Μοναδικό, ουσιαστικά, νέο μέτρο η αλλαγή στους όρους των τριών πρώτων Επιστρεπτέων Προκαταβολών

facebook sharing button

Μέτρα για… λίγους ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς οι «κόφτες» που έχει επιβάλει αναμένεται να εξαιρέσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως το οικονομικό επιτελείο, μη έχοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια να φέρει νέες παρεμβάσεις μετά το πολύμηνο lockdown, είχε «διαφημίσει» τα μέτρα σε τέτοιο βαθμό, που πλέον οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι δεν επαρκούν. 

Να σημειωθεί ότι στο κονδύλι για το 2021, που πλέον αγγίζει τα 11,6 δισ. ευρώ, δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικά νέες παρεμβάσεις, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν προαναγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες, με την αγορά να ζητά από την κυβέρνηση «κούρεμα» στα χρέη και γενναία ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις.

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περιορίσει δραστικά τα μέτρα στήριξης, προτάσσοντας την έννοια των «στοχευμένων δράσεων», οι οποίες αποτελούν πρακτικά τεράστιους «κόφτες» και αυστηρούς περιορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η επιδότηση των πάγιων δαπανών θα πραγματοποιηθεί με… κρατικά κουπόνια και όχι με μετρητά, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμψηφίζουν τα «vouchers» με μελλοντικές οφειλές σε Εφορία και ταμεία.

«Λίφτινγκ» στις Επιστρεπτέες και αποπληρωμή σε 60 δόσεις

Το μοναδικό νέο μέτρο στο «πακέτο» της κυβέρνησης αποτελεί η αλλαγή στους όρους των τριών πρώτων Επιστρεπτέων Προκαταβολών, καθώς 100.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 230.000 εργαζομένους δεν θα επιστρέψουν το 30% ή το 50% της κρατικής ενίσχυσης, με βάση τις απώλειες στον τζίρο του 2020.

Συγκεκριμένα,

  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30%.
  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.
  • Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως του τζίρου έτους 2020.

Απαραίτητη προϋπόθεση η διατήρηση θέσεων εργασίας, όπως προβλεπόταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.

Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις Επιστρεπτέες (1 έως 7) επεκτείνεται από 40 σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027. Δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 550.000 επιχειρήσεις με 800.000 εργαζομένους.

Επίσης, θεσπίζεται η δυνατότητα για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3 να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Δυνητικοί ωφελούμενοι εκτιμώνται σε τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζομένους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%.

Επιδότηση πάγιων δαπανών με… κουπόνια

Με πολλούς «κόφτες» ενεργοποιείται τελικά το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα περισσότερα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Σκοπός είναι η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους μέσω «κουπονιών», επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

Από το ποσό που δικαιούται κάθε επιχείρηση θα αφαιρούνται οι κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει τους προηγούμενους μήνες, όπως είναι τα κονδύλια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση δικαιούται επιδότηση πάγιων δαπανών, π.χ., 200.000 ευρώ και έχει λάβει από τις επιστρεπτέες 100.000 ευρώ, τότε η επιδότηση που θα λάβει θα είναι 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, στο ποσό της επιδότησης θα υπολογιστεί ολόκληρη η κρατική ενίσχυση, ακόμα και το ποσοστό ύψους 50% που θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος! Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

  • Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30%, είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.

Τέλος, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Τα πέντε βήματα για το «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

Την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων για ένα διάστημα οκτώ μηνών προβλέπει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», το οποίο θα ενεργοποιηθεί εντός του Απριλίου. Το πρόγραμμα θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ατομικές και ελεύθερους επαγγελματίες, και είναι η συνέχεια της επιδότησης δόσης δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο α’ κατοικίας, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Η επιδότηση θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο, αλλά και τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων και θα προβλέπει τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Μια επιχείρηση για να λάβει την επιδότηση πρέπει να ακολουθήσει πέντε απλά βήματα, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά:

  1. Η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
  2. Πραγματοποιείται έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.
  3. Η έγκριση της κρατικής επιδότησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, με την έκδοση μιας απόφασης έγκρισης επιδότησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, και στη συνέχεια ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα, e-mail.
  4. Ο οφειλέτης θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, προκειμένου να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Εφόσον ο δανειολήπτης είναι ενήμερος, το βήμα αυτό παρακάμπτεται.
  5. Η κρατική επιδότηση καταβάλλεται στον οφειλέτη.

Ρύθμιση οφειλών και κριτήρια

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά έναν μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και τη δόση δανείου του Απριλίου.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά έναν μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Για την ατομική επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στα 600 ευρώ:

  • Να μην απασχολεί προσωπικό
  • Τζίρος έως 42.000 ευρώ
  • Καταθέσεις έως 40.000 ευρώ
  • Μετοχές και ομόλογα έως 40.000 ευρώ.
  • Μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία αξίας έως 600.000 ευρώ

Για την πολύ μικρή επιχείρηση με ενήμερο δάνειο το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ:

  • Προσωπικό έως 10 άτομα
  • Τζίρος έως 2.000.000 ευρώ
  • Καταθέσεις έως 1.000.000 ευρώ
  • Μετοχές και ομόλογα έως 150.000 ευρώ
  • Μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία αξίας έως 2.500.000 ευρώ

Για τη μικρή επιχείρηση με εξυπηρετούμενο δάνειο το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 15.000 ευρώ:

  • Προσωπικό έως 50 άτομα
  • Τζίρος έως 10.000.000 ευρώ
  • Καταθέσεις έως 5.000.000 ευρώ
  • Μετοχές και ομόλογα αξίας έως 750.000 ευρώ
  • Μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία αξίας έως 10.000.000 ευρώ

Για μεσαίες επιχειρήσεις με ενήμερο δάνειο η ανώτατη επιδότηση φτάνει στα 50.000 ευρώ:

  • Προσωπικό έως 250 άτομα
  • Τζίρος έως 50.000.000 ευρώ
  • Καταθέσεις έως 25.000.000 ευρώ
  • Μετοχές και ομόλογα έως 3.750.000 ευρώ
  • Μη υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία αξίας έως 50.000.000 ευρώ

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις