Οι συλληφθέντες είναι υπήκοοι Βενεζουέλας, Σλοβενίας, Δομινικανής Δημοκρατίας και Κοσόβου – Πώς δρούσαν
Εις βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων, ηλικίας 32, 34, 36 και 44 ετών που εμπλέκονται στην υπόθεση μεταφοράς της μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης μέσω εμπορευματοκιβωτίου από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών και συνέργεια στη προηγούμενη πράξη, κατά περίπτωση.

Πρόκειται για υπηκόους Βενεζουέλας, Σλοβενίας, Δομινικανής Δημοκρατίας και Κοσόβου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.
Για τη σύλληψή τους προηγήθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της πρεσβείας ΗΠΑ Αθηνών, καθώς και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας καταδείχθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική με προορισμό χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Πώς δρούσαν
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από αρχές Νοεμβρίου 2024, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών (κοκαΐνη), με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη.
Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη θαλάσσια οδό, αποκρύπτοντας τα φορτία κοκαΐνης στο σύστημα ψύξης εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία μετέφεραν νόμιμα εμπορεύματα.

Περαιτέρω, προέκυψε ότι τα συλληφθέντα στη χώρα μας μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους ως εξής:
Πρωινές ώρες της 13ης Δεκεμβρίου τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν με σκοπό τη διακίνηση στην ελληνική επικράτεια ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού μεικτού βάρους 45 κιλών και 958 γραμμαρίων, την οποία είχαν αποκρύψει εντός μηχανισμού ψύξης εμπορευματοκιβωτίου με νόμιμο εμπόρευμα μπανάνες.
Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου συνελήφθη ο 32χρονος στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά του να αποχωρήσει από τη χώρα, ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες της Κυριακής σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τη διαδικασία παράδοσης ναρκωτικών ουσιών.
Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης και σε οικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- κοκαΐνη βάρους 45 κιλών και 993 γραμμαρίων,
- 1.450 ευρώ και 658 δολάρια,
- 4 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και
- μηχανισμοί παρακολούθησης και εντοπισμού (GPS) και συσσωρευτής ενέργειας (POWERBANK) ηλιακού συλλέκτη.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις