Επικοινωνιακό σόου μέσω ακόμα μίας επιστολής στην πρόεδρο της Κομισιόν επέλεξε να κάνει και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να έχει μια έτοιμη απάντηση για εσωτερική κατανάλωση όσον αφορά στις εκρηκτικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Με δεδομένο ότι τιμές του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση Ζελένσκι να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα πάρουν την ανηφόρα καθώς, ήδη, καταγράφουν αύξηση κατά 20%, ο μοναδικός στόχος του Μητσοτάκη είναι να ισχυριστεί ότι όλο το πρόβλημα μας έρχεται απέξω και ότι η καλή κυβέρνηση πιέζει την Κομισιόν να λάβει μέτρα και να αλλάξει πολιτική.
Εν ολίγοις πρόκειται για μια ακόμα επιστολή που κατά το Μαξίμου και το επικοινωνιακό του επιτελείο θα παίξει τον ρόλο της πολιτικής καβάτζας αλλά και το περιεχόμενο του νέου κυβερνητικού αφηγήματος περί του πρωθυπουργού που προσπαθεί αλλά οι αγκυλώσεις και το γεωπολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται δεν βοηθούν.
Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να στείλει εκ νέου επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν δεν είναι τυχαία καθώς από τις 2 Ιανουαρίου και μέχρι χθες 14 Ιανουαρίου, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είχε αυξηθεί κατά 17,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου η χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν123,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χθες 14 Ιανουαρίου η τιμή ήταν 140,18 ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δεύτερη επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να υποστηρίξει τις γενικές και αόριστες προτάσεις του τη συνόδευσε Κομισιόν με γράφημα που αποτυπώνει ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρωταθλήτριες χώρες στην ακρίβεια κατά το 2024 όσον αφορά στη χονδρική αγορά της επόμενης ημέρας του ρεύματος.
Μόνο που ο πρωθυπουργός απέκρυψε πολλά στοιχεία από τη φίλη του Ούρσουλα. Όπως τον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές του ηλεκτρικούς ρεύματος στην Ελλάδα, τις στρεβλώσεις που δημιουργεί και το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και την ακτινογραφία των μεγάλων παικτών της ενέργειας στη χώρα μας. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την ΕΕ ούτε με το πώς διαμορφώνεται το δυστοπικό γεωπολιτικό παιγνίδι
Η ολιγοπωλιακή αγορά της Ελλάδας
Ένας από τους βασικούς λόγους που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πανάκριβο στην Ελλάδα είναι ότι ο περιβόητος ανταγωνισμός, το άνοιγμα της αγοράς που θα έριχνε τις τιμές είναι κενό γράμμα και οι εγχώριοι θιασώτες της απελευθέρωσης στην πραγματικότητα έπαιξαν το παιγνίδι των εταιρειών σε βάρος των πολιτών.
Και εκεί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέμενε μετ΄επιτάσεως ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας οι τιμές θα πέσουν, οι άτιμες… τιμές πήραν την ανηφόρα γιατί η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δημιουργήσει μια νέα ολιγοπωλιακή αγορά η οποία είναι πλήρως ανεξέλεγκτη.
Στην ελληνική αγορά ενέργειας υπάρχουν 4-5 παίκτες οι οποίοι έχουν καθετοποιημένες εταιρείες. Η «δόμηση» αυτή τους δίνει τη δυνατότητα όποια ζημιά καταγράφουν σε ένα κομμάτι της αλυσίδας, να την καλύπτουν από ένα άλλο κομμάτι. Δηλαδή, θα την καλύψουν από την παραγωγή στη χονδρική και από τη χονδρική στη λιανική. Αυτό είναι σε βάρος των καταναλωτών για δύο λόγους. Η ζημιά ό,τι και να γίνει μεταφέρεται στις πλάτες τους ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπουν νέοι παίκτες στη λιανική αγορά καθώς θα εξαρτώνται απόλυτα από τους άλλους παίκτες που ελέγχουν και την παραγωγή και τη χονδρική αγορά.
Οι στρεβλώσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει άμεση συνάρτηση με την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει να κάνει και με το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο οποίο λειτουργούν τέσσερις αγορές και συγκεκριμένα η αγορά της επόμενης ημέρας, η ενδοημερήσια αγορά, η αγορά εξισορρόπησης καιη προθεσμιακή αγορά που είναι τα ετήσια συμβόλαια αγοραπωλησίας.
Οι δύο πρώτες αγορές, επόμενης ημέρας και ενδοημερήσια, λειτουργούν με το λεγόμενο οριακό κόστος. Δηλαδή, η οριακή τιμολόγηση γίνεται με την τιμή της πιο ακριβής ενέργειας που είναι το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος γίνεται με βάση το κόστος της τελευταίας και πιο ακριβής μονάδας που εισέρχεται στο σύστημα και αυτές είναι οι μονάδες φυσικού αερίου καθώς το ρεύμα από τις ΑΠΕ, που έχουν σχεδόν μηδενικό λειτουργικό κόστος, μπαίνουν από το πρωί μέχρι το απόγευμα στο σύστημα.
Εν ολίγοις ενώ υπάρχει μεγάλη παραγωγή από ΑΠΕ η τιμή στην χονδρική αγορά καθορίζεται από την τιμή του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτοξεύεται δημιουργώντας ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις