Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δείχνει τον δρόμο, που εδώ και καιρό έχει χαράξει επί του πεδίου η Ουκρανία και η Τουρκία προσπαθεί παράλληλα να εξελίξει, με το ελληνικό Πεντάγωνο να ανοίγει βήμα για να προλάβει τις εξελίξεις.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στα οποία έχει εστιάσει ο Νίκος Δένδιας στην «Ατζέντα 2030», το πρόγραμμα ανανέωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μέσων με έμφαση στα Μη Επανδρωμένα Οχήματα κάθε είδους.
Μία από τις κατηγορίες στην οποία δίδεται έμφαση είναι η κατασκευή κι ένταξη στον Στόλο Μη Επανδρωμένων Σκαφών (USV) και υποβρυχίων (UUV).
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με φθηνά στην κατασκευή Μη Επανδρωμένα Σκάφη και η δυσανάλογου κόστους καταστροφή που έχουν επιφέρει στον ρωσικό στόλο, αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα για την εξέλιξη και την αλλαγή των τακτικών επί του πεδίου.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει αρχίσει να δοκιμάζει λύσεις, που είναι φθηνές στην κατασκευή και μπορούν με πολύ χαμηλό κόστος να φέρουν σε πέρας πληθώρα αποστολών, όπως επιτήρησης αλλά πρώτου πλήγματος.
Το μήνυμα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη βιομηχανία έρχεται: η υπηρεσία δεσμεύεται να αγοράζει και να λειτουργεί μικρά μη επανδρωμένα συστήματα εντός και κάτω από το νερό.
Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι πώς θα τα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό και με ποια χρηματοδότηση – αλλά μια εταιρεία λέει ότι προχωρά στην ανάπτυξη συστημάτων αποδιοργάνωσης τώρα και θα ανακαλύψει το επιχειρηματικό μοντέλο αργότερα.
Ήδη, αμερικανική εταιρεία έχει προχωρήσει στην κατασκευή κάποιων πρωτοτύπων που δοκιμάζονται επί του πεδίου από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (US NAVY) ως μέρος της Ομάδας Κρούσης 59 του 5ου Στόλου (Task Force 59), στο στενό του Ορμούζ. Μάλιστα, στο πλαίσιο των δοκιμών, η εταιρεία προχώρησε στην επιτυχή εκτόξευση και ανάκτηση ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος, ή UUV, από τον σωλήνα τορπίλης ενός υποβρυχίου.
Ο υφυπουργός Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Erik Raven είπε στον αμερικανικό μέσο ενημέρωσης – με εξειδίκευση στα θέματα άμυνας – Defense News την εβδομάδα που η υπηρεσία δημοσίευσε το αίτημά της για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2025 τον Μάρτιο ότι, «αυτό που πραγματικά βλέπετε είναι ένα οικοσύστημα του τρόπου με τον οποίο το Υπουργείο Ναυτικού αρχίζει να αγκαλιάζει τις μη επανδρωμένες τεχνολογίες . Μάθαμε πολλά μέσα από πρωτοβουλίες όπως η Task Force 59 και … αρχίζουμε να φέρνουμε αυτή την εκμάθηση για το πώς να προσαρμόζουμε τις μη επανδρωμένες τεχνολογίες και επίσης να μπορούμε να τις κλιμακώνουμε».
Αυτές οι εξελίξεις, ειδικότερα μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον, ειδικότερα για το περιβάλλον του Αιγαίου, δεδομένου ότι η Τουρκία ήδη έχει αρχίσει να κάνει βήματα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ήδη έχει αναπτύξει κάποια πρώτα USV τα οποία μάλιστα δοκίμασε πρόσφατα στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», με το Ελληνικό Πεντάγωνο να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις επιδόσεις και να προχωρά σε σχετικές παρατηρήσεις. To τουρκικό ULAQ φέρει ρουκέτες εγχώριας παραγωγής και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 4 χρόνια.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις