Μετά από χρόνια λόγω των “εξαιρέσεων” πανδημίας κι ενεργειακής κρίσης αναμένεται η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024 – 2027.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης αλλά και εκκρεμότητες σε σχέση με μεταρρυθμίσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών (Ε.Ε. ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως στο πλαίσιο της δεύτερης προγραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Αν και η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο διάστημα, εκτιμάται, ότι θα δώσει στίγμα για το τι θα πρέπει να διορθώσει η κυβέρνηση σε σχέση με το πλαίσιο επιδοτήσεων αλλά και διαδικασίες διαχείρισης της ακρίβειας συνολικά.

Έτσι, το πλαίσιο για άρση του καθεστώτος οριζόντων επιδοτήσεων στο φόντο και της πτώσης των τιμών ενέργειας, αλλά και η πορεία πλήρωσης της “πράσινης” στοχοθεσίας της ΕΕ θα βρεθούν επί τάπητος. Παράλληλα θα εξεταστούν και οι δράσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του πληθωριστικού κύματος.

Επιπλέον αναμένεται να αναλυθούν συνολικά οι εξελίξεις ενόψει της κατάθεσης, μετά από χρόνια λόγω των “εξαιρέσεων” πανδημίας κι ενεεγειακής κρίσης, του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024 – 2027, το Μάιο όπου αναμένεται να αποτυπωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2024 και θα διαμορφώνουν σε αδρές γραμμές το νέο πιο “σφιχτό” πλαίσιο που ήδη προωθείται από τις κοινοτικές αρχές για όλα τα κράτη – μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και με δεδομένο, όπως αναφέρθηκε, ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, η Ελλάδα θα καταθέσει Πρόγραμμα Σταθερότητας ( 30 Απριλίου) και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2024 -2027) το Μάιο με σενάριο βάσης που θα ενταχθούν οι νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από τις πολιτικές που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και ανακοινωθεί.

Βέβαια το γεγονός ότι εκκρεμεί συμφωνία για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας οδηγεί σε πρόβλεψη ότι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερο σενάριο μια και στο τέλος Μαΐου λήγει η διορία για το νέο Μεσοπρόθεσμο ενώ μεσολαβούν και οι εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ένα πρώτο στίγμα για τους στόχους στα πλεονάσματα θα δοθεί από την Κομισιόν τον Μάιο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που θα είναι ξεχωριστές για κάθε κράτος και εκεί η Ελλάδα θα έχει μια πρώτη εικόνα για το εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Αθήνας είναι να μην περάσει η “αυστηρή” γραμμή με στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το 2024 από 0,7% του ΑΕΠ το 2023 που μεταφράζεται σε προσαρμογή 1,5 ποσοστιαίας μονάδας με περικοπές δαπανών τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα γίνει εξέταση της πορείας υλοποίησης των εκκρεμοτήτων σε σχέση με προαπαιτούμενα και “ουρές” από την ολοκλήρωση του προγράμματος ενισχυμένη εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο. Τέτοιες είναι το θέμα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2023 εξακολουθούν να κινούνται πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και καθυστερήσεις εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εργατική νομοθεσία, τη Δικαιοσύνη και τον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που έχουν βάλει στο “μάτι” οι θεσμοί είναι οι εξής:

Η πλήρης εκκαθάριση των συντάξεων που θα πρέπει να γίνει έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Με βάση το Υπ. Εργασίας, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις, σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια, και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Ουσιαστικά, όπως τονίζεται, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι 26.000 ασφαλισμένοι από τους παραπάνω πρόκειται να πληρωθούν την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι 17.000 έχουν ήδη πληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απλοποίηση διαδικασιών στα δικαστήρια. Στόχος είναι η κατάθεση μήνυσης να γίνεται με ψηφιακή υπογραφή και ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων .Παράλληλα η ηλεκτρονική ενημέρωση πορείας μήνυσης από την κατάθεση μέχρι την αμετάκλητη έκδοση απόφασης ή θέση στο αρχείο.

-Επίσης επί τάπητος τίθεται η πορεία υλοποίησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

-Ένα ακόμη ζήτημα είναι η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας που διέπει το ατομικό εργατικό δίκαιο.

-Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, που μπλοκάρει τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί. Πολλές από τις προθεσμίες που έχουν δοθεί θα επανεξεταστούν και θα μετατεθούν χρονικά.

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις