακόμη και την πιθανότητα να είμαστε πολύ κοντά ακόμη και σε περεταίρω ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί σε αυτή ακριβώς την συγκυρία να παρουσιάσει αυτό που πραγματικά σκέπτεται. Η κοινωνική οργή που εκφράστηκε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των προηγούμενων ημερών και αναμένεται να φανεί και την ερχόμενη Πέμπτη δεν το επιτρέπει. Όπως είναι σαφή τα δείγματα πως δεν σκοπεύει για πολύ καιρό να καθίσει στην θέση του «αμυνόμενου». Αντιθέτως δημιουργεί από τώρα τις προϋποθέσεις ώστε να προβάλει «επιθετικά» σε ένα επόμενο (και προεκλογικό) στάδιο τις φιλελεύθερες συνταγές της.

Ας μην ξεχνάμε ότι έτσι έχει λειτουργήσει και στις προηγούμενες κρίσεις: Μετά την πανδημία και την εμφανώς αποτυχημένη διαχείριση της προχώρησε στη νομοθέτηση διάλυσης των θεμελιακών αρχών του ΕΣΥ. Στην κρίση της ακρίβειας απάντησε με θεσμοθέτηση των απευθείας ενισχύσεων στα κέρδη των εταιριών παραγωγής ενέργειας, ενώ προωθεί και την ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών νομιμοποίησε τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και κάνοντας «λάστιχο» την έννοια «εθνική ασφάλεια» νομοθέτησε τις επισυνδέσεις σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις