Στην ατομική ευθύνη στάθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ενόψει της κατάργησης των μασκών από την Τετάρτη (01/06) εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι μάσκες καταργούνται στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους από την Τετάρτη (01/06) και, το Σάββατο (28/05), ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε πως «ο καθένας θα πρέπει να πάρει την ευθύνη του εαυτού του» εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στο MEGA, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Είναι προφανές ότι είμαστε σε μια φάση συνεχούς αποκλιμάκωσης, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο σταθερά είναι κάτω από 10 την ημέρα, ενω ενάμιση μήνα πριν είχαμε 450 εισαγωγές την ημέρα και πέφτουν και οι υπόλοιποι δείκτες. Το ότι βγαίνει η μάσκα, δεν σημαίνεί ότι σταματά η κοινή λογική και η κοινή λογική λέει ότι εκεί που υπάρχει συνωστισμός, πρέπει να προστατευόμαστε και πότε να προστετευόμαστε. Ο καθένας θα πρέπει να πάρει την ευθύνη του εαυτού του. Πόλύ σωστά δεν βγαίνει η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Στο καράβι προφανώς ο συνωστισμός είναι μικρότερος από τον τον συνωστισμό του λεωφορείου. Δεν βλέπω κάποιον σοβαρό λόγο, κάποιος που δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, να είναι με αυτή τη λογική. Καλό θα ήταν τις καλές συνήθειες να μην τις κόψουμε. Δηλαδή, πριν ταξιδέψουμε, το να κάνουμε ένα rapid test, είναι μια προστασία για τον εαυτό μου και μια υπευθυνότητα απέναντι στο σύνολο».

Τι είπε για την τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό

Κατόπιν, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και συγκεκριμένα στην τέταρτη δόση, λέγοντας: «Η επιστήμη έχει εργαλεία πλέον. Το εμβόλιο δεν προστατεύει πλέον, γιατί έχει αλλάξει ο κορονοϊός, η τέταρτη δόση είναι χρήσιμη γι’ αυτούς που πρέπει να την κάνουν. Ο εμβολιασμός έχει φτάσει σε ένα 66% παγκόσμια και εάν βαλουμε και αυτούς που έχουν κολλήσει φυσικά, πάμε σε ένα σεβαστό ποσοστό. Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω κάποιων νοσημάτων, δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοσία κατά του κορονοϊού».

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών συμπλήρωσε: «Γι‘ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα αντίσωμα, το οποίο σου κάνει ανοσία για το εμβόλιο για ένα εξάμηνο, και το παίρνεις πριν νοσήσεις όχι μετά, και το δεύτερο είναι το χάπι».

Πού δεν καταργούνται οι μάσκες από 1η Ιουνίου

Η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παραμένει σε τρεις εσωτερικούς χώρους.

Αναλυτικά:

  • Μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, προαστιακός, λεωφορεία, τραμ)
  • Νοσοκομεία
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας)

Επισημαίνεται ότι ξ κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν σημαίνει ότι όποιος πολίτης το επιθυμεί, δεν μπορεί να τη φορά, όταν υπάρχει συγχρωτισμός. Πρακτικά, σταματά η υποχρεωτικότητα, αλλά παραμένει η σύσταση για τη χρήση της, ειδικά από ευπαθείς ομάδες.

ieidiseis.gr

Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις