Aντιμέτωπος με νέο κύκλο διεθνών πιέσεων όσον αφορά το ζήτημα των Σκοπίων βρίσκεται εκ νέου αυτήν την περίοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Βερολίνο, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ζητούν με πιο πιεστικό τρόπο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κύρωση των τριών Μνημονίων με τη γειτονική χώρα. Μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και έπρεπε η Ελλάδα να έχει κυρώσει εδώ και αρκετούς μήνες. Υπό τον φόβο των εσωκομματικών αναταράξεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης καθυστερεί και αναβάλλει τη συγκεκριμένη απόφαση, ευελπιστώντας ότι στο μεταξύ θα καταφέρει να περιορίσει τις ενδεχόμενες αντιδράσεις και… διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Υπό την πίεση των ξένων, ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να φέρει το θέμα στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο χρησιμοποίησε κάποιες προκλητικές αναφορές του Ζ. Ζάεφ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ως πρόσχημα για να το αναβάλει και πάλι. Ο τελευταίος ανασκεύασε τα λεγόμενά του, ενώ η γειτονική χώρα προχώρησε στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις Βερολίνο και Ουάσινγκτον επανήλθαν και διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι πρέπει άμεσα να τακτοποιήσει και την τελευταία εκκρεμότητα. Και όλα δείχνουν ότι αυτήν τη φορά θα επιμείνουν, δεν θα αφήσουν στον κ. Μητσοτάκη περιθώρια για άλλες αναβολές (καθυστερήσεις).
Και το ερώτημα είναι πώς ο πρωθυπουργός θα διαχειριστεί το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Αντ. Σαμαράς, πρωτίστως, και, δευτερευόντως, Κ. Καραμανλής. Ο πρώτος έχει καταστήσει σαφές με ποικίλους τρόπους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα Μνημόνια, όποιες κι αν είναι οι… συνέπειες. Η στάση του θα έχει άλλη πολιτική βαρύτητα αν προσέλθει στη Βουλή και καταψηφίσει και άλλη αν απέχει από την ψηφοφορία, όπως θα προτιμούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά διαστήματα έγιναν απόπειρες συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά, προς την κατεύθυνση μιας λύσης που θα βόλευε και τις δύο πλευρές, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες. Από την πλευρά του, πάλι, ο Κ. Καραμανλής δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, πλην όμως θεωρείται απίθανο να υπερψηφίσει τα Μνημόνια, το πιθανότερο είναι να επιλέξει την αποχή. Τους προηγούμενους μήνες, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έχουν κατ’ επανάληψη κάνει αναγνωριστικού χαρακτήρα επαφές προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι και ποιοι μπορεί να είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα ακολουθήσουν το… παράδειγμα των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τα Μνημόνια θα κυρωθούν με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής), ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι αν ένας αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κινηθεί προς αντίθετη κατεύθυνση οι εντυπώσεις θα είναι κάτι περισσότερο από δυσμενείς για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη.
Πόσω μάλλον αν ο αριθμός αυτός είναι διψήφιος, όπως προβλέπουν ορισμένοι. Σε μια τέτοια περίπτωση –όπως είναι εύλογο– θα δημιουργηθεί η εντύπωση (αίσθηση) ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ελέγχει το κόμμα του, κάτι που δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο πολιτικά η αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως δε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο παρελθόν είχαν διαρρεύσει από το πρωθυπουργικό επιτελείο… απειλητικές φήμες, σύμφωνα με τις οποίες αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώην πρωθυπουργών) που δεν υπερψηφίσουν τα μνημόνια είναι πάνω από 8 – 10, ο κ. Μητσοτάκης θα «υποχρεωθεί» να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
makeleio.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις