Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι η γνωστή αλυσίδα fast food McDonald’s ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κατάστημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη θέση του ιστορικού καφέ Ολύμπιον, στην Πλατεία Αριστοτέλους. H δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα», εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στην επικείμενη εγκατάσταση της πολυεθνικής.

Η παράταξη υπενθυμίζει ότι δώδεκα χρόνια πριν, τα McDonald’s αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, έπειτα από πίεση των κοινωνικών κινημάτων και την αδιαφορία των κατοίκων για τα προϊόντα τους. «Τα McDonald’s δεν έφυγαν τυχαία. Ήταν σύμβολο ενός παγκοσμιοποιημένου μοντέλου που δεν είχε θέση στην πόλη μας», τονίζει η ανακοίνωση.

Η «Πόλη Ανάποδα» ασκεί σφοδρή κριτική στην πολυεθνική, καταλογίζοντάς της:

  • Ακραία εργασιακή εκμετάλλευση, με χαμηλούς μισθούς και περιορισμό του συνδικαλισμού.
  • Καταστροφικές οικολογικές πρακτικές, μέσω της βιομηχανικής κτηνοτροφίας.
  • Αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με προϊόντα που συνδέονται με την παχυσαρκία.
  • Στήριξη στον ισραηλινό στρατό, τον οποίο κατηγορεί για γενοκτονία στη Γάζα.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται και το σύμβολο της Πλατείας Αριστοτέλους, το οποίο – όπως επισημαίνεται – κινδυνεύει να αλλοιωθεί αν η εικόνα του ιστορικού κέντρου αλλάξει από την εμπορευματοποίηση. «Ακόμα και αν το ακίνητο είναι ιδιωτικό, τα ιστορικά τοπόσημα μιας πόλης είναι συλλογική υπόθεση. Η πλατεία δεν πρέπει να γίνει σκηνικό φαστφουντάδικου», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η παράταξη απευθύνει κάλεσμα σε κινητοποίηση την Πέμπτη 17 Ιουλίου, στις 19:00, μπροστά στο Ολύμπιον, καλώντας τους κατοίκους, τους κοινωνικούς φορείς και τη δημοτική αρχή να αντιδράσουν. Παράλληλα ζητά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να τοποθετηθεί δημόσια και να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που – όπως επισημαίνει – «σχεδιάζεται ανάπλαση της πλατείας με δημόσιους πόρους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης “Η Πόλη Ανάποδα”:

Μάθαμε πρόσφατα ότι η γνωστή αλυσίδα fast food McDonald’s ετοιμάζεται να ανοίξει κατάστημα στη θέση του καφέ Ολύμπιον, στην πλατεία Αριστοτέλους. Δώδεκα χρόνια πριν, θυμίζουμε, η εταιρεία αποχωρούσε από το κέντρο της πόλης, καθώς οι κάτοικοι τής γυρνούσαν την πλάτη, ενώ τα κινήματα την είχαν συστηματικά στοχοποιήσει ως το απόλυτο σύμβολο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Διεθνώς, η πολυεθνική αυτή έχει βρεθεί στο στόχαστρο όλων των κοινωνικών κινημάτων, για όλους τους λόγους του κόσμου:

  • Η κερδοφορία της βασίζεται σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση, με χαμηλούς μισθούς, κακές εργασιακές σχέσεις, απαγόρευση του συνδικαλισμού.
  • Οι πρακτικές της εντείνουν την οικολογική και κλιματική κρίση, μέσα από τη βιομηχανική κτηνοτροφία.
  • Τα προϊόντα της καταστρέφουν τη δημόσια υγεία και προωθούν την παχυσαρκία.
  • Τα McDonald’s αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πολυεθνικές που στηρίζουν ή χρηματοδοτούν τον στρατό του Ισραήλ και την γενοκτονία στη Γάζα.

Γι’ αυτό και ειδικά σήμερα η εγκατάσταση των McDonald’s στην κεντρική πλατεία της πόλης μας αποτελεί μια πρόκληση που δεν μπορούμε να αψηφήσουμε.

Ακόμα και αν το υπό μίσθωση κατάστημα είναι ιδιωτικό, τα ιστορικά τοπόσημα μιας πόλης, όπως η Πλατεία Αριστοτέλους, αποτελούν συλλογική υπόθεση και κανείς δεν δικαιούται να αλλοιώνει με αυτό τον τρόπο τον χαρακτήρα τους. Μια πλατεία γεμάτη με τραπεζοκαθίσματα και με το λογότυπο των McDonald’s να δεσπόζει, θα χάσει για πάντα την ταυτότητά της.

Μια πόλη γεμάτη αλυσίδες πολυεθνικών και πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία και airbnb, μια πόλη ντεκόρ για τους τουρίστες και κάτεργο για τους κατοίκους, δεν είναι η δική μας Θεσσαλονίκη.

Για τους λόγους αυτούς:
 Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει θέση και να εμποδίσει την εγκατάσταση της πολυεθνικής στην Πλατεία Αριστοτέλους -τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζει την ανάπλαση της τελευταίας με δημόσιους πόρους.

– Καλούμε την κοινωνία της πόλης να συμμετάσχει στο παγκόσμιο μποϊκοτάζ και να αποτρέψει την εγκατάσταση των McDonald’s στην κεντρική της πλατεία.

– Καλούμε σε συμβολική κινητοποίηση αυτήν την Πέμπτη 17/7 στις 19:00 μπροστά στο Ολύμπιον και ζητάμε από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης να πράξουν το ίδιο.

thestival.gr

Φωτογραφία: Intime

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις